CNA a amendat Realitatea TV pentru prejudicierea imaginii lui Băsescu şi dezinformarea publicului

CNA a decis joi să amendeze cu 10.000 de lei postul Realitatea TV pentru dezinformarea publicului şi prejudicierea imaginii preşedintelui Traian Băsescu în ediţiile din 25 şi 26 octombrie ale emisiunii "Ora de Foc".

129 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Realitatea TV pentru prejudicierea imaginii lui Băsescu şi dezinformarea publicului

CNA a amendat Realitatea TV pentru prejudicierea imaginii lui Băsescu şi dezinformarea publicului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat, în şedinţa de joi, două sesizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la ediţiile din 25 şi 26 octombrie ale emisiunii "Ora de Foc", difuzată de Realitatea TV. Potrivit CNA, în respectivele ediţii ale emisiunii s-a abordat subiectul dosarului "ALRO", făcându-se trimitere la preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, într-una dintre emisiuni, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a încercat să prezinte prin telefon punctul de vedere al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, Valeriu Turcan nu a fost lăsat de moderatoarea emisiunii, Oana Stancu, să-şi prezinte punctul de vedere. De asemenea, Narcisa Iorga a spus că în respectivele emisiuni au fost făcute afirmaţii care au dezinformat telespectatorii.

"Afirmaţiile legate de şeful statului nu sunt demonstrate în niciun fel. Aici sunt cele mai multe semne de întrebare", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Din punctul de vedere al unui realizator profesionist, cel care vine pe fir (Valeriu Turcan, n.r.) este defavorizat (...) Doamna moderatoare vorbeşte, cel de pe fir vorbeşte şi el, dar nu se aude ce vorbeşte. Cel de la telefon încearcă disperat să aibă un dialog cu ea. Ăsta nu e un dialog, e un şir de atitudini extrem de contondente din punctul de vedere al meseriei, pe care îl adoptă moderatoarea ca să-l irite şi să-l pună într-o şi mai mare poziţie de inferioritate pe acesta (Valeriu Turcan, n.r.)", a spus şi Dan Grigore, membru al CNA.

"Cu prea multă uşurinţă se fac afirmaţii grave. Nu mai spun că emisiunea este dezechilibrată şi din punctul de vedere al invitaţilor, că tonul moderatorului este acuzator", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

În schimb, directorul de programe al Realitatea TV, Roxana Niculescu, a spus că Valeriu Turcan a răspuns întrebărilor puse de moderatoare "şi a avut şi posibilitatea să facă comentarii conexe subiectului". Ea a mai spus că Realitatea TV a abordat acest subiect pentru că dosarul "ALRO" s-a redeschis de curând.

La propunerea membrului CNA Mihai Mălaimare, postul Realitatea TV a fost amendat cu 10.000 de lei. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii CNA.

Postul Realitatea TV a fost amendat pentru încălcarea articolului 3 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", a articolului 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars" şi a articolului 30 din Cod - "Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor".

Administraţia Prezidenţială a sesizat, de două ori, săptămâna trecută, CNA în legătură cu emisiunea "Ora de Foc" de la Realitatea TV.

"Ca urmare a acuzaţiilor grave de implicare în dosarul «ALRO» aduse Preşedintelui României în emisiunea «Ora de Foc», moderată de doamna Oana Stancu la postul Realitatea TV, luni, 25 octombrie a.c., începând cu ora 21.00, Administraţia Prezidenţială semnalează faptul că postul menţionat a încălcat principiile unei informări corecte şi a adus în mod vădit intenţionat prejudicii de imagine şefului statului", se arată în sesizarea din 26 octombrie a Administraţiei Prezidenţiale, semnată de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Sesizarea Preşedinţiei a făcut trimitere şi la un clip de promovare a emisiunii "Ora de Foc". "Folosirea unui clip de promovare a emisiunii cu mesaje de genul: «Afaceri de miliarde de euro, interese de partid puse înaintea intereselor naţionale. Corupţie la cel mai înalt nivel. În această seară la "Ora de Foc" dezvăluim în exclusivitate cum funcţionează maşinăria de făcut bani a PD-L şi a şefului statului. Reţeaua oamenilor Preşedintelui», «Îţi arătăm cum îşi controlează afacerile băieţii deştepţi din energie şi ce legături politice şi de afaceri ilegale şi imorale sunt între Băsescu - Udrea - Cocoş - Stolojan şi alţii, implicaţi într-unul din cele mai mari dosare de crimă organizată din România», este defăimător la adresa Preşedintelui României, aducând injurii grave şi lipsite de orice fundament", se mai spunea în sesizarea Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sesizării, "presupusa implicare a Preşedintelui României este nefondată şi lipsită de probe, iar postul Realitatea TV încalcă principiile unei informări corecte prin modul tendenţios în care au fost prezentate evenimentele legate de firma ALRO în asociere cu Preşedintele României, inclusiv prin folosirea unor titluri precum «4 milioane de euro, intrarea la Cotroceni»".

"Preşedintele României nu a fost cercetat în dosarul la care s-a făcut referire în respectiva emisiune. Nicio secundă, pe parcursul cercetărilor, şeful statului nu a fost acuzat de ceva, lucru ignorat de Realitatea TV şi de moderatoarea Oana Stancu. De asemenea, în cadrul emisiunii, moderatoarea a ignorat decizia Parchetului, de neîncepere a urmăririi penale faţă de toate persoanele ale căror nume au fost menţionate în emisiune. Realitatea TV s-a substituit instanţelor de judecată, dând verdicte privind presupuse activităţi ilegale într-un caz în care Parchetul deja a dispus neînceperea urmăririi penale", se precizează în sesizarea Administraţiei Prezidenţiale.

Pe de altă parte, Valeriu Turcan spune în sesizare că nu a putut să prezinte în emisiune punctul de vedere al Preşedinţiei. "Deşi realizatoarea emisiunii «Ora de Foc» a solicitat un punct de vedere al Administraţiei Prezidenţiale cu privire la acest subiect, în momentul în care, în calitate de purtător de cuvânt al Preşedintelui României, am încercat să clarific situaţia, moderatoarea a afişat o atitudine ostilă şi părtinitoare, fără a-mi acorda o şansă reală de a exprima poziţia instituţiei prezidenţiale", spune Turcan.

Potrivit sesizării, "titlurile tendenţioase şi acuzaţiile nefondate", precum "Trafic pe filiera Cocoş - Cotroceni", au fost reluate şi în cadrul jurnalelor de ştiri la postul Realitatea TV în cursul dimineţii de marţi, 26 octombrie.

Administraţia Prezidenţială a sesizat din nou, pe 28 octombrie, CNA cu privire la ediţia din 26 octombrie a emisiunii "Ora de Foc" de la Realitatea TV.

"Având în vedere atribuţiile conferite prin lege Consiliului Naţional al Audiovizualului, vă semnalez o nouă dovadă a campaniei de minciuni derulate de Realitatea TV împotriva Preşedintelui României, Traian Băsescu. În cadrul emisiunii «Ora de Foc» din 26 octombrie a.c., ora 21.00, postul Realitatea TV, moderatoarea Oana Stancu şi invitaţii din platou au făcut o serie de afirmaţii denigratoare la adresa Preşedintelui României. În speţă, într-un simulacru de dezbatere, moderatorul şi câţiva participanţi au afirmat sau sugerat implicarea Preşedintelui României într-un dosar în care şeful statului nu a fost implicat şi finalizat prin Neînceperea Urmăririi Penale (NUP). Repet ce am precizat şi în sesizarea anterioară - nicio secundă pe parcursul cercetărilor şeful statului nu a fost acuzat de ceva, lucru ignorat de Realitatea TV şi de moderatoarea Oana Stancu", se arată în noua sesizare transmisă de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României.

În sesizarea de la Administraţia Prezidenţială se făcea trimitere la titlurile din emisiunea "Ora de Foc" din 26 octombrie: "Afacerea ALRO duce direct la Băsescu", "Băsescu, naşul băieţilor deştepţi".

Totodată, în sesizare se făcea trimitere la afirmaţii făcute în emisiune de moderatoarea Oana Stancu, Cornel Nistorescu şi Mugur Ciuvică.

"Ele duc până direct la şeful statului, care, potrivit acestor stenograme, este cel care «preia frâiele afacerii», cel care rezolvă interesele grupului MARCO (...)", a spus Oana Stancu, potrivit sesizării Administraţiei Prezidenţiale.

"Vă daţi seama că ne aflăm în faţa unei ipoteze de lucru care se susţine, prin toate probele care există, că la Cotroceni s-a constituit un grup infracţional?", a afirmat în respectiva emisiune Cornel Nistorescu, potrivit sesizării. "Păi în acelaşi timp Traian Băsescu cu oamenii lui făceau afacerile astea, şmecheriile astea de sute de milioane de euro, cu Buzoianu ăla (...)", a afirmat şi Mugur Ciuvică.

"După cum se poate observa, nu numai că moderatoarea dă verdicte, dar nu face niciun efort de a solicita dovezi pentru afirmaţiile participanţilor la emisiune sau de a preciza că nu există vreo dovadă care să le confirme spusele. Pe lângă toate aceste exemple, în timpul emisiunii s-au vehiculat şi alte informaţii false menite să afecteze imaginea Preşedintelui României. De exemplu, se afirmă că Preşedintele României ar fi semnat renunţarea la cetăţenie a unei persoane evocate în cadrul discuţiilor. Conform legislaţiei în vigoare, renunţarea la cetăţenie se face prin semnătura ministrului Justiţiei", se mai arată în sesizarea lui Valeriu Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici