"Ca o umbră de nor", de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo - VIDEO

"Ca o umbră de nor", de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

335 afișări
Imaginea articolului "Ca o umbră de nor", de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo - VIDEO

"Ca o umbră de nor", de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo (Captură video)

Scurtmetrajul "Ca o umbră de nor", de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. "Ca o umbră de nor" a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta.

Anul trecut, tot la Festivalul de Film de la Sarajevo, regizorul Radu Jude a primit marele premiu, Inima Oraşului Sarajevo, pentru lungmetrajul său "Toată lumea din familia noastră".

Scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu românesc premiat anul acesta la Sarajevo. Mai multe proiecte cinematografice româneşti au primit distincţii şi subvenţii din partea industriei. Astfel, regizorul Bogdan Mirică a primit, pentru proiectul "Dogs", premiul Arte International Relations CineLink, în timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru proiectul "Fixer", după un scenariu de Claudia şi Adrian Silişteanu, premiul CNC CineLink.

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, actriţa Mirela Oprişor şi regizorul Paul Negoescu au făcut parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj.

Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a revenit anul acesta peliculei "In Bloom", de Nana Ekvtimishvili şi Simon Groß (Georgia), în timp ce premiul special al juriului a fost acordat lungmetrajului "A Stranger", de Bobo Jelčić (Croaţia, Bosnia şi Herţegovina).

Premiul pentu cea mai bună actriţă a fost acordat ex-aequo interpretelor Lika Babluani şi Mariam Bokeria, din filmul "In Bloom", în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Bogdan Diklić, pentru interpretarea din lungmetrajul "A Stranger".

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo i s-a adus un omagiu regizorului Cristi Puiu, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment. Secţiunea "Omagiu" a festivalului este dedicată unor autori a căror "viziune creativă lipsită de compromis a zdruncinat multe tabuuri în film şi în societate şi a atras atenţia atât a publicului, cât şi a criticii". Programul s-a desfăşurat între 19 şi 23 august şi a inclus proiecţiile lungmetrajelor "Marfa şi banii" (2001), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), "Aurora" (2010), seria de filme experimentale "Trois exercices d'interpretation" (2012) şi scurtmetrajele "Coffee and Cigarettes" (2004) şi "Before Breakfast" (1995).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici