CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru emisiunile matinale

CNA a decis, miercuri, să someze public Kiss FM, pentru emisiunea "Cronica Cârcotaşilor", în care s-a încălcat legislaţia privind protecţia minorilor, şi Radio Zu, pentru programul "Morning Zu", în care nu s-a respectat legislaţia privind protecţia minorilor şi s-a făcut publicitate mascată.

105 afișări
Imaginea articolului CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru emisiunile matinale

CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru emisiunile matinale (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat emisiunile difuzate de posturile de radio Europa FM, Radio Guerrilla, Kiss FM, Pro FM, Radio Zu şi Radio 21, în perioada 1 - 30 iunie.

În urma monitorizării, CNA a decis, în şedinţa de miercuri, să someze public postul Kiss FM pentru emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" din 7 iunie, în care Şerban Huidu a folosit un "limbaj vulgar, ofensator şi instigator la violenţă" într-un comentariu la o informaţie publicată în presă despre ridicarea maşinilor staţionate între anumite ore pe bulevardul Mihalache din Bucureşti.

"Începe jaful şi la Primăria Generală, pentru că primăriile locale au jefuit până n-au mai putut, ei bine, jaful cel mare, oameni buni, începe şi la Primăria Generală. Eu propun să mutăm într-o zi toate maşinile din Bucureşti să vedem ce dracu' mai ridică imbecilii ăştia. Boii dracu! Pot să zic aşa? Jeguri umane", a spus Şerban Huidu. "Până nu v-o împuşca cineva în cap! Că asta meritaţi! Până nu v-o trage cineva un glonţ în cap n-o să vă lăsaţi şi-o să ridicaţi maşini fără să faceţi nimic în loc, jegurilor ce sunteţi", a mai afirmat Şerban Huidu în respectiva emisiune, potrivit monitorizării CNA.

CNA a somat public Kiss FM în baza articolului art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

O somaţie publică a primit şi postul Radio Zu, pentru că în emisiunea "Morning Zu" din 21 iunie a fost difuzată "Farsa Bote", în care s-a folosit un limbaj cu tentă sexuală. Totodată, în ediţiile din 17, 22 şi 24 iunie ale emisiunii "Morning Zu" şi în cele din 23 şi 25 iunie ale aceluiaşi program au fost difuzate două concursuri la produsele Aldis şi, respectiv, la hipermarket-ul Carrefour.

Potrivit CNA, Radio Zu a încălcat art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, dar şi art. 29, alin. 1, litera a din Legea audiovizualului - "(1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise".

CNA nu a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizuale la posturile Europa FM, Radio Guerrilla, Pro FM şi Radio 21, în emisiunile difuzate în perioada 1 - 30 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici