Baletul contemporan din Alger prezintă primul său spectacol la Bucureşti

Baletul contemporan din Alger va prezenta primul său spectacol - "Nya" - pe 30 septembrie şi 1 octombrie, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală, informează un comunicat.

262 afișări
Imaginea articolului Baletul contemporan din Alger prezintă primul său spectacol la Bucureşti

Baletul contemporan din Alger prezintă primul său spectacol la Bucureşti (Imagine: Dan Aucante)

"Nya" este primul spectacol al Baletului contemporan din Alger şi, totodată, primul spectacol de dans contemporan din Algeria, adus la Bucureşti de Institutul Francez şi Ambasada Franţei.

Spectacolul are două reprezentaţii la Bucureşti, pe 30 septembrie şi 1 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul Bulandra (Sala Izvor). Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 15 septembrie.

Asociind "Bolero" de Maurice Ravel şi cântecele tradiţionale ale Houriei Aïchi, coregraful Abou Lagraa creează un pod de legătură elegant între Franţa şi Algeria prin spectacolul inedit "Nya", care reuneşte 9 dansatori de hip hop autodidacţi, aleşi în urma unui concurs cu peste 400 de candidaţi.

Coregraful Abou Lagraa a lucrat opt luni cu cei nouă artişti selecţionaţi din mai mult de 400 de candidaţi, toţi dansatori de hip-hop pe cont propriu, fără experienţă coregrafică. Cei nouă dansatori care evoluează în "Nya" reprezintă astfel prima generaţie de artişti de dans contemporan din Algeria.

Cu acest spectacol, ambiţiosul coregraf Abou Lagraa, nume consacrat în Franţa, a câştigat atât publicul, cât şi criticii de specialitate la Bienala de Dans de la Lyon din 2010.

Spectacolul este montat în două părţi, prima pe fundalul celebrului "Bolero" al lui Ravel, iar a doua, pe muzica tradiţională a artistei algeriene Houria Aichi. Prima parte scoate în evidenţă invidualitatea şi vocabularul personal al fiecărui dansator, iar vitalitatea fiecăruia este transpusă într-un flux urban. În cea de a doua parte, pe acorduri folclorice specifice Algeriei, dansatorii plonjează într-o transă colectivă, ca un ritual de purificare prin dans.

"Sensibil la bogăţia patrimoniului său cultural, dansând hip-hop-ul cu virtuozitate, acest tineret insolit, doritor să înveţe, este o forţă în sine. «Nya», cuvânt arab care exprimă încrederea în viaţă, mi-apărut în acest caz un titlu plin de sens", spune coregraful Abou Lagraa.

Abou Lagraa a absolvit Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans de la Lyon şi şi-a început cariera ca dansator în Franţa şi apoi în Germania, unde a lucrat cu Ruy Horta. În 1997 şi-a fondat propria companie, La Baraka, cu care de-a lungul timpului a montat 12 creaţii. În 2006 a montat un spectacol pentru Opera Naţională de la Paris, "Le Souffle du Temps". În 2010 a creat o celulă de dans contemporan în cadrul Baletului Naţional Algerian, care s-a transformat ulterior în Baletul contemporan din Alger.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici