Cine este Patrick Modiano, laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2014

Scriitorul francez Patrick Modiano, în vârstă de 69 de ani, considerat un veritabil "artist al memoriilor" şi un fin cunoscător al psihologiei compatrioţilor săi din timpul Ocupaţiei naziste, a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014.

5273 afișări
Imaginea articolului Cine este Patrick Modiano, laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2014

Cine este Patrick Modiano, laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel.

Patrick Modiano este al 11-lea laureat al premiului Nobel pentru literatură care s-a născut în Franţa. Scriitorul francez a câştigat anterior alte două distincţii literare prestigioase - marele premiu pentru roman decernat de Academia franceză (pentru "Les Boulevards de ceinture", 1972) şi premiul Goncourt (pentru "Rue des boutiques obscures", 1978).

Potrivit AFP, romancierul francez şi-a centrat întreaga operă pe evenimente petrecute în oraşul Paris şi împrejurimile acestuia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Textele sale descriu sentimentul de apăsare generat de evenimentele tragice dintr-o epocă influenţată de destinele unor personaje obişnuite.

Peter Englund, secretarul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, a dezvăluit pentru postul public de televiziune din Suedia, SVT, că instituţia pe care o reprezintă nu a reuşit să îl contacteze pe Patrick Modiano înainte de a anunţa numele câştigătorului din acest an.

Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiană, potrivit site-ului editurii Art, care, în 2012, i-a publicat în limba română romanul "În cafeneaua tinereţii pierdute" (tradus de Constantin Abăluţă).

În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968, "La Place de l'Étoile", care a câştigat premiul Roger Nimier şi premiul Feneon.

Modiano este un scriitor prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani. Printre cărţile sale se numără: "Le Rond de nuit" (1969), "De si braves garçons" (1982), "Remise de peine" (1987), "Fleur de ruine" (1991), "Chien de printemps" (1993), "La petite bijou" (2001, premiul Jean Monnet pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), "Dans le café de la jeunesse perdue" (2007).

Opera romancierului Patrick Modiano are în centrul ei teme majore precum memoria, ignoranţa, identitatea şi sentimentul de vină. Oraşul Paris este adeseori prezent în textele scrise de Patrick Modiano şi poate fi considerat un personaj care participă în mod activ la intriga romanelor sale. La fel de des, povestirile sale sunt construite pe baza unor evenimente biografice şi pe evenimente care au avut loc în timpul ocupaţiei germane. Alteori, Patrick Modiano se inspiră în operele sale din interviuri, articole de presă şi notiţe proprii pe care le-a redactat şi colecţionat de-a lungul anilor.

Romanele lui Modiano arată o afinitate între ele şi anumite episoade dintr-un roman sunt dezvoltate ulterior în alte lucrări. După acelaşi model, diverse personaje apar în mai multe povestiri. Oraşul natal al scriitorului şi istoria oraşului servesc adeseori de liant între povestiri. Un personaj dintr-o lucrare de-a sa, ce are ca fundal Al Doilea Război Mondial, este Dora Bruder (eroina din romanul omonim publicat în 1997). Acel volum spune povestea unei fete de 15 ani din Paris care devine una dintre victimele Holocaustului. Printre celelalte opere ale scriitorului francez care dezvăluie elemente autobiografice evidente se află şi volumul "Un pedigree" apărut în anul 2005.

Cel mai recent roman al său se intitulează "Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier", care a fost publicat de prestigioasa editură Gallimard pe 2 octombrie.

Patrick Modiano a obţinut şi distincţii pentru întreaga operă: premiul Prince Pierre de Monaco (1984), marele premiu pentru literatură Paul Morand (2000), premiul mondial Cino del Luca (2010), premiul BnF, premiul Marguerite Duras (2011) şi premiul de stat pentru literatură din Austria (2012).

În colaborare cu regizorul Louis Malle, Patrick Modiano a scris şi scenarii de film ("Lacombe Lucien", 1973, "Bon Voyage", 2003), precum şi versuri pentru cântece.

Patrick Modiano mai are publicate în limba română cărţile "Dora Bruder" (apărută în 2006 la Rao, în traducerea Simonei Brânzaru), "Micuţa Bijou" (apărută în 2003, la editura Humanitas) şi "Bulevardele de centură" (apărută în 1975, la editura Univers).

În 2013, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată un maestru al prozei scurte contemporane.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, când cercetătorii John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină, pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziţionare din creier, supranumit "GPS-ul intern".

Marţi, cercetătorii japonezi Isamu Akasaki şi Hiroshi Amano şi american de origine japoneză Shuji Nakamura au câştigat premiul Nobel pentru fizică, pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumină albastră.

Miercuri, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetătorilor americani Eric Betzig şi William E. Moerner şi cercetătorului german de origine română Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici