BIO: Aretha Franklin, „regina muzicii soul”, a fost una dintre cele mai influente şi mai bine vândute cântăreţe din lume

Aretha Franklin, care a murit joi, la vârsta de 76 de ani, din cauza unui cancer pancreatic, şi-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, care i-a adus titlul de "regină a muzicii soul", fiind una dintre cele mai influente şi mai bine vândute cântăreţe din lume.

917 afișări
Imaginea articolului BIO: Aretha Franklin, „regina muzicii soul”, a fost una dintre cele mai influente şi mai bine vândute cântăreţe din lume

Cine a fost Aretha Franklin, „regina muzicii soul”

Aretha Franklin - care şi-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, şi-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel şi pop.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Franklin avea patru copii, pe primul său fiu, Clarence, născându-l la vârsta de aproape 13 ani, rod al unei relaţii cu un coleg de şcoală. Pe al doilea, Edward, l-a născut la 14 ani, iar aceşti doi copii au luat numele său de familie şi au fost crescuţi de bunica şi de sora ei. Cel de-al treilea fiu, chitaristul Teddy Richards, născut în 1964, a cântat alături de mama sa în concerte, iar cel de-al patrulea, Kecalf Cunningham, născut în 1970, este fiul managerului cântăreţei, Ken Cunningham.

Citeşte şi: A murit Aretha Franklin. „Regina muzicii soul” avea 76 de ani

Franklin a fost căsătorită de două ori, cu Theodore "Ted" White (1961 - 1969), de care a divorţat din cauza violenţelor domestice la care a fost supusă, şi cu actorul Glynn Turman (1978 - 1984).

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" (1967), "Chain of Fools" (1967), "Day Dreaming" (1972), "Jump to It" (1982), "Freeway of Love" (1985), "A Rose Is Still A Rose" (1998) şi "Respect" (lansat iniţial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti "premiul Aretha".

A fost prima femeie inclusă în Rock And Roll Hall of Fame, panteonul american al muzicii rock, în 1987. Iar, în 2010, s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreţi din istorie realizat de prestigioasa publicaţie Rolling Stone.

O stradă din oraşul Detroit - oraşul în care a fost înfiinţată celebra casă de discuri Motown - îi poartă numele.

În 1979, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Iar asteroidul 249516 Aretha a fost numit în onoarea artistei, în 2014

În 2005, a primit din partea preşedinţiei americane Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie acordată în SUA unui civil.

În ianuarie 2009, a cântat la ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, primul preşedinte afro-american din istoria SUA, după ce susţinuse un recital şi la învestirea precedentului şef de stat, Bill Clinton, în 1993.

Stilul Arethei Franklin a influenţat numeroase cântăreţe, de la diva pop Mariah Carey la regretata Whitney Houston - a cărei mamă a făcut backup pentru Franklin -, Alicia Keys, Beyonce, Mary J. Blige şi Amy Winehouse.

Aretha Franklin este cântăreaţa cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese, dar şi unul dintre muzicienii cu cele mai multe albume vândute, peste 75 de milioane de unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici