Atacul cibernetic asupra site-urilor BBC, din ajunul Anului Nou, revendicat de hackeri anti-ISIS: "A fost doar un test"

Atacul cibernetic asupra site-urilor BBC, din ajunul Anului Nou, a fost revendicat de New World Hacking, care pretinde că obiectul său principal de activitate este lupta împotriva grupului terorist Stat Islamic, iar acţiunea asupra platformelor online ale corporaţiei britanice a fost "un test".

3098 afișări
Imaginea articolului Atacul cibernetic asupra site-urilor BBC, din ajunul Anului Nou, revendicat de hackeri anti-ISIS: "A fost doar un test"

Atacul cibernetic asupra site-urilor BBC, din ajunul Anului Nou, revendicat de hackeri anti-ISIS: "A fost doar un test"

"A fost doar un test", a spus un reprezentant al New World Hacking, într-o serie de mesaje publicate pe contul de Twitter al lui Rory Cellan-Jones, corespondentul British Broadcasting Corporation (BBC) în domeniul tehnologiei, potrivit independent.co.uk.

Reprezentantul New World Hacking mai spune că hackerii "nu au panificat în mod exact" să facă nefuncţională pentru mai multe ore principala platformă online a corporaţiei britanice de media - bbc.co.uk -, care este unul dintre cele mai vizitate site-uri din Marea Britanie, şi să înfurie mii de persoane care nu au mai putut să aibă acces la conţinutul publicat pe serviciul video la cerere iPlayer al BBC.

"Avem sediul în Statele Unite, dar ne străduim să facem nefuncţionale site-urile afiliate ISIS şi ale membrilor grupării", a susţinut reprezentantul New World Hacking.

"Ne dăm seama uneori că ceea ce facem nu este întotdeauna cel mai bun lucru, însă fără piraţii cibernetici... cine este acolo pentru a lupta împotriva teroriştilor care acţionează în mediul online?", a mai spus reprezentantul grupării de hackeri New World Hacking. "Motivul pentru care am ales ca ţintă BBC este acela că am vrut să vedem puterea serverului nostru", a adăugat acesta.

Totodată, pe contul oficial de Twitter al New World Hacking, gruparea a adăugat că a fost vorba doar despre un test în privinţa unui atac cibernetic de tipul DDoS (distributed denial of service/ blocarea distribuită a serviciului). "ISIS va fi ţinta noastră principală", se mai spune pe contul de Twitter al New World Hacking.

Dacă afirmaţiile New World Hacking sunt adevărate, această grupare de hakeri se adaugă altor piraţi cibernetici, între care şi cei din Anonymous, care au declarat "război", anul trecut, grupului terorist Stat Islamic.

Site-urile operate de British Broadcasting Corporation, o companie care deţine una dintre cele mai importante platforme online la nivel internaţional, s-au confruntat, pe 31 decembrie, cu probleme tehnice, fiind nefuncţionale în ajunul Anului Nou.

Reprezentanţii corporaţiei britanice de media au anunţat iniţial pe platforma online Twitter problemele tehnice cu care se confruntă. Aceştia au precizat că specialiştii BBC lucrează pentru a rezolva cât de repede posibil aceste probleme.

Problemele tehnice nu au afectat niciuna dintre staţiile de televiziune şi radio deţinute de BBC, însă s-au răsfrânt asupra tuturor serviciilor online ale corporaţiei.

Reprezentanţii British Broadcasting Corporation nu au făcut referire la câte site-uri ale BBC au fost afectate, însă principala platformă online a corporaţiei - bbc.co.uk - a fost nefuncţională, fiind indisponibilă în mai multe ţări, inclusiv în România. Aceasta a devenit funcţională după peste două ore şi jumătate de la apariţia problemelor tehnice. De asemenea, serviciul video la cerere iPlayer al BBC a fost afectat.

Rezolvarea problemelor tehnice a fost anunţată în aceeaşi zi printr-un nou mesaj publicat pe Twitter de reprezentanţii BBC. "Vă cerem scuze pentru orice inconvenient pe care l-aţi întâmpinat", se spunea în mesajul reprezentanţilor BBC.

Totodată, potrivit unui material publicat pe site-ul propriu, surse din BBC au declarat că serviciile online ale corporaţiei britanice au fost indisponibile din cauza unui atac cibernetic de anvergură, de tipul DDoS.

Pe de altă parte, problemele tehnice cu care s-au confuntat site-urile BBC au determinat comentarii îngrijorate şi amuzante din partea internauţilor pe platformele de socializare.

"Nu intraţi în panică, nu intraţi în panică >>> @site-ul BBC pare că a picat", a scris, la momentul respectiv, un internaut pe Twitter.

"Site-ul BBC nu este niciodată nefuncţional. Este sfârşitul lumii?", se întreba o utilizatoare a platformei Twitter.

"Potrivit celor mai mulţi oameni de pe Twitter, faptul că site-ul BBC este picat este practic o consecinţă a faptului că cei patru călăreţi ai Apocalipsei vin toţi odată", a scris un alt utilizator al Twitter.

"Este Sfârşitul Lumii... Site-ul BBC este nefuncţional... Fugiţi în munţi!!!", a scris atunci un alt utilizator al platformei Twitter.

Cele mai recente probleme tehnice majore cu care s-a confruntat BBC în privinţa serviciilor sale online au avut loc în 2011, când principalul site al corporaţiei a fost picat timp de o oră. Mai târziu, în 2012, reprezentanţii BBC au dezvăluit că a fost afectat serviciul său în limba persană din Londra şi servicile sale de telefonie şi de e-mail, potrivit theguardian.com.

Site-ul principal al BBC, bbc.co.uk, este a şaptea cea mai importantă platformă online din Marea Britanie. Totodată, acesta se situează pe locul al 89-lea în topul celor mai accesate site-uri la nivel mondial, potrivit companiei de specialitate Alexa Internet, Inc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici