Cezar Ion şi Horia Gruşcă ar putea fi singurii care îşi vor disputa şefia Ştirilor TVR

Cezar Ion şi Horia Gruşcă s-au înscris la concursul pentru conducerea Ştirilor TVR şi ar putea fi singurii care îşi vor disputa acest post, întrucât ceilalţi trei candidaţi - Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci - nu ar avea experienţă de conducere în mass-media de minimum trei ani.

396 afișări
Imaginea articolului Cezar Ion şi Horia Gruşcă ar putea fi singurii care îşi vor disputa şefia Ştirilor TVR

Cezar Ion (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Televiziunea Română a anunţat pe 3 februarie organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, în condiţiile în care mandatul Rodicăi Culcer la şefia Ştirilor TVR a încetat.

Potrivit anunţului iniţial, cei interesaţi de acest post îşi puteau depune candidaturile până la data de 17 februarie. Termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost însă prelungit până pe 28 februarie. Hotărârea a fost luată întrucât niciuna dintre persoanele care şi-au depus candidaturile nu a avut dosarul complet, au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii TVR.

Iniţial, la concurs se înscriseseră trei angajaţi ai TVR: Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse. Dintre aceştia, doar Monica Ghiurco a confirmat oficial, pentru MEDIAFAX, înscrierea în concurs.

Ulterior, însă, şi-au depus dosarele de concurs şi Cezar Ion şi Horia Gruşcă, la rândul lor angajaţi ai TVR. Cei doi au confirmat, pentru MEDIAFAX, înscrierea în concurs.

Potrivit unor surse, însă, este posibil ca doar Cezar Ion şi Horia Gruşcă să intre efectiv în concursul pentru şefia Ştirilor TVR, întrucât doar ei ar îndeplini toate condiţiile de concurs, anunţate de organizatorul competiţiei, Televiziunea Română. Mai precis, cei care îşi doresc şefia Ştirilor TVR trebuie să aibă o experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci nu ar îndeplini acest criteriu.

Comisia de concurs trebuie să decidă, însă, dacă o să acorde o derogare, astfel încât şi Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci să poată intra în concurs. Până în acest moment însă, membrii comisiei de concurs nu s-au întâlnit pentru a decide acest lucru, după cum au declarat pentru MEDIAFAX surse.

Totodată, comisia ar urma să se întrunească pentru a analiza dosarele celor cinci candidaţi înscrişi la concursul pentru postul de director al Ştirilor TVR şi pentru a decide, implicit, cine se încadrează în prevederile de concurs pentru a putea participa la prima etapă a competiţiei după 13 martie, dată la care ar urma să aibă loc şedinţa Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.

Potrivit paginademedia.ro, comisia de concurs ar fi formată din: Alexandru Lăzescu, Ioana Avădani, Anne Jugănaru, Paul Călin Botez şi Ion Stavre.

Alexandru Lăzescu este preşedintele-director general al TVR, Ioana Avădani este directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Anne Jugănaru este membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea PSD, Paul Călin Botez este membru în CA al TVR din partea PDL, iar Ion Stavre este reprezentantul salariaţilor TVR în comisia de concurs.

Cezar Ion este director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română din iulie 2010 şi a fost director al Departamentului Producţie Edutorială din TVR în perioada iunie 2006 - iunie 2008.

Horia Gruşcă este în prezent realizator în TVR, iar în perioada 2003-2005 a condus Redacţia Emisiuni Informative Săptămânale, iar între 2001 - 2003 a fost coordonator Ştiri interne în TVR. Horia Gruşcă a fost membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR în perioada 1999 - 2001 şi preşedinte al acestei Comisii între anii 2006 - 2010. În prezent, Gruşcă este membru în Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR.

Monica Ghiurco este redactor - prezentator la Ştirile TVR din anul 2002 şi, în perioada 2008 - 2010, a fost coordonatorul Departamentului Social - Politic - Economic din Televiziunea Română.

Anca Lăzărescu conduce interimar Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Ea a înlocuit-o pe Rodica Culcer, după ce mandatul acesteia din urmă a încetat. Totodată, Anca Lăzărescu este actualul director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.

Claudiu Lucaci s-a alăturat echipei ştirilor TVR în 1994 şi în prezent este realizator la TVR 3.

Concursul pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR va avea loc la sediul Televiziunii Române, în perioada 2 - 18 martie.

Probele de concurs vor fi: notarea proiectului managerial (probă eliminatorie), un test de limba engleză şi un interviu final. Candidaţii preselectaţi în urma depunerii dosarelor vor fi contactaţi în vederea efectuării evaluării psihologice.

Potrivit site-ului tvr.ro, cei interesaţi de şefia Ştirilor TVR trebuie să prezinte la înscriere un proiect managerial specific postului, în care îşi vor expune viziunea managerială asupra funcţionării Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport plecând de la două coordonate: adaptarea funcţionării Direcţiei la un flux continuu de informaţii furnizate TVR Info, cu acoperirea, totodată, a jurnalelor susţinute pe celelalte canale SRTv, în acord cu evoluţiile tehnologice de ultimă oră, şi relaţia Direcţiei cu celelalte structuri funcţionale din SRTv.

Responsabilităţile noului director vor fi planificarea, organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate în cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport.

Candidaţii la postul de director al Ştirilor TVR trebuie să aibă studii universitare de licenţă sau echivalente; experienţă în domeniul audiovizual - minimum 10 ani, din care minimum 5 ani în televiziune; experienţă de conducere în mass-media - minimum 3 ani. De asemenea, aceştia trebuie să cunoască două limbi străine de circulaţie internaţională (din care una să fie obligatoriu engleza), să aibă cunoştinţe de jurnalism, cunoştinţe de management general, să cunoască modul de realizare a emisiunilor informative, să aibă cunoştinţe temeinice de producţie TV şi să stăpânească bine principiile deontologice ale profesiei jurnalistice.

Totodată, cei care se înscriu la concursul pentru acest post trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte şi nu au colaborat cu fosta poliţie politică.

Aceasta este pentru a doua oară când TVR scoate la concurs postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport. În 19 ianuarie, reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat că TVR a anulat concursul deja demarat pentru ocuparea postului de director al Ştirilor, pentru că etapa finală a competiţiei (interviul) - care ar fi trebuit să se desfăşoare în 19 ianuarie - nu s-a putut ţine. La primul concurs organizat de TVR pentru ocuparea postului de director al Ştirilor s-ar fi înscris trei concurenţi, printre care Rodica Culcer (care îndeplinea la momentul respectiv, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR) şi Cezar Ion (director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română).

Anularea concursului a venit la momentul respectiv în contextul unor puternice tensiuni în Televiziunea Publică referitoare la conducerea Ştirilor TVR.

Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, în 31 ianuarie 2012, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, spuneau că votul este "nul", ca şi cel dat cu două săptămâni înainte, în 18 ianuarie.

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, a pus în aplicare, pe 1 februarie, hotărârea Consiliului de Administraţie care prevedea încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport al Rodicăi Culcer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici