CANNES 2013 - Cristian Mungiu, membru al juriului: Am premiat cinema-ul, nu au fost premii politice

Regizorul român Cristian Mungiu, membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes 2013, a declarat în conferinţa de presă organizată duminică seară, după decernarea trofeelor, că juraţii din acest an au dorit să premieze cinema-ul, nu să acorde premii politice.

528 afișări
Imaginea articolului CANNES 2013 - Cristian Mungiu, membru al juriului: Am premiat cinema-ul, nu au fost premii politice

Cristian Mungiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Steven Spielberg, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, a deschis conferinţa de presă organizată după decernarea premiilor, duminică seară, cu o declaraţie despre deciziile juraţilor în legătură cu peliculele premiate pe Croazetă, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.

"Suntem cu toţii artişti (membrii juriului, n.r.), discuţiile au fost politicoase şi am descoperit că avem multe lucruri în comun", a spus Steven Spielberg, dezvăluind totodată faptul că pentru trei dintre filmele premiate la Cannes decizia juriului a fost unanimă.

Întrebat de un jurnalist dacă are regrete în legătură cu filmele pe care ar fi vrut să le premieze, dar care nu au câştigat premii în acest an la Cannes, precum "La grande bellezza" şi "La Venus à la fourrure", sau dacă deciziile au fost unanime şi fără prea multe discuţii, Steven Spielberg, care răspunsese deja la o întrebare asemănătoare, i-a cedat microfonul regizorului român Cristian Mungiu, rugându-l să răspundă în locul lui.

"În juriul nostru, am avut sentimentul că nu am trecut pe lângă ceva esenţial. Palmaresul este rezultatul unui efort subiectiv depus de nouă persoane care au o decizie de luat. Cred că palmaresul nostru este apropiat de ceea ce şi-au imaginat jurnaliştii şi spectatorii. Am încercat să descoperim în aceste filme altceva decât elementele profesionale, am căutat acele lucruri care ne ating, de aceea a fost atât de greu, dar în final am votat şi cred că palmaresul corespunde acelor filme care ne-au părut juste după aceste două săptămâni de festival", a declarat Cristian Mungiu.

Cineastul român a mai avut o intervenţie în acea conferinţă de presă, după ce actorul francez Daniel Auteuil, un alt membru al juriului, a răspuns unei întrebări despre căsătoriile gay - o temă de mare actualitate în Franţa, o ţară care a legalizat de curând aceste căsătorii -, în condiţiile în care tema centrală a filmului recompesat cu Palme d'Or în acest an, "La vie d'Adèle", de Abdellatif Kechiche, este iubirea dintre două femei.

"Am vrut să acordăm premii cinema-ului, adică unor filme, nu au fost premii politice. Am avut şansa de a vedea aceste filme şi să luăm o decizie pentru Palme d'Or. Am găsit multe adevăruri în aceste filme şi, uneori, uiţi că eşti într-o sală de cinema, ai impresia că eşti în viaţa reală, uiţi pentru moment că e vorba de un film. Asta ne-a interesat pe noi. În acest juriu nu prea am discutat despre temele abordate, nu a contat dacă un film a avut tematică gay sau nu. Ceea ce a contat a fost cinema-ul, felul în care filmul a fost înţeles de regizorul său, intenţia lui de a merge dincolo de limitele obişnuite ale cinema-ului şi dorinţa lui de a-şi testa propriile limite în legătură cu ceea ce poate să facă", declarat Cristian Mungiu.

Abdellatif Kechiche a câştigat marele trofeu Palme d'Or, pentru "La vie d'Adele", la gala celei de-a 66-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, ce s-a încheiat duminică seară.

"La vie d'Adele", care a şocat prin scenele grafice de sex între două femei, a câştigat şi premiul criticii de specialitate - FIPRESCI, pe Croazetă, sâmbătă. Cea care i-a înmânat marele trofeu regizorului a fost actriţa Uma Thurman. Kechiche a dedicat acest premiu, printre altele, revoluţiei tunisiene.

Ceremonia de decernare a premiilor de duminică seară a fost prezentată de actriţa Audrey Tautou. Juriul competiţiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase şi Lynne Ramsay.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici