CNA a amendat Radio Zu, Kiss FM şi Radio 21, pentru limbaj vulgar şi aluzii sexuale

CNA a decis, joi, să amendeze Radio Zu, cu 15.000 de lei, şi Kiss FM şi Radio 21, cu câte 10.000 de lei, pentru folosirea unui limbaj vulgar şi a aluziilor sexuale în programele matinale, fapt care a încălcat legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor.

593 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Radio Zu, Kiss FM şi Radio 21, pentru limbaj vulgar şi aluzii sexuale

CNA a amendat Radio Zu, Kiss FM şi Radio 21, pentru limbaj vulgar şi aluzii sexuale (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat în perioada 1 - 31 martie programele cuprinse în intervalul orar 07.00 - 14.00 difuzate de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Radio Guerrilla, Radio 21, Rock FM şi Vibe FM.

Pe de altă parte, în perioada 1 - 30 aprilie au fost monitorizate programele difuzate de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Radio Guerrilla, Pro FM şi Radio 21.

Potrivit CNA, Radio Zu a difuzat în emisiunea "Morning Zu" din 13 aprilie o scenetă pe temă sexuală, în care Daniel Buzdugan, unul dintre moderatori, a interpretat rolul "violatorului din Zapodeni". El a spus: "Am pus ochii pe babă, am ales-o şi am violat-o conform tradiţiei... Şi este tradiţia că dacă baba are orgasm, se anunţă un an îmbelşugat. (...) anul ăsta, baba a mimat orgasmul, deci va fi un an secetos...".

CNA a mai sancţionat Radio Zu pentru calitatea limbajului folosit în emisiunile matinale - încălcarea normelor privind protecţia copiilor în cadrul programelor audiovizuale -, în data de 11 ianuarie 2011 (10.000 lei) şi în 24 februarie 2011 (10.000 lei).

Pe de altă parte, potrivit CNA, în emisiunea "Cronica cârcotaşilor" difuzată pe 5 aprilie, pe Kiss FM a fost difuzată o înregistrare în care o femeie a relatat, cu detalii, modul în care a fost violată.

Şi în emisiunea "Cronica cârcotaşilor" din 19 aprilie, de la Kiss FM, a fost difuzat un nou fragment din înregistrarea în care o femeie, cea care în fragmentul difuzat în emisiunea din data de 5 aprilie relata despre modul în care a fost violată, a încercat să lămurească faptul că "n-a fost viol, au fost perversiuni sexuale", potrivit CNA.

În emisiunea "Cronica cârcotaşilor" din 20 aprilie a fost difuzată melodia "De ziua ta" a trupei Paraziţii, care conţine un limbaj licenţios, potrivit CNA.

CNA a analizat şi programul matinal de la Radio 21. Astfel, pe postul Radio 21, în cadrul grupajelor de publicitate în zilele de 7 şi 8 martie, aproape de ora 13.00, a fost difuzat un spot publicitar pentru un show de striptease masculin.

Pe de altă parte, în emisiunea "Bine dimineaţa" din 24 martie, prezentatorii emisiunii au vrut să demonstreze că românii sunt buni la pat. Ei s-au referit la sloganul din campania de promovare a postului - "Noi credem că românii sunt buni la pat. Pentru că Radio 21 e simply positive" - şi au făcut apel la ascultători să trimită mesaje pe sms şi pe pagina de Fcebook a postului, în care să spună motivele pentru care cred că românii sunt buni la pat. În ediţia următoare, cea din 25 martie, a fost comunicat premiul pentru ascultătorul care a trimis "un comment foarte mişto" referitor la această temă. Potrivit CNA, şi în emisiunile "Bine dimineaţa" din 28 şi 30 martie au fost comentarii pe teme sexuale.

Pe de altă parte, în luna aprilie, în programele muzicale ale postului Radio 21 a fost difuzată, de mai multe ori, piesa "Vestul sălbatic", interpretată de Puya, care potrivit CNA conţine o expresie vulgară.

Totodată, începând cu mijlocul lunii aprilie, pe postul Radio 21 se difuzează un spot de promovare pentru emisiunea "Request 629", care conţine aluzii sexuale.

Astfel, Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus dublarea sancţiunilor precedente pentru cele trei radiouri. Ea a propus amendarea Radio Zu cu 20.000 de lei şi a Kiss FM şi Radio 21, cu câte 10.000 de lei.

Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta Radio Zu, a declarat că i se pare "total exagerată" propunerea de amendare a radioului cu 20.000 de lei. "Situaţia de la Radio Zu este mult mai puţin gravă decât la celelalte două posturi", a spus Mirela Bomboe.

În urma votului, doar propunerea de amendare a Kiss FM şi Radio 21 cu câte 10.000 de lei a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Ulterior, Attila Szasz, un alt membru al CNA, a propus amendarea Radio Zu cu 15.000 de lei. Această propunere a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată.

Sancţiunile s-au aplicat în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici