Cenzura în muzică, teatru şi film în comunism, subiect de dezbatere, în noiembrie, la Bucureşti

Proiectul "Arta şi cenzura în comunism" va cuprinde evenimente dedicate cenzurii în muzică, film şi teatru din România comunistă, care se vor desfăşura în trei zile separate, în perioada 3 - 5 noiembrie, în Bucureşti.

846 afișări
Imaginea articolului Cenzura în muzică, teatru şi film în comunism, subiect de dezbatere, în noiembrie, la Bucureşti

Cenzura în muzică, teatru şi film în comunism, subiect de dezbatere, în noiembrie, la Bucureşti

Proiectul, organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer România, este deschis de o dezbatere despre cenzura în muzică, programată pe 3 noiembrie, de la ora 19.00, în Club A. Evenimentul va fi moderat de Sorin Dănescu (ex-Viţa de Vie, ex-Diesel) şi îi va avea ca invitaţi pe Artan (Adrian Pleşca), Mircea Baniciu şi Mihai Godoroja, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Dezbaterea despre cenzura în film este organizată pe 4 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie. Discuţia va fi moderată de Mihai Fulger şi îi va avea ca invitaţi pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihăilescu şi Nae Caranfil. În program sunt incluse şi proiecţii cu fragmente din filmele cenzurate în acea perioadă, în antiteză cu cele care făceau propagandă regimului.

De asemenea, dezbaterea despre cenzura în teatru este programată pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space. Discuţia se va concentra pe două spectacole interzise în timpul regimului comunist: "Furtuna", de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul Naţional din Bucureşti), şi "Revizorul", de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). Moderatorul, Eugenia Vodă, îi va avea ca invitaţi pe David Esrig, Marin Moraru şi Virgil Ogăşanu.

Totodată, de la ora 18.30, în foaierul sălii Studio Space, va fi vernisată "CenzurART", o expoziţie de fotografie a lui Andrei Gîndac, care conţine imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenţi doi dintre protagoniştii campaniei, Florin Piersic Jr. şi Oana Pellea.

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce în conştiinţa publică actuală faptul că, în timpul regimului comunist din România, cenzura s-a manifestat masiv în toate domeniile culturii, ajungând să modifice radical tipul de percepţie al spectactorului, precum şi atitudinea şi receptarea în faţa obiectului artistic.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici