Baruţu Arghezi, fiul scriitorului Tudor Arghezi, a încetat din viaţă

Fiul scriitorului Tudor Arghezi, prozatorul Baruţu T. Arghezi, a încetat din viaţă, miercuri, la Arad, la vârsta de 84 de ani.

1395 afișări

În ultimele luni, prozatorul fusese internat la Centrul de Tratament şi Cercetare a bolii Alzheimer din Socodor (Arad).

Prozatorul Baruţu T. Arghezi era Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, conducerea universităţii transmiţând, miercuri seară, un comunicat oficial privind decesul şi un anunţ de condoleanţe.

"Prozator de o mare fineţe stilistică, în scrierea unor cărţi apreciate de critica literară, poet, în a cărei creaţie lirică descoperim frumuseţea tainică a unor idei percepute direct cu sufletul, ziarist cu o remarcabilă intuiţie a esenţialului din evenimentele comentate, cu deosebire a celor ce au influenţat destinul României şi memorialist înzestrat cu har de bun povestitor, Baruţu T. Arghezi a fost atent în rostirea cuvintelor păstrând acea atmosferă argheziană preţuită în literatura română", arată reprezentanţii universităţii arădene.

Baruţu T. Arghezi s-a născut în Bucureşti în 28 decembrie 1925.

Debutul său literar a avut loc în anul 1939.

În anul 1940, Baruţu T. Arghezi a publicat pentru prima oară în revista "Duminica", colaborând ulterior la "Gazeta literară", "Contemporanul", "Steaua", "Tribuna" din Cluj, "Argeş" şi "Albina" (unde era redactor).

În anul 1943, la vârsta de 17 ani, tânărul Baruţu avea să-l viziteze pe tatăl său, Tudor Arghezi, în "lagărul de internaţi politici" de la Târgu Jiu, fapt descris de Baruţu T. Arghezi în volumul său "Dincolo de zare".

În anul 1974, Baruţu T. Arghezi a publicat în Elveţia şi s-a stabilit în oraşul Lausanne împreună cu soţia sa, Doina Melania Arghezi.

După anul 1989, a avut diverse reveniri în ţară pentru numeroase editări şi contracte literare, devenind membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În anul 1999, scriitorul Baruţu T. Arghezi a primit Diploma concursului literar "Poèsiades" cu "Menţiunea specială" decernată de "Institut Académique de Paris".

După 1990, a continuat să publice importante volume de istorie literară, proză şi poezie şi s-a stabilit la Arad, iar împreună cu rectorul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Aurel Ardelean, şi Academia Română, a pus bazele Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene, la 21 mai 2009, de ziua naşterii lui Tudor Arghezi.

În urma donaţiei făcute de Baruţu T. Arghezi a unui important fond de documente de arhivă şi manuscrise literare inedite care au aparţinut scriitorului Tudor Arghezi a luat fiinţă, în cadrul Universităţii, Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene.

De asemenea, în cadrul Complexului "Zărandul" al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" este deschis pentru public Muzeul de Artă "Doina şi Baruţu Arghezi".

În anul 2009, Senatul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad i-a acordat Premiul "Mihai Eminescu" pentru întreaga sa activitate literară, iar la Editura "Vasile Goldiş" University Press a fost publicat volumul "Baruţu T. Arghezi, un spirit european".

De asemenea, Senatul Universităţii i-a acordat, la 28 decembrie 2009, la împlinirea vârstei de 84 de ani, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici