Banksy foloseşte un desen cu Steve Jobs pentru a sublinia dramele refugiaţilor - FOTO, VIDEO

Artistul britanic Banksy a realizat un portret în graffiti al lui Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple, pe un zid din tabăra de refugiaţi din Calais, un oraş în nordul Franţei, pentru a sublinia dramele prin care trec imigranţii din lumea întreagă, informează bbc.com.

432 afișări
Imaginea articolului Banksy foloseşte un desen cu Steve Jobs pentru a sublinia dramele refugiaţilor - FOTO, VIDEO

Banksy foloseşte un desen cu Steve Jobs pentru a sublinia dramele refugiaţilor (Imagine: banksy.co.uk)

Noul portret în graffiti, intitulat "Jungle", a fost realizat de artistul britanic cu scopul de a ilustra atitudinile negative ale unei părţi a societăţii occidentale faţă de miile de refugiaţi care trăiesc în condiţii dificile în tabăra din Calais.

Desenul îl prezintă pe Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple, cu un sac negru pe umărul stâng şi ţinând în mâna dreaptă modelul original al primului computer construit de Apple. Portretul reprezintă, de asemenea, o referire la faptul că Steve Jobs a fost, înainte de a fi adoptat, fiul biologic al unui imigrant sirian care s-a mutat în Statele Unite după Al Doilea Război Mondial.

Într-una dintre rarele declaraţii care însoţesc operele sale, Banksy a scris următorul mesaj pe site-ul său: "Adeseori suntem făcuţi să credem că imigraţia reprezintă o secătuire a resurselor ţării noastre, însă Steve Jobs a fost fiul unui imigrant sirian. Apple este cea mai profitabilă companie din lume şi plăteşte în fiecare an taxe de 7 miliarde de dolari - iar compania există doar pentru că acea ţară (SUA, n.r.) a primit pe teritoriul ei un tânăr care s-a născut în Homs".

Desenul este unul dintr-o serie întreagă de opere pe care Banksy le-a creat pentru a sublinia efectele generate de criza refugiaţilor. În timpul unei călătorii în Calais, artistul britanic a realizat mai multe desene în graffiti pe zidurile clădirilor din oraşul francez. Toate aceste desene au fost ilustrate apoi în fotografii publicate pe site-ul artistului. Unul dintre desene, pictat pe un zid aflat în mijlocul miilor de corturi din tabăra de refugiaţi din Calais, include mesajul "Nobody deserves to live this way!" ("Nimeni nu merită să trăiască în acest fel!").

Un alt desen este inspirat din celebrul tablou "Raft of the Medusa" al pictorului Theodore Gericault, dar prezintă o barcă supraaglomerată cu imigranţi, care fac, cu disperare, semne cu mâna, în direcţia unui iaht de lux din apropiere.

În tabăra de refugiaţi din Calais trăiesc în prezent peste 7.000 de refugiaţi, cei mai mulţi provenind din Siria, Afganistan şi Eritreea.

În vara acestui an, celebra sa expoziţie "Dismaland", considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, amenajată în localitatea britanică Weston-Super-Mare, a inclus mai multe instalaţii artistice, iar una dintre ele reprezenta o barcă plină cu cadavre ale unor refugiaţi. În seara de închidere a expoziţiei, Banksy a invitat trupa Pussy Riot să susţină un concert special, în timpul căruia grupul rus a lansat un single care critică eşecul politicienilor europeni în rezolvarea crizei refugiaţilor.

După închiderea expoziţiei, în luna septembrie, Banksy a decis să expedieze în Calais grinzile, armăturile şi alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea "Dismaland", pentru a construi adăposturi solide şi rezistente în tabăra de refugiaţi din Calais, amenajată pe locul unei gropi de gunoi de la marginea oraşului.

Expoziţia "Dismaland" a fost considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, deşi Banksy a negat această interpretare. Încă de la intrare, numele parcului - contragere între "dismal" ("lugubru", în limba engleză) şi "Disneyland" - anunţă specificul expoziţiei. Acelaşi principiu se aplică şi logoului parcului - "Bemusement park" ("Parc care generează confuzie") -, dar şi sloganului expoziţiei ("Noua şi cea mai dezamăgitoare atracţie britanică").

"Dismaland" a fost o expoziţie de succes, fiind vizitată de peste 150.000 de persoane în cele cinci săptămâni cât a fost deschisă în oraşul britanic Weston-super-Mare.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut în documentarul "Exit Through the Gift Shop", pe care l-a şi regizat şi în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecţie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitaţie organizată în Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici