CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru emisiunile matinale

CNA a somat public, marţi, Kiss FM, pentru "Cronica Cârcotaşilor" din 2 septembrie, în care s-au abordat subiecte care pot afecta dezvoltarea minorilor şi s-a făcut publicitate mascată, şi Radio Zu, pentru "Morning Zu" din 28 septembrie, în care s-a încălcat legislaţia privind protecţia minorilor.

72 afișări
Imaginea articolului CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru emisiunile matinale

CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru emisiunile matinale (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în emisiunea matinală "Cronica Cârcotaşilor" difuzată pe postul de radio Kiss FM în data de 2 septembrie, realizatorii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă au discutat despre "femeile trecute de prima tinereţe care s-au apucat de prostituţie".

Totodată, în emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" a fost difuzat un concurs, în care s-a făcut publicitate mascată la ferestrele Veka, acest produs fiind descris în amănunt.

Astfel, CNA a decis să someze public postul Kiss FM, pentru încălcarea articolului 16 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele: i) prezentarea femeii în ipostaze degradante; k) calitatea şi tipologia limbajului".

De asemenea, Kiss FM a încălcat articolul 113 din Cod - "1) Este interzisă descrierea calităţii produselor sau serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului".

Pe de altă parte, CNA a decis să someze public Radio Zu, pentru emisiunea "Morning Zu" din 28 septembrie, în timpul căreia a fost difuzată o farsă cu conţinut sexual, în care mai multe persoane au fost întrebate dacă "fac banking".

Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", dar şi a articolului 16 din Cod.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici