Cele mai bune filme de la TIFF, proiectate la Bucureşti între 11 şi 17 iunie

Cele mai bune pelicule prezentate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care a avut loc la Cluj-Napoca, între 31 mai şi 9 iunie, vor fi proiectate la Bucureşti, între 11 şi 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex.

197 afișări
Imaginea articolului Cele mai bune filme de la TIFF, proiectate la Bucureşti între 11 şi 17 iunie

Cele mai bune filme de la TIFF, proiectate la Bucureşti între 11 şi 17 iunie (Imagine: Adrian Pădureţu/Mediafax Foto)

O experienţă cinematografică inedită este oferită de "Blancanieves/ Albă ca Zăpada", în regia lui Pablo Berger, o reinterpretare stilizată a basmului fraţilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. "Blancanieves" a fost propunerea Spaniei la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi a câştigat recent zece premii Goya - trofeele industriei de cinema spaniole. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obţinut, totodată, premiul juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă (Macarena García) la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián.

Câştigătorul Trofeului Transilvania 2013 şi al premiului pentru imagine, "Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus", în regia lui Anand Gandhi, este un alt titlu ce va putea fi urmărit la TIFF Bucureşti. Un film ambiţios şi complex, "Corabia lui Tezeu" este o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă.

Elogiat de critici şi premiat cu Oscarul pentru documentar, "În căutarea lui Sugar Man/ Searching for Sugar Man", în regia lui Malik Bendjelloul, este povestea emoţionantă a muzicianului Sixto Rodriguez, care a influenţat, fără să ştie, o generaţie întreagă, în anii 60. După acest film, muzica sa a fost redescoperită.

Ataşant şi surprinzător, "Prince Avalanche" - filmat în secret, la cererea regizorului David Gordon Green - este povestea prieteniei dintre doi bărbaţi care îşi petrec vara împreună, departe de fete şi petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Filmul a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin.

Pe 17 iunie, de la ora 20.00, publicul va avea parte de o proiecţie specială a documentarului "Samsara" (regia: Ron Fricke), în prezenţa Stefaniei Magidson, soţia producătorului filmului şi preşedintele Fundaţiei Blue Heron, şi a lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, "Samsara" poartă spectatorii spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii. Zgârcit cu dialogul şi textul descriptiv, documentarul încurajează interpretarea foarte personală a privitorului inspirat de imaginile şi muzica ce aduc laolaltă anticul şi modernul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici