CANNES 2014: "Winter Sleep" a câştigat premiul FIPRESCI. Filmul este favorit la trofeul Palme d'Or

"Winter Sleep", al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, a fost recompensat cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, confirmându-şi statutul de favorit la trofeul Palme d'Or.

214 afișări
Imaginea articolului CANNES 2014: "Winter Sleep" a câştigat premiul FIPRESCI. Filmul este favorit la trofeul Palme d'Or

CANNES 2014: "Winter Sleep" a câştigat premiul FIPRESCI. Filmul este favorit la trofeul Palme d'Or

"Un mare regizor, care a reuşit să ne surprindă şi să ne încânte din nou cu adânca sa analiză sufletească, prezentată în termeni cinematici formidabili", a declarat juriul în motivaţia sa, informează variety.com.

Cu o durată de peste trei ore, filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan "Kis Uykusu/ Winter Sleep" prezintă povestea fostului actor Aydin, care administrează un hotel în centrul Anatoliei cu tânăra sa soţie Nihal, cu care are o relaţie furtunoasă. Cu ei locuieşte şi cumnata sa Necla, care suferă de pe urma unui divorţ recent. Este iarnă, iar hotelul se transformă într-un adăpost, dar şi într-un loc din care nimeni nu mai poate scăpa.

Tot vineri, premiul FIPRESCI pentru un film din secţiunea Un Certain Regard i-a revenit regizorului argentinian Lisandro Alonso, pentru filmul "Jauja", în timp ce premiul FIPRESCI pentru un film dintr-o secţiune paralelă selecţiei oficiale de la Festivalul de la Cannes i-a revenit lungmetrajului "Love at First Fight", de Thomas Cailley.

Totodată, regizorul Abderrahmane Sissako a câştigat premiul Juriului Ecumenic, pentru filmul "Timbuktu". Acelaşi juriu a acordat o menţiune specială filmelor lui Wim Wenders "The Salt of the Earth" şi al lui Jaime Rosales "Beautiful Youth".

Anul trecut, premiul FIPRESCI pentru un film din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes i-a revenit lungmetrajului "La Vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche.

Fédération Internationale de la Presse Cinématographique/ The International Federation of Film Critics (FIPRESCI) este o asociaţie compusă din organizaţii naţionale ale criticilor şi jurnaliştilor profesionişti din industria filmului din lumea întreagă. Fondată în 1930, FIPRESCI are în prezent membri din peste 50 de ţări.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai şi se va încheia duminică. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul"). Gala de premiere a Festivalului de Film de la Cannes 2014 va avea loc sâmbătă seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici