Biserica Neagră - cea mai mare biserică gotică din România

Biserica Neagră, unul din simbolurile Braşovului, a fost construită de comunitatea saxonă (germană) de religie romano-catolică a oraşului şi este cel mai mare lăcaş gotic de cult din România care aparţine luteranilor. Construcţia sa a început în anul 1383 şi a fost finalizată în 1477. Biserica are 89 de metri lungime şi 38 de metri înălţime.

1077 afișări
Imaginea articolului Biserica Neagră - cea mai mare biserică gotică din România

Autor foto - Alexandru Stan

Se remarcă prin clopotele de 6 tone care răsună în fiecare săptămână, muzica de orgă cu 4.000 de ţevi (construită de Carl August Buchholz în 1839) şi corul bisericesc, dar şi pentru bogata sa colecţie de covoare ardelene şi otomane, donate între secolele al XV-lea şi al XVII-lea de către negustorii saxoni transilvăneni, unele folosite pentru decorarea pereţilor. 

Înainte de anul 1211, când regele Ungariei, Andrei al II-lea, a cedat Ţara Bârsei cavalerilor teutoni, în locul Bisericii se afla o mânăstire de călugăriţe catolice. 

După venirea teutonilor, Braşov a devenit un oraş dezvoltat din punct de vedere economic şi infrastructural datorită breslelor de meşteşugari. Braşovul avea rute comerciale şi relaţii deschise cu oraşul german Nuremberg. 

Voievodul Vlad Ţepeş a confirmat privilegiile şi principiul reciprocităţii negustorilor saxoni din Braşov după ce a depus omagiul faţă de regele maghiar de atunci, Ladislau Postumul, dar a deschis şi calea negustorilor români, fapt ce a dus la o epocă de prosperitate pentru braşoveni. 

Conform lucrării "Istoria artei feudale în ţările romîne" publicată de istoricul medievist Virgil Vătăşianu, în anul 1450 au fost construite portalul cel mai decorat, nava şi turnurile Bisericii Negre de către pietrari din Kosice (Slovacia), Cluj şi Sighişoara, iar în 1472 a fot realizată cristelniţa din bronz ce are forma unui potir gotic  decorat  cu inscripţii şi medalioane, donată de comerciantul Johannes Rewdel. În jurul anului 1504 au fost realizate şi două potire mari. 

Sursa Foto- Hepta 

Între 1476 şi 1490 a fost realizată pictura murală cu Fecioara Maria alături de pruncul Isus, Sfânta Ecaterina a Alexandriei şi Barbara, cu blazonul regelui Matia Corvinul al Ungariei şi al soţiei sale, Beatrix de Aragon. În Biserică se mai află statuile celor patru evanghelişti Ioan, Luca, Marcu şi Matei, cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Ioan Botezătorul. 

După reforma protestantă, Biserica Neagră care era romano-catolică, a devenit luterană prin influenţa exercitată de Johannes Honterus, învăţat umanist sas, reformator religios al saxonilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului saxon din Braşov. O pictură cu el în timpul tranziţiei la confesiunea luterană se află în interiorul Bisericii, realizată de Fritz Schullerus. 

Noua orgă a fost realizată de meşteşugarul german Carl August Buchholz între anii 1836 şi 1839. În 1866 a fost ridicat un nou altar de 17 metri înălţime, iar deasupra sa se află o pictură de epocă romantică care îl înfăţişează pe Isus Cristos. 

Ceasurile mecanice au fost montate pe turnuri între anii 1514 şi 1858. 

Biserica Neagră poate fi vizitată, în cadrul sezonului de primăvară-vară, între orele 10 şi 19 (între zilele marţi şi sâmbătă), între orele 12 şi 19 (între duminică şi luni), iar în cadrul sezonului de toamnă-iarnă, în intervalul orelor 12 şi 18 (între zilele duminică şi luni) sau în intervalul orelor 10 şi 18 (între zilele marţi şi sâmbătă). Biserica este închisă în zilele de 25 decembrie şi 1 ianuarie. 

Pentru mai multe informaţii legate de costuri, consultaţi site-ul oficial al Bisericii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici