Chile: Autorităţile nu au găsit dovezi care să ateste faptul că Pablo Neruda ar fi fost otrăvit

Noile analize efectuate recent asupra rămăşiţelor pământeşti ale poetului laureat cu premiul Nobel pentru literatură Pablo Neruda au relevat prezenţa masivă a unor bacterii infecţioase, fără să dovedească însă faptul că scriitorul ar fi fost otrăvit în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet.

109 afișări
Imaginea articolului Chile: Autorităţile nu au găsit dovezi care să ateste faptul că Pablo Neruda ar fi fost otrăvit

Chile: Autorităţile nu au găsit dovezi care să ateste faptul că Pablo Neruda ar fi fost otrăvit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste informaţii au fost dezvăluite joi de justiţia chiliană, informează site-ul publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur. Testele au fost realizate de experţi în medicină legală de la Universitatea Murcia din Spania şi au relevat "prezenţa a trei tipuri de proteine în rămăşiţele pământeşti ale poetului", care a murit la doar câteva zile după lovitura de stat care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui socialist Salvador Allende şi la instaurarea dictaturii lui Augusto Pinochet, în septembrie 1973.

Primele două grupuri de proteine ar fi asociate cu un cancer de prostată în stare avansată de care suferea poetul, menţionat drept cauză oficială a morţii sale.

Dar, în ceea ce priveşte al treilea grup de proteine bacteriene, "este dificil de confirmat sau de infirmat atunci când este vorba de existenţa unui proces infecţios acut în ultimele ore din viaţa poetului", se afirmă în comunicatul oficial emis de autorităţile judiciare chiliene, care au vorbit şi despre caracterul "confidenţial" al rezultatelor.

Prezenţa acelor bacterii "susţine îndoiala rezonabilă pe care o avem, în legătură cu intervenţia unui terţ", a declarat în timpul unei conferinţe de presă nepotul poetului, Rodolfo Reyes.

Rămăşiţele pământeşti ale poetului Pablo Neruda au fost supuse mai multor expertize, care au ajuns la concluzia că decesul scriitorului a fost asociat cu cancerul de prostată de care suferea.

Pablo Neruda a murit la vârsta de 69 de ani, pe 23 septembrie 1973, la 12 zile după lovitura de stat organizată de generalul Augusto Pinochet.

Potrivit certificatului de deces, eliberat de junta militară, moartea sa a fost cauzată de un cancer la prostată, însă potrivit şoferului său, Manuel Araya, scriitorul ar fi murit în urma unei injecţii misterioase care i-ar fi fost făcută cu o zi înainte de a pleca în Mexic, unde Neruda intenţiona să se exileze pentru a coordona acţiunile opoziţiei.

După o îndelungată luptă în justiţie, exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale poetului Pablo Neruda a fost realizată în urmă cu doi ani pe Isla Negra, o localitate de pe coasta chiliană, în care scriitorul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, unde a şi fost apoi înmormântat.

Pablo Neruda, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi chilieni, a obţinut aprecierea criticilor literari odată cu publicarea, în 1924, a volumului "Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec de deznădejde", la vârsta de 19 ani. A fost un scriitor prolific de-a lungul întregii vieţi şi a devenit, de asemenea, activist politic, candidând la preşedinţie la un moment dat, înainte de a renunţa, pentru a-l susţine pe Salvador Allende.

Neruda s-a ocupat de aducerea în Chile a unui vapor cu 2.000 de refugiaţi la bord, care fugeau din Spania din cauza războiului civil, care a afectat acest stat european în perioada 1936 - 1939. Scriitorul a fost ambasador în Franţa în timpul mandatului de preşedinte al lui Allende.

Pablo Neruda a primit premiul Nobel pentru literatură în 1971, "pentru opera lui, care, cu sufletul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi viselor unui întreg continent".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici