CNA a amendat Radio ZU pentru "cazul Congo" cu 20.000 de lei chiar de ziua staţiei

CNA a amendat în şedinţa de joi Radio ZU cu 20.000 de lei, la a patra discuţie despre cazul de discriminare petrecut în emisiunea "Morning ZU" din 26 mai, când realizatorii acesteia au făcut afirmaţii jignitoare la adresa echipei de fotbal din Congo. Radio ZU a împlinit joi opt ani.

1214 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Radio ZU pentru "cazul Congo" cu 20.000 de lei chiar de ziua staţiei

După ce au discutat acest caz de trei ori (21 iunie şi reluare vot pe 7 iulie; 22 septembrie – rediscutare caz), fără a putea lua o decizie - deşi majoritatea membrilor au fost de părere că emisiunea merită o sancţiune - în şedinţa de joi, 29 septembrie, Consiliul a adoptat sancţionarea cu 20.000 de lei.

Acest lucru s-a întâmplat prin prin reluarea votului din şedinţa precentă în care niciuna dintre cele două amenzi propuse nu întrunise un număr minim de voturi (şase) pentru a fi adoptată.

Sancţiunile propuse au fost 50.000 de lei (propunerea lui Radu Herjeu) şi 20.000 de lei (Florin Gabrea). La reluarea votului, procedură aplicată în şedinţa de joi, în primele două tururi de vot propunerile au primit câte patru voturi (şedinţa desfăşurânduse în prezenţa cvorumului de opt membri), iar în al treilea tur, amenda mai mică a fost validată prin şase voturi: Florin Gabrea, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.

În acelaşi tur, pentru amenda de 50.000 de lei (supusă la vot înaintea celei de 20.000) au votat Radu Herjeu, Laura Georgescu şi Monica Gubernat. Dorina Rusu, care în primele două tururi a votat pentru 50.000 de lei, şi-a motivat votul susţinând că derapajul petrecut în cadrul emisiunii trebuie sancţionat într-un fel, iar Monica Gubernat a votat pentru ambele sancţiuni, explicând că acestea nu reprezintă măsuri contrare, ci doar cuantum diferit.

Pentru ediţia din 26 mai a emisiunii Morning ZU, CNA a primit în jur de 50 de reclamaţii. În perioada respectivă, cazul a fost dezbătut în presă şi pe reţelele de socializare.

Fragmente din emisiune pot fi ascultate aici.

Potrivit raportului de monitorizare, prezentatorii matinalului "Morning Zu" Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au discutat în ediţia respectivă despre partida amicală de fotbal disputată cu o zi înainte între echipele naţionale România şi Republica Democrată Congo, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia din Como (Italia).

Aceştia au folosit un limbaj jignitor la adresa fotbaliştilor din echipa naţională a Republicii Democrate Congo, dar şi la adresa suporterilor acesteia. Daniel Buzdugan a afirmat, printre altele, "(...) Noi îl avem pe Father Chicken (Anghel Iordănescu, n.r.), ei cică îl au pe Father Monkey. Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuţe, au fost susţinuţi de 8000 de maimuţe (...)".

Au fost folosite cuvinte precum "primate", "gorile", "urangutani", iar unul dintre realizatori a făcut o analogie despre aducerea mâinii la piept în momentul difuzării imnului naţional, spunând că membrii echipei Congo ar fi trebuit să pună "laba pe blană".

În cadrul discuţiei cu membrii Consiliului care a avut loc în şedinţa din 21 iunie, reprezentanţii radioului – cei doi realizatori, Buzdugan şi Morar, directorul de programe al radioului - Toni Teşiu, avocata trustului Intact la CNA – şi-au recunoscut greşeala şi au precizat că, de fapt, încercau să ironizeze echipa Rămâniei.

"Regretăm această situaţie. Nu a avut nimic rasist în acele glume nereuşite. Am vrut să ridiculizăm meciul slab al României. Dacă jucau cu Australia, probabil am fi zis ceva de canguri", a susţinut Buzdugan.

Cei doi au amintit că şi-au cerut scuze public, inclusiv de la ambasada Republicii Democrate Congo. Au susţinut că acest derapaj nu îi reprezintă şi că nu şi-au dat seama, în acel moment, că ar putea jigni pe cineva.

"Argumentul «n-am ştiut că jignim Republica Congo dacă îi facem maimuţe» îmi jigneşte mie inteligenţa, a spus Radu Herjeu, referindu-se la afirmaţiile susţinute de reprezentanţii radioului.

"Vă spun sincer că eu am fost ruşinată, iar cele cele 48 de reclamaţii stau dovadă pentru faptul că românii care au reacţionat s-au simţit ruşinati şi jigniţi de glumele dumneavoastră" - a spus şi Dorina Rusu, adresându-se realizatorilor matinalului.

În şedinţa respectivă, Radu Herjeu, făcând referire la un alt caz de discriminare (o ediţie a emisiunii lui Radu Banciu de la B1 TV) , a considerat că ar trebui să facă aceeaşi propunere pe care a făcut-o şi în acel caz – amendarea cu 50.000 de lei.

Acesta a afirmat atunci că ridiculizarea echipei de fotbal a României prin atacuri de genul "Românii sunt atât de proşti la fotbal, încât până şi maimuţele îi bat", jigneşte mai rău cealaltă echipă – "Dacă spuneau de români că au jucat că nişte maimuţe bete sau care au mâncat cireşe fermentate, dar să spui că la imn noi punem mână pe inimă şi ei pun laba pe blană... "

"Astea-s glume de autobază, de neam prost, scuzaţi-mi expresia", a declarat atunci şi Valentin Jucan, continuând: "Băşcălie se poate face, totuşi se pot face glume inteligente, de bun simţ. Prostul gust este un cancer în audiovizual". Jucan a propus în şedinţa respectiva (la prima discuţie din 21 iunie) amenda de 25.000 de lei, fiind de părere că acest caz nu este "pe picior de egalitate" cu cel de la B1 TV, la care făcuse referire Herjeu.

În cadrul şedinţei din 29 septembrie, trei luni după prima discuţie a acestui caz, Consiliul a validat cu numărul minim de voturi (şase) sancţionarea radioului în baza articolului 47(2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie".

După adoptarea acestei decizii, Radu Herjeu a spus că tocmai s-a creat un precedent, spunând: "În primul rând se sancţionează foarte blând un derapaj extrem de grav şi în al doilea rând mi se pare incorect faţă de alţi radiodifuzori care au primit o sancţiune mai mare pentru astfel de derapaje".

Şedinţa de joi, 29 septembrie, se desfăşoară în prezenţa cvorumului minim de opt membri: Florin Gabrea, Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici