CNA a amendat Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, TVR 1 şi Kanal D pentru cazul Mădălina Manole

CNA a decis, marţi, să amendeze Antena 1, cu 10.000 lei, Antena 3 şi Realitatea TV, cu câte 7.500 lei, TVR 1 şi Kanal D - 5.000 lei, să someze B1 TV, Naţional TV, OTV, Prima TV şi Pro TV şi să atenţioneze Antena 2 pentru modul în care au difuzat informaţiile despre sinuciderea Mădălinei Manole.

112 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, TVR 1 şi Kanal D pentru cazul Mădălina Manole

CNA a amendat Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, TVR 1 şi Kanal D pentru cazul Mădălina Manole (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, modul în care posturile de televiziune şi radio au difuzat, în perioada 14 - 18 iulie, informaţiile despre sinuciderea cântăreţei Mădălina Manole.

Membrii CNA au luat în considerare în monitorizarea posturilor de televiziune şi radio prezentarea "metodei de sinucidere" în cazul Mădălinei Manole, dar şi "intruziunea" în viaţa privată a familiei cântăreţei şi difuzarea unor imagini neblurate cu băieţelul acesteia.

"Eu cred că cel mai grav aspect este acela de a face cunoscut insecticidul, de a da date despre el. Din păcate, consecinţa a fost imediată, au fost tentative de sinucideri", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

"Furadanul este foarte grav şi insistenţa asupra unei familii care nu mai poate să se protejeze", a spus şi Gelu Trandafir, membru al CNA.

Totodată, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus că încălcări grave ale legislaţiei audiovizuale au fost şi intruziunea în intimitatea familiei şi difuzarea unor imagini cu copilul Mădălinei Manole. "Familia a fost în centrul atenţiei", a spus Narcisa Iorga, precizând că radiodifuzorii au folosit imaginea copilului pentru a atrage audienţă.

O părere diferită a avut-o Grigore Zanc, membru al CNA. "Copilul e mai degrabă invocat, tocmai pentru a demonstra că nu se justifică (sinuciderea, n.r.)", a spus Grigore Zanc.

Cristina Trepcea a propus introducerea în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual a unei prevederi care să impună radiodifuzorilor difuzarea unor prezentări strict informative despre sinucideri. "Trebuie să spunem că suicidul nu este prezentat decât strict, informativ, fără niciun fel de detalii", a spus Cristina Trepcea.

"Cum e posibil ca nişte televiziuni care au licenţe la nivel naţional să se coboare la un asemenea nivel?", a spus Christian Mititelu. El a precizat că membrii CNA ar trebui să întrebe Institutul Naţional de Medicină Legală, Poliţia şi Procuratura dacă au un cod deontologic, făcând referire la faptul că aceste instituţii au făcut publice informaţiile despre insecticidul cu care s-a sinucis Mădălina Manole.

Astfel, Antena 1 a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru că a prezentat "tehnici criminale", respectiv a indicat în mai multe rânduri în programele sale denumirea insecticidului cu care s-a sinucis Mădălina Manole şi cantitatea pe care a băut-o aceasta. Totodată, în opinia membrilor CNA, postul a încălcat dreptul familiei la intimitate şi a difuzat neblurată imaginea copilului cântăreţei.

În schimb, Antena 3 şi Realitatea TV au fost amendate cu câte 7.500 de lei pentru prezentarea tehnicii de sinucidere şi pentru intruziunea în viaţa privată a familiei Mădălinei Manole.

Tot pentru prezentarea tehnicilor de sinucidere a fost amendat şi postul TVR 1, cu 5.000 de lei. O amendă similară a primit şi Kanal D, pentru că a precizat o singură dată denumirea insecticidului, însă postul a încălcat intimitatea familiei şi a difuzat imaginea neblurată a copilului Mădălinei Manole.

În schimb, postul B1 TV a fost somat public pentru prezentarea tehnicii de sinucidere, iar OTV a fost somat public pentru prezentarea tehnicii de sinucidere şi a unor imagini neblurate cu copilul cântăreţei.

Totodată, Naţional TV, Prima TV şi Pro TV au fost somate public pentru că au difuzat imaginea neblurată a copilului.

Pe de altă parte, Antena 2 a primit doar o scrisoare de atenţionare, pentru că a menţionat de două ori denumirea insecticidului, dar nu a mai avut alte încălcări ale legislaţiei audiovizuale în relatarea cazului Mădălina Manole.

Totodată, CNA a somat public postul de radio Realitatea FM, pentru prezentarea denumirii insecticidului folosit de Mădălina Manole şi a cantităţii băute de aceasta.

Sancţiunile s-au aplicat în baza art. 15, 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În intervalul orar 6.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin: a) detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare", a art. 44, alin. 1 şi 2 din Cod - "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată" şi a art. 2 şi 3 din Cod - "Ori de câte ori copilul este subiect al emisiunilor audiovizuale, radiodifuzorii au obligaţia să respecte principiul interesului superior al acestuia" şi "Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale".

Totodată, în aplicarea amenzilor, CNA a ţinut cont de sancţiunile pe care le-au mai avut posturile de televiziune şi radio în baza art. 2, 3, 15 şi 44 din Cod.

Magdalena Mircea - cunoscută publicului drept Mădălina Manole - s-a sinucis în dimineaţa de 14 iulie, chiar de ziua ei de naştere. Ea a înghiţit un pesticid care, indiferent de cantitatea ingerată, produce decesul în câteva minute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici