Cluj: Un scriitor sugerează autorităţilor deshumarea lui Goga, spunând că ar fi fost otrăvit

Scriitorul clujean Dan Brudaşcu "sugerează" autorităţilor deshumarea poetului Octavian Goga, al cărui trup este îngropat în mausoleul de la Ciucea, judeţul Cluj, susţinând că există indicii potrivit cărora acesta ar fi fost otrăvit din ordinul fostului rege Carol al II-lea.

347 afișări

"Ca om care în ultimii 30 de ani am scris foarte mult despre Octavian Goga şi am informaţii despre moartea suspectă a acestuia. Sugerez autorităţilor să procedeze la clarificarea situaţiei şi să deshumeze trupul lui Goga care este îngropat în mausoleul de la Ciucea. În urma unei analize medicale aprofundate s-ar descoperi adevărul. Există mijloace ştiinţifice să se descopere ce s-a întâmplat. Eu am informaţii că Goga ar fi murit otrăvit din ordinul regelui Carol al II-lea. Dacă se va verifica şi se dovedeşte că nu am avut dreptate, îmi voi cere scuze celor lezaţi de acest demers", a declarat miercuri scriitorul clujean Dan Brudaşcu.

Potrivit acestuia, Octavian Goga, fost prim-ministru al României în perioada interbelică, ar fi fost otrăvit "cu o otravă cu efect întârziat" în 5 mai 1938 în timp ce bea o bere la Hotel New York din Cluj-Napoca.

"Octavian Goga era singur, fără soţia sa, Veturia, şi a plecat de la Cluj la Ciucea unde a murit peste două zile, în 7 mai 1938. Oficial, ar fi decedat în urma unui atac cerebral la vârsta de 57 de ani. Se ştie că Goga voia să înfiinţeze o mişcare de dreapta foarte puternică în România şi a devenit, astfel, duşmanul regelui Carol al II-lea. Iar Carol al II-lea a ordonat otrăvirea lui Goga", a spus Dan Brudaşcu.

Brudaşcu este directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, unde a fost vernisată, miercuri, o expoziţie cu fotografii ale lui Octavian Goga descoperite în arhiva CNSAS.

Dan Brudaşcu este scriitor şi traducător şi a fost deputat PRM în legislatura 2000 - 2004.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 la Răşinari, judeţul Sibiu, murind la vârsta de 57 de ani. El a avut o activitate publicistică şi literară prolifice, fiind, de asemenea, politician. În perioada 28 decembrie 1937 - 11 februarie 1938 Octavian Goga a fost prim-ministru al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici