Cel mai nou film al lui Alexa Visarion, "Ana", va avea premiera în SUA pe 30 aprilie

Cel mai nou film al lui Alexa Visarion, "Ana", care are la bază mitul Meşterului Manole, va avea premiera în SUA pe 30 aprilie, la Institutul Cultural Român (ICR) de la New York, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

549 afișări
Imaginea articolului Cel mai nou film al lui Alexa Visarion, "Ana", va avea premiera în SUA pe 30 aprilie

Cel mai nou film al lui Alexa Visarion, "Ana", va avea premiera în SUA pe 30 aprilie

"Ana" spune povestea unui bărbat în pragul bătrâneţii, singur şi obsedat din tinereţe de ideea realizării unui film inspirat de legenda "Meşterului Manole" (istoria înălţării unei biserici prin sacrificiul suprem), şi a unei tinere din Republica Moldova ajunsă, printr-o întâmplare nefericită, prostituată în Italia. Cei doi construiesc din propria lor ratare şi durere un univers şi o comuniune sufletească salvatoare.

Împreună cu un adolescent marcat de un sever handicap locomotor, ei reuşesc într-un spaţiu straniu, malurile şi apele unui lac încă nepângărit de civilizaţie, să trăiască intens, emoţional, dureros, conflictual fragmente din propria lor viaţă, dezvoltând cu o intensitate febrilă a imaginaţiei proiectul unui film visat despre structura şi identitatea spirituală românească, dar niciodată realizat.

Acţiunea uneşte trei dimensiuni ale timpului existenţial. Timpul sacru, mitic al baladei, dar şi al scenariului gândit de erou, timpul dictaturii comuniste şi al aberantelor decizii ideologice ce cenzurau arta şi gândirea şi timpul prezent activ al acţiunii, timp al interogaţiilor.

Vital şi caustic, oniric şi bizar, poetic şi grotesc, "Ana" este un film al identificării crizei ce ameninţă în permanenţă umanul, de care suntem răspunzători atunci când ne abatem de la esenţa misiunii noastre.

Din distribuţia filmului "Ana" fac parte Răzvan Vasilescu, Cristina Drăghici (aflată la debut), Mircea Albulescu, Dorina Lazăr, Dorel Vişan şi Demeter Andras. Scenariul şi regia peliculei sunt semnate de Alexa Visarion.

Filmul va fi proiectat la New York în seria de portrete pe care ICR New York doreşte să le realizeze regizorilor români. Astfel, vor fi prezentate publicului american cele mai cunoscute şi apreciate portrete de regizori, actori, scenarişti şi producători români.

Filmele pe care regizorul Alexa Visarion le va prezenta la New York (subtitrate în limba engleză) pentru portretul său de regizor sunt: "Înainte de tăcere" (1978), "Înghiţitorul de săbii" (1983), "Vinovatul" (1991) şi "Ana" (2014).

Pentru aceste evenimente regizorul va fi însoţit la New York de Răzvan Vasilescu şi Cristina Drăghici, actorii principali ai filmului "Ana". După vizionarea peliculei, cei trei vor răspunde întrebărilor publicului. Intrarea la eveniment este gratuită.

La New York, Răzvan Vasilescu va prezenta şi un spectacol one-man-show intitulat "Profu'", un monolog scris de Jean Pierre Dopagne. Spectacolul va fi jucat pe 3 mai, la "150 Public School" din New York.

De asemenea, la New York, Alexa Visarion va avea întâlniri cu reprezentanţi ai universităţilor americane cu care el colaborează, având contacte cu aceştia din perioada în care a fost bursier Fulbright în SUA. În plus, va face cercetare în bibliotecile americane pentru noile proiecte la care deja lucrează, va avea întâlniri cu personalităţi ale vieţii culturale, artistice şi pedagogice din New York şi Boston.

Regizorul de teatru şi film Alexa Visarion este profesor universitar doctor, şef al catedrei de masterat şi studii doctorale de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1971, la clasa lui Radu Penciulescu. A montat peste 100 de piese de teatru pe scenele din România şi din străinătate, printre care "D'ale carnavalului", la Teatrul Lindabauer din Reykjavik, Islanda, "O noapte furtunoasă", la Teatrul Giuleşti şi la Teatrul de Artă din Moscova. A regizat numeroase filme, precum "Năpasta", "Înainte de tăcere", "Punct şi de la capăt", "Vinovatul" şi "Luna verde".

Este laureat al premiului "Aristizza Romanescu", acordat de Academia Română pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, şi al premiului UNITER pentru întreaga activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici