Cannes 2011: România, prezentă la Marché du Film pentru al şaselea an consecutiv

România este prezentă la Marché du Film din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes pentru al şaselea an consecutiv, Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) organizând, în perioada 11 - 20 mai, un stand dedicat cinematografiei autohtone, potrivit unui comunicat.

271 afișări
Imaginea articolului Cannes 2011: România, prezentă la Marché du Film pentru al şaselea an consecutiv

Cannes 2011: România, prezentă la Marché du Film pentru al şaselea an consecutiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marché du Film este un eveniment care adună anual aproximativ 10.000 de participanţi din peste 100 de ţări.

Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini.

În plus, APFR va reedita broşura "Shooting Romania", un ghid esenţial ce prezintă avantajele alegerii României pentru realizarea unei producţii cinematografice. Ajunsă la a şaptea ediţie, broşura oferă informaţii privind cadrul legal al realizării unei producţii cinematografice, precum şi detalii ce privesc cinematografia şi piaţa de film autohtone în date statistice.

Una dintre misiunile APFR o reprezintă şi susţinerea cineaştilor români prezenţi în diferitele secţiuni ale Festivalului de la Cannes.

Cel mai recent film al regizorului Cătălin Mitulescu, "Loverboy", a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard, urmând să fie proiectat pe 18 mai.

De asemenea, între 11 şi 22 mai, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate, în secţiunea Short Film Corner, 17 scurtmetraje româneşti, dintre care opt sunt incluse în programul tematic "Romanian Short Waves". Proiectul este coordonat de producătorul Dan Burlac, printre filmele prezentate în "Romanian Short Waves" numărându-se "Apele Tac" (regia Anca-Miruna Lăzărescu), "15 Iulie" (regia Cristi Iftime), ambele prezente în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Berlin de anul acesta, "Draft 7", al regizoarei Luiza Pârvu, şi "Strung Love", de Victor Dragomir.

Pe lângă stand, România va fi reprezentată anul acesta în programul Producers on the move, din cadrul reţelei European Film Promotion, de producătoarea Ada Solomon.

Înfiinţat în anul 2000, Producers on the move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografică europeană implementate de reţeaua European Film Promotion (EFP), la care APFR a aderat în 2006. Dezvoltată an de an în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, această iniţiativă a reunit până în prezent 218 producători de film care au avut şansa de a fi cunoscuţi de către cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei de film. Ada Solomon va reprezenta România în perioada 14 - 17 mai, în programul Producers on the move, alături de alţi 25 de producători din 25 de ţări europene, fiind cea mai mare reprezentare ca număr de participanţi din ţările membre ale EFP. În ultimii trei ani, România a mai fost reprezentată de Dan Burlac (2010), Daniel Mitulescu ( 2009) şi Oana Giurgiu ( 2008).

Petrecerea românească, apreciată în ultimii ani de tot mai mulţi străini, va avea loc în acest an într-una dintre cele mai frumoase şi râvnite locaţii de pe Croazetă: terasa Chérie Chéri. Peste 600 de invitaţi, producători, distribuitori de film, actori, directori de festivaluri, selecţioneri şi nu numai sunt aşteptaţi în seara zilei de 18 mai la un pahar de vin românesc şi un concert de senzaţie susţinut de Taraful din Clejani.

Standul românesc de la Cannes este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici