Cătălin Mitulescu: Vreau să fac filme care să aducă oamenii în sala de cinema

Regizorul Cătălin Mitulescu, care a primit, joi seară, titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor din partea ministerului francez al Culturii şi Comunicării, a declarat că bătălia pe care consideră că trebuie să o poarte este să facă filme care să aducă oamenii în sala de cinema.

317 afișări
Imaginea articolului Cătălin Mitulescu: Vreau să fac filme care să aducă oamenii în sala de cinema

Cătălin Mitulescu: Vreau să fac filme care să aducă oamenii în sala de cinema (Imagine: Mediafax Foto)

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, i-a înmânat lui Mitulescu medalia de Cavaler al Artelor şi Literelor, însă, înainte de a-l medalia, a evocat cariera acestuia şi faptul că cineastul român a devenit cunoscut prin Festivalul de Film de la Cannes.

Astfel, Henri Paul a vorbit despre scurtmetrajul "Trafic", recompensat cu Palme d'Or la Cannes, în 2004, despre întâlnirea, la acest festival, a regizorului român cu Martin Scorsese, despre premiul câştigat în 2005, la Sundance, cu scenariul filmului "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", desemnat cel mai bun proiect european al anului, şi despre cel mai nou proiect al lui Mitulescu, "Un balon în formă de inimă", pe care acesta urmează să îl realizeze şi al cărui scenariu a fost prezentat, anul trecut, la Cannes, în secţiunea "Atelier".

Henri Paul a adăugat că Mitulescu a primit titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor pentru "marele talent, exigenţa, umanitatea" de care a dat dovadă.

Regizorul a declarat, la rândul lui, că nu ştie ce a făcut pentru a primi această medalie, astfel de distincţii fiind primite, în general, de oameni de arme, dar consideră că bătălia lui implică realizarea de filme care să aducă oamenii în sala de cinema.

"Fac cinema pentru că mi se pare o emoţie preţioasă (...) Noi, cei care facem film, încercăm să păstrăm spectatorii în sala de cinema, să păstrăm întâlnirea cu filmul", a spus regizorul, subliniind importanţa de a viziona filme alături de alţi spectatori.

Ceremonia de decorare a lui Mitulescu a avut loc joi seară, la CinemaPro, în cadrul galei de închidere a Festivalului Filmului Francez de la Bucureşti.

Filmul care a încheiat festivalul, care, anul acesta, s-a concentrat pe Festivalul de Film de la Cannes, a fost cel de-al doilea lungmetraj al tinerei regizoare Laetitia Colombani, "Mes stars et moi", cu Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart şi Kad Merad.

Prezentă la proiecţie, regizoarea a spus că a dorit să arate lumea cinematografiei din interior şi să facă portretul unui fan. Catherine Deneuve şi Emmanuelle Béart joacă în acest film rolurile a două mari actriţe franceze, în timp ce Mélanie Bernier este o debutantă pe marele ecran. Toate cele trei femei au acelaşi fan (Kad Merad), care le urmăreşte obsedant.

Laetitia Colombani a mai spus publicului că a fost nevoie de 18 variante de scenariu pentru a convinge două actriţe precum Catherine Deneuve şi Emmanuelle Béart să joace roluri atât de apropiate de viaţa lor reală, dar, în cele din urmă, acestea s-au amuzat pe platou şi i-au făcut un adevărat cadou regizoarei prin interpretarea lor.

Citeşte şi:

Peste 50 de filme de artă, la Festivalul Filmului Francez (Video)

Festivalul Filmului Francez a fost deschis în prezenţa ambasadorului Henri Paul (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici