Casa muzeu Gheorghe Zamfir, inaugurată în Gorj în prezenţa artistului

Autorităţile gorjene au inaugurat, sâmbătă, în apropierea municipiului Târgu Jiu, la Curtişoara, casa muzeu Gheorghe Zamfir, în prezenţa artistului, în condiţiile în care mama acestuia este originară din comuna gorjeană Hurezani.

326 afișări
Imaginea articolului Casa muzeu Gheorghe Zamfir, inaugurată în Gorj în prezenţa artistului

Casa muzeu Gheorghe Zamfir, inaugurată în Gorj în prezenţa artistului (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Întrucât mama renumitului naist Gheorghe Zamfir este originară din comuna gorjeană Hurezani, autorităţile locale au decis să amenajeze o casă muzeu în interiorul căreia turiştii să poată vedea diferite obiecte care îi aparţin artistului.

Casa muzeu este amenajată în incinta Muzeului Arhitecturii Populare Curtişoara, situat în apropiere de Târgu Jiu. În incinta casei muzeu se regăsesc discuri pe care Gheorghe Zamfir le-a scos de-a lungul timpului, dar şi naiuri cu care artistul a cântat pe diferite scene sau haine cu care acesta a concertat în marile oraşe ale lumii.

De asemenea, pe pereţi sunt expuse fotografii şi diferite tablouri în care Gheorghe Zamfir apare singur sau cu diferiţi artişti cu care a cântat de-a lungul timpului. În plus, exemplare din cărţile scrise de artist pe parcursul carierei sunt expuse în casa care poartă numele Gheorghe Zamfir, vizitatorii casei putând, de asemenea, să vadă şi câteva dintre tablourile pictate de artist şi expuse în trecut în diferite galerii.

"Nu există o amintire mai frumoasă, toate sunt frumoase, nu există una mai puţin frumoasă, toată viaţa e o amintire. Viaţa unui artist care a colindat lumea în lung şi lat timp de cinci decenii şi jumătate şi care a traversat Pământul de cel puţin zece ori, dintr-o parte în alta, ducând cântecul românesc şi gorjenesc la alte popoare, este o amintire de neuitat. Acum trei zile am fost în Elveţia, ţară în care m-am lansat în 1967, la Laussane, de acolo a răbufnit Zamfir pe mapamond, iar elveţienii mi-au demonstrat că nu m-au uitat, spunându-mi că publicul a fost vitaminizat pentru săptămâni întregi de acum încolo", a precizat Zamfir.

Casa muzeu este compusă din două camere, într-una din ele fiind amenajată o veche bucătărie ţărănească, în cealaltă fiind expuse obiectele pe care artistul le-a donat Muzeului Judeţean Gorj, administrator al Muzeului Arhitecturii Populare Curtişoara.

Gheorghe Zamfir a menţionat că în incinta casei muzeu se regăsesc inclusiv albume editate în Occident, care, la vremea lor, au depăşit în vânzări discuri lansate atunci de Madonna sau Michael Jackson.

"Acesta este un disc pe care canadienii l-au cumpărat în 24 de milioane de exemplare şi pentru care am luat 25 de discuri de platină şi de aur. Cereau în disperare înregistrările şi nu mai aveau ce să vândă la acea vreme. Am depăşit atunci vânzările cu Madonna şi Michael Jackson, dar astea sunt lucruri care nu s-au ştiut şi nu se ştiu în România. Discul a fost în topuri peste tot, mai ales în America, dar cine să ştie în România despre asta? O să se ştie poate de acum încolo graţie acestei case muzeu", a menţionat artistul, în timp ce vorbea despre unul dintre albumele sale.

La sfârşitul ceremoniei, Gheorghe Zamfir a susţinut un concert de câteva minute în aer liber, la final menţionând că a avut emoţii atât de puternice încât a simţit că a cântat ca atunci când era începător la vârsta de 17-18 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici