Bicentenarul Frédéric Chopin, sărbătorit la Radio România Muzical

Postul Radio România Muzical sărbătoreşte, pe 1 martie, 200 de ani de la naşterea compozitorului Frédéric Chopin, prin trei evenimente dedicate acestuia.

84 afișări
Imaginea articolului Bicentenarul Frédéric Chopin, sărbătorit la Radio România Muzical

Bicentenarul Frédéric Chopin, sărbătorit la Radio România Muzical (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De la ora 9.30 debutează un nou ciclu de emisiuni din seria "Portret de compozitor", care aduce, din 1 până pe 26 martie, de luni până vineri, un focus Chopin, într-un ciclu de emisiuni realizate de Ana Voinescu.

Tot pe 1 martie, de la ora 17.00, va fi difuzată emisiunea "Chopin 200". Prezentată de Maria Monica Bojin, emisiunea este realizată cu ajutorul ascultătorilor Radio România Muzical, care au postat pe site preferinţele lor din muzica lui Chopin şi argumentele în favoarea piesei favorite. În plus, vor fi difuzate interviuri care reflectă imaginea lui Chopin în contemporaneitate, în special la Bucureşti şi la Varşovia. Lista pianiştilor ce vor putea fi ascultaţi în emisiunea aniversară include staruri precum Martha Argerich, Boris Berezovski, Luiza Borac, Ivo Pogorelich, Mihaela Ursuleasa, Elisabeth Leonskaja, alături de mulţi alţii.

De la ora 21.00, Radio România Muzical transmite în direct de la Varşovia "Concertul de Gală" dedicat lui Chopin de Radiodifuziunea Poloneză.

Programul, prezentat de Alina Velea, va cuprinde lucrări pentru pian solo interpretate de tânăra Yundi Li, "Concertul nr. 2", cu vietnamezul Dang Thai Son la pianoforte şi Orchestra secolului al XVIII-lea, dirijată de Frans Bruggen, şi "Concertul nr.1", cu pianistul Garrick Ohlsson şi Orchestra Filarmonicii din Varşovia, dirijată de Antoni Witt. În pauză, vor fi difuzate interviuri cu protagoniştii, realizate de Ioana Marghita.

După ce şi-a petrecut primii 20 de ani din viaţă în Polonia, Frédéric Chopin şi-a părăsit ţara natală, în noiembrie 1830, stabilindu-se iniţial la Viena, apoi la Paris, unde a şi murit, de altfel, la vârsta de 39 de ani, la data de 17 octombrie 1849.

Frédéric Chopin este considerat unul dintre cei mai prolifici şi mai influenţi compozitori de muzică pentru pian, acest instrument regăsindu-se pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori având chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument.

Concert pentru pian nr. 2 (fragment)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici