Charlie Hebdo va dona 4 milioane de euro familiilor victimelor ucise în atentatele din ianuarie

Săptămânalul francez de satiră Charlie Hebdo va dona 4 milioane de euro în beneficiul familiilor victimelor ucise în timpul atentatelor comise în luna ianuarie la Paris, informează 20minutes.fr.

166 afișări
Imaginea articolului Charlie Hebdo va dona 4 milioane de euro familiilor victimelor ucise în atentatele din ianuarie

Charlie Hebdo va dona 4 milioane de euro familiilor victimelor ucise în atentatele din ianuarie (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Donaţiile primite de Charlie Hebdo provin din 84 de ţări, iar suma totală primită de publicaţia franceză a fost de 4 milioane de euro. Săptămânalul de satiră a anunţat, miercuri, că se pregăteşte să doneze "în următoarele săptămâni" această sumă apropiaţilor celor 17 victime ucise în atentatele din ianuarie.

În luna mai, Charlie Hebdo a anunţat că va renunţa la aceste donaţii, aflate în prezent sub sechestru, la Caisse des Dépôts.

Împărţirea donaţiilor primite de Charlie Hebdo va fi coordonată de un comitet - numit de miniştrii Justiţiei, Finanţelor şi Culturii - care va defini regulile de atribuire a banilor. "Aceşti înalţi magistraţi şi funcţionari şi-au început treaba, pe care o fac într-o manieră strict confidenţială, în totală independenţă şi imparţialitate", precizează conducerea săptămânalului Charlie Hebdo.

În lunile care au trecut după atentatele din ianuarie, zeci de mii de de persoane şi-au manifestat solidaritatea cu publicaţia franceză şi victimele acelor atentate.

Pe 7 ianuarie, doi militanţi islamişti au luat cu asalt redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a făcut 12 victime şi a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atacul de la Charlie Hebdo, publicaţia franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume, care, înainte de atac, nu au cumpărat niciun număr al săptămânalului de satiră, au îmbrăţişat sloganul "Je suis Charlie", arătându-şi astfel solidaritatea cu victimele atacului.

Charlie Hebdo este deţinut în prezent în procent de 40% de părinţii lui Charb, fostul director al publicaţiei, ucis în atacul terorist din 7 ianuarie, în procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, împuşcat în umăr în timpul acelui atentat, devenit noul director al săptămânalului, şi în procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici