Aurescu: O presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, că "o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională" şi că, în această zi, este adus un omagiu jurnaliştilor care dovedesc că "stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea".

160 afișări
Imaginea articolului Aurescu: O presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională

Aurescu: O presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertăţii Presei trebuie să fie un moment de reflecţie asupra sacrificiilor pe care jurnaliştii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecţie asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental", spune Aurescu într-un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, potrivit unui comunicat al MAE.

Potrivit ministrului de Externe, jurnalişti, bloggeri, ziarişti de publicaţii satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ţinte şi chiar victime pentru că şi-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. "În unele state ale lumii, jurnaliştii sunt supuşi intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliştii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ţinte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizaţiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securităţii personale", adaugă el.

Bogdan Aurescu subliniază că "dreptul jurnaliştilor de a relata neîngrădit şi fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor".

"În această zi, aducem un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care susţin această cauză nobilă, uneori chiar cu preţul vieţii, reprezentanţi ai presei care şi-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război şi care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea", se mai arată în mesajul ministrului de Externe.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Iniţiativa a fost lansată la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. Aceasta a reprezentat piatra de temelie a luptei pentru libertatea presei, oriunde în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici