CNA: Antena 1, amendată din cauza înjurăturilor lui CRBL de la "Plasa de stele"

CNA a decis marţi să amendeze cu 30.000 de lei televiziunea Antena 1, din cauza înjurăturilor cântăreţului CRBL din emisiunea "Plasa de stele", fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului, întrucât programul respectiv a fost difuzat la o oră accesibilă minorilor.

1117 afișări
Imaginea articolului CNA: Antena 1, amendată din cauza înjurăturilor lui CRBL de la "Plasa de stele"

CNA: Antena 1, amendată din cauza înjurăturilor lui CRBL de la "Plasa de stele" (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Plasa de stele" difuzată pe postul Antena 1 pe 30 ianuarie. Emisiunea a început la ora 20.30 şi a conţinut o farsă făcută cântăreţului CRBL, în care acesta a înjurat în repetate rânduri, limbajul folosit fiind nepotrivit pentru ora de difuzare a emisiunii. Emisiunea a fost difuzată cu avertizarea "AP" (acordul părinţilor, n.r.)

Florin Gabrea, membru al CNA, a considerat că încălcarea legislaţiei audiovizualului este "foarte gravă". "Televiziunea ştia foarte bine despre ce este vorba. CRBL se consideră că este în spaţiul lui privat (...) Este foarte grav, pentru că toate porcăriile spuse de CRBL au ajuns în public. Televiziunea, prin exploatarea faptului că CRBL nu a ştiut, l-a făcut să pară o fiinţă de două paralele. Dar nu ştiu dacă CRBL nu ştia de farsă, iar dacă ştia de farsă, greşeala e şi mai gravă atunci", a spus Florin Gabrea.

"Să înţeleg că el nu era parte dintr-un scenariu? Că nu ştia? E credibil aşa ceva? Vedea cameramanul", a spus Christian Mititelu, un alt membru al CNA.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că limbajul nepotrivit difuzat de Antena 1 la o oră accesibilă minorilor este principala problemă. "Nu asta e problema, dacă CRBL ştia sau nu că participă la o farsă. Codul audiovizualului are şi reglementarea asta, că se difuzează imaginile cu acordul persoanei şi eu cred că el şi-a dat acordul. Problema este difuzarea pe post la o oră accesibilă minorilor a limbajului respectiv", a spus Iorga.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că, "în mod normal, CRBL nu avea cum să nu ştie că este filmat", pentru că el "semnează un contract". Ea a sesizat şi o greşeală de folosire a limbii române pe burtiera apărută pe ecran în timpul emisiunii, care însă nu a fost considerată de alţi membri ai Consiliului de o gravitate la fel de mare ca înjurăturile folosite de CRBL.

Pe de altă parte, Florin Gabrea a întrebat-o pe Laura Georgescu ce sancţiune ar considera ea că ar trebui aplicată în cazul Antena 1. "În general, există un soi de reticienţă a unora dintre noi de a nu se băga la nicio propunere şi de a interveni eventual la vot", a spus Gabrea.

Laura Georgescu i-a spus că are expertiza producătorului TV, care ştie exact la ce expune produsul său şi care sunt targeturile care trebuie atinse în privinţa audienţei. "În continuare, postul nu ne trimite responsabilul, producătorul (...) Mai mult ca sigur că este o firmă producătoare a emisiunii (...) Plecăm de la prezumţia de vinovăţie că CRBL ştia (...) El şi-a dat acordul să mimeze enervarea şi să folosească acel limbaj. De aici până la difuzarea emisiunii pe respectivul tronson orar este conivenţa niciodată asumată în relaţia radiodifuzor-producător. De aici înainte intervine calitatea mea de membru CNA. Eu am dreptul să fac propuneri care merg până la retragerea licenţei. Cu cine să am eu acum dialog. E greşeala radiodifuzorului, nu a celui care-şi asumă caseta (...) Radiodifuzorul îşi asumă", a spus Georgescu.

Florin Gabrea a intervenit pentru ca Laura Georgescu să facă o propunere în acest caz. "Dumneavoastră vreţi să mă obligaţi pe mine să spun Antenei ce amendă dau?", i-a răspuns Laura Georgescu lui Gabrea. În schimb, Gabrea a spus că Laura Georgescu încearcă să ocolească subiectul.

"Nu. Cred că este o poziţionare în funcţie de toate punctele de vedere (...) Dacă avem exact şablonul şi doar trebuie să băgăm caseta ca să iasă direct amenda, cred că nu am înţeles eu bine (...) Dacă vreţi doar să vă dau amenda, eu personal dau o somaţie. La momentul unei singure luni de existenţă în acest Consiliu eu dau o somaţie şi aştept în continuare să vină cu un responsabil editorial, să îmi spună ce s-a întâmplat acolo", a spus Laura Georgescu. "Eu nu am atâta istorie cu Antenele", a spus ea.

"Deci pentru acest produs aţi propus o somaţie (...) Nu putem aprecia dacă sunt încălcări grave sau mai puţin grave?", a întrebat Florin Gabrea.

Laura Georgescu a atras atenţia că au existat bipuri peste înjurături. "Dacă nu aveau bipuri, puteam să zicem că a fost un proces de intenţie. Se intuiesc cuvinte. Ce să îi fac? Să bag cuţitul în ei că au dat o asemenea casetă? Personal, nu am cum să fac aşa ceva", a spus Laura Georgescu.

"Părerea mea este că este o încălcare foarte gravă în ceea ce priveşte tipul acesta de emisiune. Faţă de persoanele care asistă, minori, e o chestie complet aiurea şi gravă. E umilit? Ăla înjură sau nu înjură? E o chestie la care radiodifuzorul trebuia să cumpănească. Dar, dacă nu se aude nominal, textual, organul genital, nu cred că este atât de important", a spus Florin Gabrea. El a propus aplicarea unei amenzi de 30.000 de lei.

La rândul lui, Lorand Turos, membru al CNA, a spus: "Faptul că litera «p» este bipuită şi «ula» rămâne aşa cum e, pe mine nu mă linişteşte". El a atras atenţia şi asupra faptului că în emisiune CRBL înjură şi România.

Narcisa Iorga, membru al Consiliului, s-a adresat la rândul său Laurei Georgescu: "Faptul că dumneavoastră aţi propus somaţie, înseamnă că consideraţi faptele ca fiind minore. Chiar dacă dumneavoastră aţi venit acum o lună în CNA, trebuie să ţinem cont în individualizarea sancţiunii de istoricul din ultimul an", a spus Iorga.

Pentru încălcări ale legislaţiei privind protecţia minorilor, Antena 1 a primit mai multe sancţiuni de la CNA, respectiv două decizii de întrerupere a emisiei obişnuite a postului, pentru câte 10 minute, 4 amenzi şi două somaţii publice, potrivit Departamentului Juridic al CNA.

Narcisa Iorga a propus o sancţiune de 50.000 de lei în cazul postului Antena 1.

După ce membrii CNA au vizionat o secvenţă din emisiune în care CRBL înjură România, Laura Georgescu a spus că îşi retrage propunerea de somaţie publică. "La momentul dialogului dintre mine şi domnul secretar de stat Gabrea această selecţie (în care CRBL înjură ţara, n.r.) nu fusese vizionată (de către membrii CNA, n.r.) (...) Dar probabil că nu contează, probabil că era mai interesant cu ce temă am venit de acasă sau ce trebuie să înţeleg din asta?", a spus retoric Georgescu.

Narcisa Iorga a reacţionat la rândul său cerându-i Laurei Georgescu să "nu insinueze chestiuni cu teme venite de acasă". "Dar de ce mă suspicionaţi că am dat sancţiune minimă, deşi nu am văzut această secvenţă?!", i-a spus Laura Georgescu Narcisei Iorga.

"Nu vă suspicionez de nimic. Eu am spus doar că nu mi se pare o încălcare minoră cu efecte minore, indiferent dacă am văzut că şi-a băgat ceva în ţară şi în România sau şi-a băgat în general", a spus Iorga.

"O înjurătură într-un moment de stres în general este mult mai puţin gravă decât în momentul în care el înjură, asumat, ţara şi poporul", a spus, în schimb, Laura Georgescu.

În cele din urmă, propunerea lui Florin Gabrea de amendare a postului Antena 1 cu 30.000 de lei a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. Sancţiunea a fost aplicată cu 7 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi un vot "împotrivă" (Narcisa Iorga).

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea mai multor articole din legislaţia audiovizualului, între care principalul articolul luat în discuţie de membrii CNA a fost 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici