Cineasta belgiană Chantal Akerman a murit la vârsta de 65 de ani. Ea s-ar fi sinucis

Cineasta belgiană Chantal Akerman, o personalitate a cinematografiei moderne şi avangardiste, a murit luni, la Paris, la vârsta de 65 de ani, informează huffingtonpost.fr.

326 afișări
Imaginea articolului Cineasta belgiană Chantal Akerman a murit la vârsta de 65 de ani. Ea s-ar fi sinucis

Cineasta belgiană Chantal Akerman a murit la vârsta de 65 de ani. Ea s-ar fi sinucis

Informaţia a fost confirmată de producătorul ei, Patrick Quinet. "Era o cineastă cu un talent uriaş, care, prin singularitatea sa, a revoluţionat câteva segmente ale cinema-ului internaţional", a declarat acesta, fără să dezvăluie însă cauzele exacte ale decesului.

Cineasta belgiană suferea de tulburări maniaco-depresive. Potrivit cotidianului francez Le Monde, Chantal Akerman s-ar fi sinucis luni seară.

Provenind dintr-o familie de evrei originari din Europa Centrală care s-au mutat în Belgia în anii '30, Chantal Akerman şi-a început cariera cinematografică la sfârşitul anilor '60 şi a regizat peste 50 de filme aparţinând unor genuri diferite, de la documentar la musical. Aborda în operele sale mai ales tema timpului şi a memoriei.

În anii '70 s-a făcut remarcată cu pelicule precum "Je, tu, il, elle" şi "Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles". A regizat şi filme populare, în anii 1990 - 2000, precum "Un schimb avantajos/ Un divan à New York" cu Juliette Binoche şi William Hurt şi "Captiva/ La Captive" cu Sylvie Testud.

Chantal Akerman era interesată şi de arta contemporană, iar instalaţiile sale au fost expuse la Bienala de la Veneţia şi Documenta din Kassel.

Ultimul ei film, "No Home Movie", consacrat mamei sale, care a supravieţuit lagărului de concentrare de la Auschwitz, a fost prezentat în vara acestui an la Festivalul de la Locarno.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici