Cenzură în teatru: Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă la Sala Dalles

Ştefanis Lupu, regizorul comediei "Blonda, chiorul şi piticul", a declarat că directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, i-a cerut să schimbe titlul spectacolului, pentru a fi jucat în continuare în respectiva instituţie, însă aceasta spune că obscenitatea limbajului a dus la anularea piesei.

2643 afișări
Imaginea articolului Cenzură în teatru: Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă la Sala Dalles

Cenzură în teatru: Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă la Sala Dalles

Regizorul Ştefanis Lupu a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, a venit la el, în seara premierei (14 mai), şi i-a spus: "Schimbaţi titlul şi vedeţi ce faceţi ca să mai jucaţi".

În schimb, Iustina Cornel, directoarea Sălii Dalles, care găzduia "Blonda, chiorul şi piticul", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia sa nu a avut de-a face cu titlul piesei, ci cu "obscenitatea limbajului" din spectacol.

"Piesa lui este o obscenitate de la început la sfârşit", a spus Iustina Cornel. "Nu aveam cum să scot publicul din sală, pentru că era premieră, dar dacă Ion Dalles ar vedea obscenităţile acestea s-ar răsuci în mormânt", a adăugat ea. Directoarea Sălii Dalles consideră că regizorul a ales să îşi facă reclamă prin acest scandal, după ce la premiera piesei a reuşit să vândă doar trei bilete.

În schimb, Ştefanis Lupu a spus că spectacolul, la a cărui premieră sala a fost plină, nu este "cu nimic mai obscen decât ce se joacă acum", adăugând că expresiile folosite în "Blonda, chiorul şi piticul" sunt "rupte din context" de către Iustina Cornel. "Este vorba de o mare dramă a societăţii în care trăim", a descris el acţiunea din piesă. "Este vorba despre un medic care este disponibilizat şi îl sună creditorii", a adăugat regizorul. Potrivit acestuia, din galeria personajelor piesei "Blonda, chiorul şi piticul" fac parte şi un profesor de geografie disponibilizat, dar şi poliţişti anchetaţi.

Despre titlul piesei, Ştefanis Lupu a spus că acesta este simbolic şi "înseamnă puterea". "În ţara în care trăim noi, suntem şi blonzi şi chiori şi pitici", a explicat el, precizând că nu speculează defectele fizice în spectacolele sale.

După premiera din 14 mai, piesa nu se va mai juca la Sala Dalles. Directoarea Dalles, Iustina Cornel, a spus că, din punctul său de vedere, contractul dintre Teatrul Odiseu, care pune în scenă piesa "Blonda, chiorul şi piticul", şi Universitatea Populară "Ioan I. Dalles" este încheiat.

Totuşi, spectacolul va continua să fie prezentat în alte locuri din Capitală. În acest sens, Ştefanis Lupu a precizat că spectacolul "Blonda, chiorul şi piticul" va avea o reprezentaţie vineri seara în clubul La Scena, din Bucureşti. "Am primit telefoane să arăt spectacolul şi în ţară şi vreau să îl duc şi în zone rurale, unde nu există teatre", a mai spus Ştefanis Lupu.

Din distribuţia spectacolului "Blonda, chiorul şi piticul" fac parte Adriana Drăguţ Jighirgiu, Cristi Martin, Ovidiu Uşvat, Darius Munteanu, Cătălin Braticevici şi Ştefanis Lupu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici