Cineastul francez Jacques Rivette a murit la vârsta de 87 de ani

Regizorul Jacques Rivette, unul dintre reprezentanţii Noului Val francez, celebru pentru peliculele "La Belle Noiseuse", "Paris nous appartient" şi "L'Amour fou", a murit, vineri, la vârsta de 87 de ani, potrivit huffingtonpost.fr.

162 afișări
Imaginea articolului Cineastul francez Jacques Rivette a murit la vârsta de 87 de ani

Cineastul francez Jacques Rivette a murit la vârsta de 87 de ani (Imagine: Wikipedia)

Născut la Rouen, în 1928, Jacques Rivette s-a numărat printre cineaştii emblematici ai Noului Val francez, alături de Jean-Luc Godard şi Éric Rohmer. Alături de aceştia, a înfiinţat Gazette du cinéma. Totodată, Jacques Rivette a fost redactor-şef al publicaţiei Cahiers du cinéma.

În afară de Bulle Ogier, considerată muza sa, Jacques Rivette a colaborat cu artişti renumiţi, precum Anna Karina, Jane Birkin, Sandrine Bonnaire şi Guillaume Depardieu.

Jacques Rivette a obţinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, în 1991, pentru pelicula "La Belle Noiseuse".

Într-un comunicat al Palatului Élysée, preşedintele Franţei, François Hollande, i-a adus un ultim omagiu lui Jacques Rivette, "unul dintre cei mai importanţi cineaşti" francezi, precizând că acesta "a marcat numeroase generaţii" de artişti, în timp ce opera sa a fost apreciată la nivel internaţional.

Printre celelalte pelicule realizate de Jacques Rivette se numără "La bande des quatre", "Ne touchez pas la hache", "Secret defense" şi "Va savoir". Ultimul său film, "36 vues du pic Saint-Loup", a fost lansat în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici