Cântăreţul de jazz Gerald Wilson a murit la vârsta de 96 de ani

Cântăreţul de jazz Gerald Wilson, cu o carieră de peste 75 de ani, care a cântat alături de muzicieni celebri ca Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald şi Ray Charles, a murit luni, la vârsta de 96 de ani, în casa sa din Los Angeles, din cauza unei pneumonii.

89 afișări
Imaginea articolului Cântăreţul de jazz Gerald Wilson a murit la vârsta de 96 de ani

Cântăreţul de jazz Gerald Wilson a murit la vârsta de 96 de ani (Imagine: Facebook)

Anunţul despre decesul cântăreţului a fost făcut de fiul acestuia, Anthony Wilson, potrivit billboard.com.

Gerald Wilson era dirijor de orchestră de jazz şi şi-a început cariera în anii 1930, ca trompetist pentru trupa lui Jimmy Lunceford, înainte de a-şi forma propriul grup de muzicieni în 1944. Artistul a cântat şi a compus muzică alături de personalităţi ale genului ca Duke Ellington, Count Basie şi Dizzy Gillespie şi a orchestrat muzica pentru voci celebre ca Ella Fitzgerald, Ray Charles, Sarah Vaughan şi Bobby Darin.

Născut pe 4 septembrie 1918 în Shelby, Mississippi, Wilson şi-a cumpărat prima trompetă când avea 11 ani. În timpul colaborării cu Jimmy Lunceford, a aranjat muzica unor hituri ca "Hi Spook" şi "Yard Dog Mazurka". După patru ani petrecuţi cu Lunceford şi un stagiu în marina militară a Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicianul de jazz s-a stabilit la Los Angeles, în anii 1940. Abordarea sa aventuroasă a modului de conducere a unei orchestre a rezistat timp de decenii în faţa evoluţiei genului muzical.

Wilson a fost faimos, în ultimele zeci de ani, pentru stilul său de a dirija ca şi cum ar dansa, cu părul lung şi alb pe umeri, un stil despre care Wilson spunea că îi ajută pe ascultători să ştie ce ascultă. "Când dirijez, sunt coregraf. Accentuez totul, toate punctele intense", a declarat Wilson în 2011 pentru Jazz Times.

Muzicianul, o prezenţă constantă la eveninmente precum Monterey Jazz Festival, a primit şase nominalizări la premiile Grammy, cea mai recentă în 2004.

În ultimii ani, Gerald Wilson a predat jazz la California State University, Northridge, California State University, Los Angeles şi University of California, Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici