Cannes 2013: Filmul "The Congress", de Ari Folman, va deschide secţiunea Quinzaine des Réalisateurs

Filmul "The Congress", regizat de cineastul Ari Folman, va deschide Quinzaine des Réalisateurs, o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes.

164 afișări
Imaginea articolului Cannes 2013: Filmul "The Congress", de Ari Folman, va deschide secţiunea Quinzaine des Réalisateurs

Ari Folman (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"«The Congress», de Ari Folman, va deschide cea de-a 45-a ediţie a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs", se afirmă într-un mesaj oficial publicat pe contul de Twitter al acestei secţiuni a Festivalului de la Cannes, informează Screen Daily.

În urmă cu câteva zile, organizatorii Festivalului de la Cannes au anunţat, tot prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, că filmul "The Bling Ring", regizat de Sofia Coppola, va deschide secţiunea Un Certain Regard din acest an, o secţiune ce face parte din selecţia oficială a festivalului.

Filmul "The Congress" reprezintă o adaptare cinematografică a romanului SF "The Futurological Congress", scris de romancierul polonez Stanislaw Lem.

Acest film, în a cărui distribuţie se regăsesc nume sonore precum Robin Wright, Harvey Keitel, Paul Giamatti şi Dany Huston, combină scenele de animaţie cu cele turnate în format "live action".

Titlurile filmelor selecţionate în acest an în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs vor fi anunţate marţi dimineaţă.

Ari Folman este un regizor, scenarist şi compozitor de muzică de film israelian, devenit celebru pe plan internaţional graţie filmului său "Vals cu Bashir" (2008). Acest documentar animat a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Premiul César pentru cel mai bun film străin, premiul decernat de Sindicatul regizorilor americani şi premiul decernat de Sindicatul scenariştilor americani. "Vals cu Bashir" a avut premiera la Cannes şi a fost nominalizat la premiile Oscar.

O secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii culturale din cinematografie, Quinzaine des Réalisateurs nu are premii specifice. Regizorii aflaţi la primul lungmetraj şi prezenţi în Quinzaine des Réalisateurs sunt, însă, eligibili pentru prestigiosul premiu Camera d'Or.

Quinzaine des réalisateurs s-a născut în 1968, în urma unei conferinţe despre starea cinematografiei, organizată în apropiere de Paris, în timpul celei de-a 21- a ediţii a Festivalului de la Cannes, tulburată, apoi întreruptă, de mişcarea socială care agita Franţa la acea vreme. Un an mai târziu, aceasta s-a dorit a fi o contra-manifestaţie, vizând promovarea filmului aşa-numit de autor sau independent, prin proiectarea de filme, "gratuit, fără premii şi fără cenzură", departe de Festivalul de la Cannes, oficial, prea academic pentru gustul organizatorilor Quinzaine.

În 2008, filmul lui Radu Muntean "Boogie" a fost prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, iar în 2010, România a fost reprezentată în aceeaşi secţiune de scurtmetrajul "Căutare" de Ionuţ Piturescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici