BOOKFEST 2013 - Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte": "Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată" - FOTO

Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte", sâmbătă, la Bookfest, în cadrul unui eveniment foarte emoţionant la care au participat zeci de admiratori ai artistului, între care şi actorii Marin Moraru şi Oana Pellea, care au avut lacrimi în ochi pe tot parcursul manifestării.

1219 afișări
Imaginea articolului BOOKFEST 2013 - Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte": "Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată" - FOTO

BOOKFEST 2013: Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte" în aplauzele zecilor de admiratori (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Câteva zeci de persoane au venit sâmbătă la Salonul de carte Bookfest, organizat la complexul Romexpo din Bucureşti, pentru a asista la lansarea celui mai recent volum semnat de "meşterul" Radu Beligan şi apărut la editura All.

"Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată. Eu sunt rezultatul iubirii pe care mi-aţi dat-o dumneavoastră. Pentru asta nu există preţ", le-a spus Radu Beligan admiratorilor săi. "Până la moarte vă iubesc şi o să am grijă să nu vă supăr cu nimic. Vă datorez totul", a mai spus Beligan.

El a fost susţinut de către actorii Marin Moraru şi Oana Pellea, care au avut lacrimi în ochi pe tot parcursul evenimentului.

Copleşit de emoţii, Marin Moraru a spus că "meşterul Beligan este unul singur". "Îl cunosc pe Radu Beligan de-o viaţă şi mai dincolo de viaţa mea artistică. Îl invidiam pentru primele lui succese în tinereţe şi n-am crezut niciodată că, student fiind la teatru, voi ajunge să joc cu meşterul Beligan. Niciodată nu mi-am închipuit. Este un ţel pe care numai cu gândul poţi să-l ajungi", a spus Marin Moraru.

Cu lacrimile curgându-i pe obraji, actorul şi-a amintit şi de turneele în care a mers alături de Radu Beligan. "Am fost în zeci de turnee împreună, pe frig, pe ger, pe soare, pe ploaie, pe ninsoare, nu contează. Eram acolo, la 5.00 dimineaţa în gară, plecam cu trenul, prin frig, prin zloată şi fericiţi că vom juca", a spus Marin Moraru.

Pe scenă, ca partener, Radu Beligan este în opinia lui Marin Moraru "de o dulceaţă de neînchipuit". "Ştie să ridice la plasă, ştie să servească, ştie să dea o poantă cum nimeni nu ştie. În creaţia scenică, în spectacolele de verbalizare, fără acţiune, este maestrul maeştrilor", a spus Marin Moraru.

El a precizat că îi doreşte lui Radu Beligan ceea ce ştie că îşi doreşte acesta. "El îşi doreşte foarte mult să scrie în continuare şi asta face: scrie, traduce, joacă, ţine conferinţe, pune în scenă", a mai spus Marin Moraru.

La rândul său, actriţa Oana Pellea a spus că "tânărul Beligan" este "un fenomen" şi o "comoară naţională", precizând că Radu Beligan este actorul român care merge cel mai des în ţară, în turneu.

"Cineva spunea că este extraordinar că meşterul are 94 de ani şi jumătate şi continuă să muncească şi că este un miracol. Eu cred că miracolul nu este vârsta dânsului, eu cred că aşa s-a ivit pe pământ. Cred că este o binefacere pentru fiecare dintre noi, cred că este un privilegiu că îl avem între noi şi cred că el a fost dintotdeauna un miracol. Noi ne-am dat seama în timp, nouă ne-a trebuit mai mult timp ca să ajungem să-l recuperăm în sufletul nostru pe miracolul Beligan. Este o comoară. Vorbim despre o comoară naţională, vorbim despre un tezaur. Aş ruga generaţia tânără să se aplece şi să vadă ce înseamnă acest om, nu numai ca artist, nu numai ca scriitor, nu numai ca actor, nu numai ca regizor, nu numai că făcător de teatru. Nu există la ora actuală şi n-a existat un om care să lase o asemenea dâră importantă majoră, adâncă. Este un fenomen major tânărul Beligan şi m-a emoţionat foarte tare pentru că este peste cuvinte. Îl iubesc şi mă înclin în faţa dânsului", a spus Oana Pellea.

Actriţa a mai spus că îl cunoaşte pe meşterul Radu Beligan dinainte să se fi născut ea. "Meştere i se spune de o viaţă, dintotdeauna. Tata (actorul Amza Pellea, n.r.) îi spunea tot meştere. Meşterul este cel care l-a luat pe tata şi l-a adus în Bucureşti şi a mizat pe el, când nimeni nu miza, şi datorită meşterului Beligan, eu sunt pe lume, pentru că dacă nu-l aducea pe tata în Bucureşti, ai mei nu aveau curajul să facă un copil. Deci îi datorez mai mult decât plecăciuni pentru meserie, este o plecăciune pe viaţă. Este omul din meserie pe care-l iubesc cel mai mult", a spus Oana Pellea.

La lansare a fost prezent şi actorul Vasile Muraru, precizând că se bucură că îi poate lua un autograf maestrului Radu Beligan. "Ne bucurăm că putem să-i luăm un autograf maestrului Beligan, pentru că dumnealui reprezintă - după părerea mea şi cred că nimeni nu mă poate contrazice - istoria teatrului românesc", a spus Vasile Muraru.

Totodată, zeci de persoane au stat minute în şir la coadă, sâmbătă, la Bookfest, în standul editurii All, pentru a lua autografe de la Radu Beligan şi pentru a-i adresa câteva cuvinte artistului.

Cartea "Între acte" este dedicată de Radu Beligan copiilor săi.

"Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opoziţiile. Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt", scrie Radu Beligan în cartea "Între acte".

"Am trăit înaintarea în vârstă ca pe o detaşare de toate aceste poveri. A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai uşor, mai liber. Într-un anumit sens, eşti mai bătrân când eşti tânăr şi mai tânăr când eşti bătrân. Viaţa se scurge ca o permanentă şi progresivă delestare de prejudecăţi şi de constrângeri. Avea dreptate Picasso când spunea că îţi trebuie mult timp ca să devii tânăr!", mai scrie Radu Beligan.

"Aceste însemnări sunt desprinse dintr-un blocnotes în care de ani de zile consemnez observaţii care răspund nevoii de proprie cunoaştere, de dialog cu mine însumi şi de aducere aminte. Câteva dintre filele lui au apărut în editorialele ziarelor, ori în 'Caietele Teatrului Naţional'. Altele, cele mai multe, se tipăresc pentru întâia oară. Ele nu şi-au propus niciodată să încadreze un eveniment artistic, un autor sau o operă într-un deviz teoretic, ori să fie exerciţiul unei ambiţii de critic care cercetează ordonat şi sistematic fenomenul teatral şi literar. Sunt simple şi modeste luări de act", precizează Radu Beligan în prefaţa volumului.

Pe ultima copertă a volumului "Între acte", poate fi citit un mesaj de apreciere primit de Radu Beligan de la scriitorul Tudor Arghezi, datat vineri, 6 ianuarie 1961. "Impresionat de jocul de nuanţe subtile, care i-a dat piesei de la premiera de joi amploare, catifelare şi sens dincolo de text, felicită din toată inima pe Dl Radu Beligan, strângându-i mâinile cu sinceră căldură" - se spune în mesajul pe care Tudor Arghezi i l-a transmis lui Radu Beligan.

Cartea "Între acte" este descrisă de editura All ca "o culegere de însemnări, cugetări, rememorări şi comemorări care constituie tot atâtea documente ale istoriei şi filosofiei teatrului": "Fie că istoriseşte o anecdotă, fie că povesteşte o întâlnire cu Salvador Dali sau cu Eugen Ionescu, fie că alcătuieşte tablouri succinte şi grăitoare ale moştrilor sacri ai scenei româneşti, fie că face subtile analize conceptuale ale fenomenului teatral, Radu Beligan rămâne inconfundabil".

Cartea "Între acte" poate fi cumpărată la preţul de 30 de lei.

Radu Beligan, unul dintre cei mai longevivi şi iubiţi actori al scenei teatrale româneşti, împarte de mai bine de 70 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici