CNA a amendat TVR 1 cu 10.000 de lei, din cauza unui documentar despre MISA, de Cornel Mihalache

CNA a amendat, joi, TVR 1 cu 10.000 de lei, pentru difuzarea a două episoade despre MISA în cadrul documentarului "Cel ce gândeşte altfel", realizat de Cornel Mihalache, pe 1, respectiv 2 februarie, înainte de ora 22.00, fapt care a încălcat legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor.

205 afișări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, cele două episoade despre MISA difuzate în cadrul documentarului "Cel ce gândeşte altfel".

În mod concret, potrivit CNA, TVR 1 a difuzat pe 1 februarie, în intervalul orar 21.00 - 21.50, filmul documentar "Cel ce gândeşte altfel", episodul 5, "Despre evanghelia... după MISA", realizat de Cornel Mihalache. Filmul a prezentat semnul de avertizare "12" şi genul programului: documentar. Potrivit CNA, filmul a început prin prezentarea, în paralel, a unor secvenţe din "Exaltation of pee", film MISA, cu imagini filmate în Costineşti, în anul 1981. În secvenţele din filmul MISA au apărut mai multe femei dezbrăcate. În documentar au fost prezentate mai multe puncte de vedere exprimate de doi instructori de Yoga, Monica Dascălu şi Cornel Hoţiu, de purtătorul de cuvânt al MISA, Crina Calek, şi de jurnalistul Emil Berdeli.

Şi în 2 februarie, între orele 21.16 - 22.08, TVR 1 a difuzat documentarul "Cel ce gândeşte altfel", episodul 6, intitulat "Enisala punctul «G» al continenţei", realizat tot de Cornel Mihalache. Filmul a fost prezentat cu semnul de avertizare "12". Şi acest episod a cuprins imagini cu femei dezbrăcate, persoane care mimau actul sexual, discutându-se despre actul sexual din perspectiva adepţilor MISA. Unele imagini au fost blurate, în anumite momente ale documentarului pe ecran apărând textul "Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe". În documentar şi-au exprimat punctele de vedere aceleaşi persoane ca în episodul din 1 februarie, dar şi Gabriel Andreescu. Totodată, Dan C. Mihăilescu a făcut referiri la câteva definiţii ale organului sexual masculin, conform "Dicţionarului de argou al limbii române", potrivit CNA.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, şi o reclamaţie primită de la o persoană, Emil Ceanga, care a protestat faţă de episodul difuzat în 2 februarie, ca parte a documentarului "Cel ce gândeşte altfel". "Emisiunea respectivă reprezintă o invitaţie subtilă, adresată publicului larg, la doctrina (religia) MISA. Realizatorul a invitat 3 «ideologi» MISA, la care s-a adăugat un mesaj filmat al liderului Bivolaru. Toţi aceştia au argumentat că sexul «spiritualizat», numit de ei «dragoste», este calea spre Dumnezeu. Extazul sexual, provocat prin tehnici care fac obiectul ritualului acestei secte, a fost prezentat ca fiind calea de integrare în absolut. Dumnezeu era evocat permanent în acest context. Oponentul acestui grup a fost un ziarist, care a prezentat fapte. Nu a fost invitat niciun preot, care să răspundă celor 3 «ideologi» MISA. Prezenţa lui Gabriel Andreescu, un cunoscut şi virulent anticreştin, a completat acest tablou halucinant", se spune în sesizarea transmisă CNA. Potrivit sesizării, "realizatorul a jucat rolul unui agent MISA cu mare profesionalism".

Membrii CNA au considerat că episoadele din documentarul despre MISA au fost difuzate la o oră nepotrivită, încălcând articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", coroborat cu articolul 21, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) se difuzează numai în intervalul orar 22,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă".

Potrivit articolului 18 din Cod, "Categoriile în care se încadrează producţiile audiovizuale în funcţie de criteriile precizate la art. 16 alin. (3) sunt următoarele: d) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani", iar articolul 16, alineatul 3 din Cod spune - "Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau temele producţiilor audiovizuale".

"De prea multe ori în această emisiune s-a utilizat acel cârlig foarte ieftin, respectiv victimizarea faţă de legile audiovizuale. Mi se pare absolut nedemn ca Televiziunea Publică să pună pe ecran aşa nişte fraze", a spus Dan Grigore, membru al CNA, referindu-se la textul postat pe ecran în cadrul documentarului: "Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe".

"Noi avem talentul de a compromite subiecte grave şi le facem harcea - parcea", a mai spus Dan Grigore, precizând, însă, că "nu poate să pună diagnosticuri" cu privire "la lipsurile" realizatorului Cornel Mihalache, pentru că a văzut producţii "onorabile" realizate de acesta. "Dar asta (producţia despre MISA, n.r.) este sub orice critică, îmi pare rău pentru el", a mai spus Dan Grigore.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că episoadele despre MISA au fost prezentate într-un mod dezechilibrat. "Cred că era nevoie de oameni mai grei (care să îşi spună punctele de vedere, n.r.)", a spus Christian Mititelu. El a precizat că subiectul "controversat" despre MISA a fost "accentuat" chiar de către realizator pe principalul post al televiziunii naţionale.

"Vorbim despre un subiect extrem de controversat, difuzat de Televiziunea Română. Este un program care a costat probabil mii de euro (...). Am alte pretenţii de la ei", a mai spus Christian Mititelu, precizând că un documentar trebuie să fie o producţie echilibrată.

"Este un documentar ca intenţie, nu ca realizare. Este parţial, părtinitor", a spus şi Dan Grigore.

"Problema principală este ora de difuzare", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

La propunerea lui Dan Grigore, TVR 1 a fost amendat cu 10.000 de lei. Propunerea de amendare a TVR 1 a fost votată în unanimitate de membrii CNA prezenţi joi la şedinţa Consiliului (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare).

TVR 1 a difuzat în premieră, din 18 ianuarie, documentarul în şase episoade "Cel ce gândeşte altfel", al regizorului Cornel Mihalache, care vorbeşte despre manipulare, dictatură, valori naţionale, meditaţie transcendentală şi prezenţa în societatea românească a organizaţiei MISA, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Publică în 17 ianuarie.

În primele două episoade, documentarul vorbeşte despre manipulare şi dictatură şi despre valori naţionale. Episoadele 3 şi 4 sunt despre ce a însemnat "scandalul meditaţiei transcendentale" în anul 1982 şi cum se vede el astăzi, după 30 de ani. Prezenţa în societatea românească a organizaţiei MISA este subiectul ultimelor două episoade ale documentarului "Cel ce gândeşte altfel".

Cornel Mihalache este regizor, realizator în Televiziunea Română din anul 1997. "Cu ochii în patru" - emisiune de anchete sociale, "Curat Caragiale! Parol!" (2002 - maraton Caragiale cu prilejul anului I.L Caragiale) sunt doar câteva dintre succesele recunoscute ale lui Mihalache, ca regizor şi producător TV. A primit premiul APTR pentru anchetă pe anul 1997, respectiv premiul UNITER 2002 pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, dar şi premiul Clubului Român de Presă (2005) pentru cea mai bună anchetă - "1989. Sânge şi catifea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici