Băsescu respinge o lege care permite managerului de instituţie culturală să aibă şi altă funcţie de conducere

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, joi, spre reexaminare, Parlamentului, legea de aprobare a unei OUG privind managamentul instituţiilor publice de cultură, şeful statului nefiind de acord cu eliminarea obligativităţii managerului de instituţie de a deţine altă funcţie de conducere.

387 afișări
Imaginea articolului Băsescu respinge o lege care permite managerului de instituţie culturală să aibă şi altă funcţie de conducere

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, actul normativ trimis spre promulgare vizează aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 68/2013 prin care se modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură.

"Astfel, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 68/2013 stabileşte, în cuprinsul Art. I punctul 3, condiţiile pe care o persoană fizică trebuie să le îndeplinească cumulativ pentru a putea îndeplini calitatea de manager al instituţiilor publice de cultură. Printre aceste condiţii, la litera f), este prevăzută obligaţia instituită în sarcina viitorului manager al unei instituţii publice de cultură de a «nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România». Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 68/2013, prin punctul 2, înlătură această obligaţie instituită în sarcina viitorului manager", se precizează în cererea de reexaminare citată de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit şefului statului, înlăturarea condiţiei prevăzute la Art. I punctul 3 litera f) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 68/2013 nu este oportună, "pentru evitarea creării unui posibil conflict de interese care ar putea exista în situaţia în care managerul unei instituţii publice de cultură ar deţine o altă funcţie de conducere în cadrul unei instituţii, cu atât mai mult cu cât această funcţie presupune şi gestionarea eficientă a banului public".

"Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare ţinând cont de motivele invocate", se mai menţionează în cererea de reexaminare semnată de şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici