B1 a adus sloganul "Je suis Charlie" la CNA: postul, amendat pentru discriminare la adresa islamului

Directorul de programe B1 TV, Rareş Aniţa, a afişat sloganul "Je suis Charlie" marţi, în şedinţa CNA, încercând să apere dreptul la opinie al lui Radu Banciu, care a făcut afirmaţii la adresa islamului considerate discriminatoare de membrii CNA, care au decis să amendeze televiziunea cu 20.000 lei.

703 afișări
Imaginea articolului B1 a adus sloganul "Je suis Charlie" la CNA: postul, amendat pentru discriminare la adresa islamului

B1 a adus sloganul "Je suis Charlie" la CNA: postul, amendat pentru discriminare la adresa islamului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Actualitatea Românească" difuzată pe 8 noiembrie şi moderată de Sorina Matei. În timpul acestei emisiuni, în care a fost abordat modul defectuos în care se desfăşura procesul de votare în diaspora, unul dintre invitaţi, Sabin Orcan, a avut un schimb injurios de replici cu un alt invitat, Radu Popa (PSD).

De asemenea, CNA a analizat marţi ediţia din 24 decembrie a emisiunii "Lumea lui Banciu", dar şi ediţia din 8 ianuarie a aceluiaşi program.

În emisiunea "Lumea lui Banciu" din 24 decembrie, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre Crăciun. "Sunt mesele alea plictisitoare ale românilor la fiecare sfârşit de an. Stau proştii între ei la masă şi vorbesc prostii (...) Românii, în zgârcenia lor, se adună între ei - aşa numitele familii (...)".

În urma difuzării acestei emisiuni, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia Radu Banciu "a transmis mesaje prin care a jignit, a denigrat pe toţi oamenii de naţionalitate română" şi a denigrat "sfintele tradiţii de Crăciun ale românilor".

Pe de altă parte, în ediţia "Lumea lui Banciu" din 8 ianuarie, Radu Banciu a făcut comentarii cu privire la atacul terorist produs la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo din Paris, care s-a soldat cu 12 morţi. În acest context, Radu Banciu a făcut mai multe afirmaţii cu privire la islam, la profetul Mahomed şi la adepţii acestei credinţe, dar şi cu privire la persoanele care au adoptat sintagma "Je suis Charlie".

"Sunteţi nişte că..aţi. Da? Vă transmit tuturor celor care v-aţi denumit Charlie în aceste zile, da, furându-le, practic, identitatea unor oameni cu care n-aveaţi nimic în comun. Mi se pare o blasfemie uluitoare. Cine sunteţi voi să vă intitulaţi aşa? E o minciună (...)", a spus Radu Banciu.

"(...) aceşti demenţi pe care îi vedem ucigând peste tot în lume, ucid tot în numele Islamului (...) această cretinătate de religie i-a îndobitocit pe oameni, pentru că ei îşi trag seva cu toţii din acest rahat care este Islamul (...)", a spus Radu Banciu. El a mai spus, printre altele, că "arabii deschid butícuri, deschid chebaperii, deschid shaormerii, unde falsifică, fură, dau în cap".

În urma difuzării acestei emisiuni, CNA a primit mai multe reclamaţii potrivit cărora Radu Banciu a insultat, defăimat şi a adresat injurii religiei islamice, musulmanilor, profetului lor şi arabilor.

Prezent la şedinţa CNA de marţi, Rareş Aniţa, directorul de programe al B1 TV, a ridicat în faţa membrilor Consiliului o foaie cu textul "Je suis Charlie".

El a spus că face acest gest "nu în sensul solidarizării de conjunctură", ci pentru a demonstra că "nu există subiecte tabu". "Orice poate fi discutat, inclusiv religia. Adevărurile trebuie spuse, chiar dacă acestea deranjează", a spus Rareş Aniţa. El a mai spus că Radu Banciu are dreptul "să se exprime liber pe aceste subiecte". "Sigur, o face într-un mod destul de dur uneori din punctul de vedere al limbajului, dar asta este o modalitate prin care consideră Radu Banciu că poate atrage atenţia asupra unor subiecte care sunt importante", a mai spus Rareş Aniţa.

În ceea ce priveşte emisiunea "Actualitatea Românească" din 8 noiembrie, Rareş Aniţa a spus că moderatoarea Sorina Matei a respectat legislaţia audiovizualului şi "a intervenit în momentul în care discuţia a degenerat" între cei doi invitaţi. "A intervenit chiar de mai multe ori (...) La un moment dat, chiar a întrerupt discuţia din platou", a spus Rareş Aniţa.

Pe de altă parte, membrul CNA Valentin Jucan s-a referit în timpul şedinţei de marţi în special la emisiunile lui Radu Banciu.

"Fiecare este liber să îşi exprime opinia, problema este cum o face. Eu, sincer, îl consider de o vreme încoace pe domnul Radu Banciu aşa cum mă consideră el pe mine atunci când el se adresează românilor că sunt nişte «că..ţi». Eu l-am citat pe domnul Banciu (...) Bun, poţi să îţi exprimi o opinie, dar opinia mea este că domnul Banciu habar nu are ce e ăla islam (...) dacă domnul Banciu nu reuşeşte să atragă atenţia decât folosind aceste cuvinte, înseamnă că el este foarte departe de nivelul celor din Franţa (...) Există nişte limite ale limbajului. Există inclusiv reglementări care ţin de discriminările religioase. Poţi să ai o opinie, dar nu poţi să spui că trebuie să existe sau nu o religie. Este liber să spună «Je suis Charlie», «Je suis Franz», dar problema noastră este cum o spui (...) Cred că domnul Banciu a depăşit cu mult limitele bunului simţ", a mai spus Valentin Jucan.

La rândul său, membrul CNA Florin Gabrea a spus că, având în vedere importanţa subiectului, Radu Banciu ar fi trebuit să fie prezent în faţa CNA.

"Problema cu islamul e foarte delicată (...) Eu nu înţeleg pe ce lume trăieşte domnul Banciu. Aţi venit cu textul ăsta («Je suis Charlie», n.r.) ca să sugeraţi că şi domnul Banciu e un fel de Charlie. Spuneţi-i, dacă ştie ce e aia caricatură, să nu fie caricatură de moderator (...) Vă rog frumos transmiteţi-i să-şi revină. De ceva vreme este insuportabil", i-a spus Florin Gabrea lui Rareş Aniţa.

La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea, cel care a condus şedinţa de marţi a Consiliului, a spus că în privinţa referirilor lui Radu Banciu la Crăciun "lucrurile sunt grave în sine". "Eu cred că se depăşeşte o linie roşie care este limita indicată de un simţ al măsurii şi chiar de bunul simţ al comunicării publice. Nu mă simt bine ca în special în seara de Crăciun cineva, oricine, să-mi spună că sunt un român prost (...) Nu cred că se înscrie în zona pamfletului, pur şi simplu atacă ceva care pentru toţi are o anumită semnificaţie", a mai spus Cristea.

În ceea ce priveşte comentariile lui Radu Banciu pe marginea atacului terorist de la Paris, Radu Călin Cristea a spus că afirmaţiile lui Banciu sunt "foarte ciudate". "Ele vin nu din partea unui cetăţean de pe stradă, care poate să exprime nişte acuzaţii la adresa islamului, ele vin din partea unui intelectual, care cunoaşte bine lumea franceză şi care, având acest background respectabil, ajunge la o asemenea concluzie (...) Ce am auzit în această emisiune eu nu am mai auzit în spaţiul românesc de la începutul anilor '90, cu atacurile lui Vadim antisemite (...) Radu Banciu intră într-o zonă foarte sensibilă, de incitare la ură, xenofobie", a mai spus Cristea.

Pe de altă parte, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că Radu Banciu a pornit în comentariile sale de la o caricatură realizată de artiştii publicaţiei Charlie Hebdo. "Oamenii au murit pentru libertatea de exprimare, el a spus că a vorbit ce ar fi vorbit acei caricaturişti în acea zi", a spus Laura Georgescu, atrăgând atenţia că Radu Banciu realizează o emisiune de tip pamflet.

De altfel, Laura Georgescu a votat împotriva tuturor propunerilor de sancţionare a B1 TV făcute în şedinţa CNA de marţi, care includeau cele două ediţii ale emisiunii "Lumea lui Banciu", dar şi programul "Actualitatea Românească", respectiv amendă de 15.000 de lei (făcută de Valentin Jucan), amendă de 50.000 de lei (făcută Gabriel Tufeanu) şi amendă de 20.000 de lei (făcută de Valentin Jucan după ce niciuna dintre primele două propuneri nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată).

Membrul CNA Răsvan Popescu a spus că "problema principală" este în acest caz "discriminarea", la care se adaugă limbajul injurios.

În cele din urmă, membrii CNA au decis să amendeze cu 20.000 de lei B1 TV, pentru încălcarea articolului 40 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală", a articolului 47, alineatul 2 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie", dar şi a articolului 40, alineatul 3 din Cod - "Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

"Pentru" aplicarea acestei sancţiuni au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Răsvan Popescu, Monica Gubernat şi Gabriel Tufeanu, în timp ce "împotrivă" au votat Laura Georgescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici