Britanicul care a afirmat că şi-ar fi ajutat un fost amant să se sinucidă a fost eliberat

Un fost prezentator britanic, Ray Gosling, arestat miercuri după ce a recunoscut că şi-a ucis un fost amant bolnav de SIDA în stadiul terminal, a fost eliberat joi pe fondul amplificării dezbaterii la nivel naţional a problemei sinuciderii asistate.

24 afișări
Imaginea articolului Britanicul care a afirmat că şi-ar fi ajutat un fost amant să se sinucidă a fost eliberat

Britanicul care a afirmat că şi-ar fi ajutat un fost amant să se sinucidă a fost eliberat (Captură video)

Poliţia din Nottinghamshire (centrul Angliei) l-a arestat pe prezentatorul în vârstă de 70 de ani miercuri pentru presupusa crimă, în timp ce Parchetul va clarifica săptămâna viitoare legislaţia privind sinuciderea asistată pentru bolnavii în fază terminală.

Ray Gosling "a fost repus în libertate. Poliţia va face verificări suplimentare", a declarat Digby Johnson, avocatul prezentatorului a numeroase documentare difuzate de BBC.

Prezentatorul "a oferit poliţiei numeroase informaţii", a adăugat avocatul, precizând că clientul său este "încântat" că a ieşit din arestul preventiv, dar este epuizat.

Goslin nu a dezvăluit poliţiei identitatea bărbatului pe care a pretins că l-ar fi ajutat să moară, a precizat Johnson joi dimineaţa.

Luni, în timpul unei emisiuni dedicate sinuciderii asistate, Ray Gosling a explicat că ar fi scurtat suferinţele unui bărbat internat în stare gravă "la începutul epidemiei de SIDA", probabil în anii '80.

"Într-un spital, într-o după-amiază caldă, medicul a spus «nu mai putem face nimic», iar el suferea teribil", a povestit Gosling în cadrul emisiunii. "I-am spus medicului «lasaţi-mă singur doar un moment» şi a ieşit. Am luat perna şi l-am sufocat", a continuat acesta.

El a explicat marţi într-un interviu pe BBC că făcuse un "pact" cu fostul său amant: "Căzusem de acord ca în cazul în care se ajungea aici, eu să îi pun capăt zilelor şi am făcut acest lucru".

În baza unei legi din 1961, sinuciderea asistată este ilegală în Anglia şi Ţara Galilor, şi este pasibilă de o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare.

Justiţia britanică a clarificat temporar în septembrie aplicarea legii, precizând că persoanele care îşi ajută un părinte să îşi ia viaţa ar putea să nu fie inculpate dacă gestul a fost motivat de compasiune sau dacă nu există nicio îndoială cu privire la dorinţa bolnavului.

Parchetul britanic va publica joia viitoare recomandările finale privind circumstanţele în care sinuciderea asistată poate face obiectul unei anchete judiciare.

Procurorul-şef a fost nevoit să revizuiască legea după apelul lui Debbie Purdy, o britanică afectată de scleroză în plăci care intenţionează să ceară eutanasierea în Elveţia.

După ce a pierdut mai multe apeluri, Purdy s-a adresat Low Lords, întrebând dacă soţul său, violonistul cubanez Omar Puente, riscă să fie inculpat dacă o va ajuta să se deplaseze în Elveţia pentru a fi eutanasiată.

Scriitorul britanic Terry Pratchett, afectat de Alzheimer, a propus la începutul lui februarie înfiinţarea unui tribunal care să poată autoriza rudele bolanvilor incurabili să îi ajute pe aceştia să îşi pună capăt zilelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici