B1 TV se transformă oficial într-o televiziune de ştiri

B1 TV se va transforma într-o "televiziune de ştiri şi publicistică", urmând să difuzeze mai multe emisiuni de ştiri şi programe de informare şi de actualitate şi mai puţine filme şi emisiuni de divertisment, potrivit noii grile de programe a postului, aprobată marţi de CNA.

1850 afișări
Imaginea articolului B1 TV se transformă oficial într-o televiziune de ştiri

B1 TV se transformă oficial într-o televiziune de ştiri (Imagine: Shutterstock)

De-a lungul timpului, B1 s-a transformat pe rând din televiziune generalistă (la lansarea sa în decembrie 2001) în televiziune de tip infotainment (în februarie 2011, odată cu intrarea în acţionariatul postului a lui Sorin Oancea) şi în prezent într-un canal de ştiri - în urma acordului de modificare a grilei, dat marţi de CNA.

Primul pas în direcţia transformării B1 într-o televiziune de ştiri a fost făcut însă încă din martie 2011, când postul a început să difuzeze ştiri din oră în oră, cu o durată de câte cinci minute şi fără prezentator.

În prezent, potrivit noii grile aprobate marţi de CNA, televiziunea va difuza mai multe ştiri şi programe de informare şi mai puţine filme şi programe de divertisment.

"B1 TV îşi propune să emită din toamna lui 2011 un format de «news and current affairs», care presupune zilnic un număr semnificativ de ore de programe de ştiri şi dezbateri axate pe actualitate", se arată în proiectul depus la CNA. În acelaşi proiect se mai spune că B1 TV este un proiect editorial "care privilegiază diversitatea de opinii".

În mod concret, potrivit noii grile de programe, B1 TV creşte producţia proprie la 74% (faţă de 70,50%) şi scade producţiile audiovizuale ale altor producători la 26% (faţă de 29,50%).

Totodată, în noua grilă, B1 TV creşte programele de informare la 58,30% (faţă de 49,50%), scade programele educative şi culturale la 2,90% (faţă de 3,20%), scade procentul de filme difuzate până la 5,20% (faţă de 7%) şi scade programele de divertisment la 13,60% (faţă de 20,30%).

Jurnalele de ştiri de la B1 TV sunt difuzate zilnic, de luni până vineri, de la orele 7.30, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00, 18.00 şi 24.00. În weekend, Ştirile B1 sunt difuzate pe segmentul matinal de la ora 7.00, la prânz de la 12.00 şi 15.00, şi seara la 18.00.

Principalul jurnal de ştiri de la B1 TV, difuzat de luni până vineri, de la ora 18.00, este prezentat de Sanda Nicola şi Vlad Petreanu, în timp ce sâmbăta şi duminica, rolul de prezentator al ştirilor principale îi revine Ioanei Molla.

Ritmul ştirilor matinale este completat de volumul de informaţie de lifestyle, sănătate, nutriţie, hobby, timp liber asigurat de programul "B1, viaţa e frumoasă", cu Mihai Jurca, în fiecare zi la orele 8.30, 9.30, 10.30, 11.30.

După amiază, este difuzat programul "Actual B1", cu Sorina Matei şi Andrei Bădin. În prime-time, cele mai importante subiecte sunt comentate la "Sub semnul întrebării", cu Robert Turcescu, şi la "Ultimul cuvânt", cu Ion Cristoiu, iar seara se încheie cu "o perspectivă neconvenţională asupra zilei" în "Lumea lui Banciu", cu Radu Banciu. Pe de altă parte, weekend-ul este rezervat subiectelor mondene şi programelor de cunoaştere personală. Totodată, duminica, între orele 21.00 - 23.00, programul B1 TV este completat cu emisiunea "La taifas cu Ion Cristoiu".

În noua grilă, vineri seara va fi dedicată programului "Special B1", cu Dinu Flămând, în care vor fi difuzate filme documentare care tratează subiecte de actualitate şi fenomene care afectează oamenii la nive global, precum criza financiară, descoperiri în domeniul tratării maladiilor etc. La acestea se adaugă şi programele culturale "ArtTele" şi "Cinemas" cu Florin Barbu.

Potrivit lui Albert Pânzaru, avocatul B1 TV, transformarea staţiei B1 într-o televiziune de ştiri este o "urmare a dorinţei de informare a publicului". "La modul la care încercăm să ne raportăm obiectiv la viaţa socială şi politică, prin emisiunile pe care B1 le-a transmis şi le va transmite cred că a asigurat o imparţialitate evidentă", a spus Albert Pânzaru.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a atras atenţia asupra faptului că unele emisiunile de ştiri şi unele talk-show-uri de la B1 TV au o durată de desfăşurare mare, care poate fi obositoare atât pentru prezentatori, cât şi pentru telespectatori. Spre exemplu, principalul jurnal de ştiri, prezentat de Sanda Nicola şi Vlad Petreanu, este difuzat de luni până vineri, între orele 18.00 - 19.30.

"Durata emisiunilor de ştiri poate să pară una neadecvată la prima vedere, însă apreciem că este o durată justificată întrucât absolut orice eveniment care afectează viaţa socială sau economică a publicului nostru telespectator trebuie să fie cât mai clar prezentat", a spus Albert Pânzaru.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al CNA, a atras atenţia asupra scăderii procentului dedicat emisiunilor culturale, emisiunea zilnică "Cinemas" fiind difuzată în noua grilă doar o dată pe săptămână (duminica, între orele 00.00 - 01.00).

"Deşi se doreşte a fi o televiziune de ştiri şi publicistică, B1 a păstrat în grilă şi programele culturale, pentru a educa publicul telespectator", i-a răspuns Albert Pânzaru.

În acest context, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a sugerat ca în cadrul ştirilor B1 TV să fie difuzate şi "ştiri despre evenimentele culturale".

În urma discuţiilor, CNA a aprobat modificarea grilei B1 TV cu opt voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea şi Constantin Duţu) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).

Televiziunea generalistă B1 TV, controlată de familia Păunescu, a fost lansată în decembrie 2001, ca post local pentru Bucureşti. În 2004, News Corporation, compania media fondată de Rupert Murdoch, a achiziţionat 12,5% din pachetul de acţiuni al postului, potrivit site-ului televiziunii.

Pe 19 mai 2011, CNA a prelungit cu nouă ani licenţa B1 TV. Prelungirea cu nouă ani a licenţei B1 TV a avut loc la câteva luni după ce Sorin Oancea - fostul directorul general al televiziunii de ştiri Antena 3 - a devenit acţionar şi director general la televiziunea B1 TV. Totodată, şefia Ştirilor B1 a fost preluată de Aura Ţiţirigă (fostul redactor-şef al ştirilor Antena 3).

În prezent, societatea B1 TV Channel SRL, care deţine licenţa B1 TV, are următorii acţionari: Sorin Oancea (50%) şi S.C. News Television (România) SRL (50%). Acţionarii societăţii News Television (România) SRL sunt: SC Dac Air SA - 44,571%, Brazen Limited Liability Company (SUA) - 22,858%, SC Pavo SA - 22,571% şi Elan Schwartzenberg - 10%. Potrivit reprezentanţilor CNA, firmele Dac Air SA, Brazen Limited Liability Company (SUA) şi SC Pavo SA sunt controlate de familia Păunescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici