CNA: Antena 1, amendată pentru insultele aduse Oanei Zăvoranu de C.V. Tudor

Oana Zăvoranu a reclamat Antena 1 la CNA, spunând că în emisiunea "Acces Direct" a fost jignită de Corneliu Vadim Tudor, Consiliul hotărând să amendeze cu 60.000 de lei televiziunea din cauza limbajului injurios folosit de politician, dar şi de alţi invitaţi din alte ediţii ale programului.

967 afișări
Imaginea articolului CNA: Antena 1, amendată pentru insultele aduse Oanei Zăvoranu de C.V. Tudor

CNA: Antena 1, amendată pentru insultele aduse Oanei Zăvoranu de C.V. Tudor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Acces Direct" difuzată pe 22, 23, 25 noiembrie şi pe 5 decembrie pe Antena 1. Potrivit CNA, în unele dintre aceste emisiuni au fost abordate mai multe aspecte referitoare la Oana Zăvoranu, printre care şi un conflict pe care aceasta l-a avut cu proprietarul unui apartament în care ea a locuit, dar şi un conflict între vedeta TV şi Corneliu Vadim Tudor, preşedinte PRM.

În urma difuzării acestor ediţii ale emisiunii "Acces Direct", CNA a primit mai multe reclamaţii, printre care şi una de la Oana Zăvoranu. În sesizarea transmisă CNA, Oana Zăvoranu spune că în emisiunea "Acces Direct" din 25 noiembrie, în care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, i-au fost încălcate drepturile legitime, dreptul la propria imagine şi reputaţia. "(...) invitatul, Corneliu Vadim Tudor, mi-a adresat insulte de o gravitate extremă, calomniindu-mă în direct, intervenind în relaţiile mele de familie strict personale şi aducându-mi acuze nefondate, de o extremă gravitate, declarând în direct că intenţionez să-mi ucid mama", spune Oana Zăvoranu. Ea dă şi exemple de insulte pe care i le-a adus Corneliu Vadim Tudor în respectiva emisiune, respectiv: "maimuţă", "analfabetă", "parazită", "posedată de draci" etc.

Astfel, Oana Zăvoranu a solicitat sancţionarea Antena 1, care, "în căutare de rating, permite aşa ceva, încălcând flagrant dispoziţiile Legii Audiovizualului 504/2002". "Nu mi s-au respectat drepturile legitime şi consider că postul TV Antena 1 menţine o campanie de denigrare în ce mă priveşte, aducându-mi grave prejudicii de imagine", mai spune Oana Zăvoranu.

Pe de altă parte, CNA a constatat că şi în alte ediţii ale emisiunii "Acces Direct" anumiţi invitaţi, printre care s-a numărat Mariana Moculescu şi fostul ei soţ, Marian Niculescu, au folosit un limbaj injurios, nepotrivit cu ora de difuzare a programului, la care pot să aibă acces copiii.

"Această emisiune este în direct. Moderatoarea nu avea cum să ştie ce limbaj va folosi invitatul. Nu este o emisiune înregistrată, ci se desfăşoară în direct", a spus Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1 la CNA. Ea a precizat că moderatoarea Simona Gherghe a avut intervenţii ferme, cerându-le invitaţilor să nu mai folosească un limbaj injurios. "Intervenţiile moderatorului nu au fost în niciun caz formale", a spus Mirela Bomboe.

Ea a precizat că Oana Zăvoranu a participat la mai multe emisiuni de la Kanal D, unde a vorbit despre aceleaşi aspecte discutate şi în emisiunea "Acces Direct" de la Antena 1. "La "Acces Direct", Oana Zăvoranu nu a fost denigrată. În emisiune a fost prezentă mama, avocata, prietenul ei, care au putut să ia atitudine în favoarea ei", a mai spus Mirela Bomboe.

În schimb, membrii CNA au spus că realizatorii emisiunii "Acces Direct" cunosc limbajul folosit de invitaţi precum Corneliu Vadim Tudor

"Totul este regizat. Ştiţi cine sunt oamenii ăştia. Prezenţa lor în emisiune este un afront - patru emisiuni cu această adunătură de personaje care îşi aruncă diferite insulte unul altuia. Ce rost au toate astea? Această emisiune a intrat într-un impas, se va termina cu ea", i-a spus Christian Mititelu, membru al CNA, reprezentantei televiziunii Antena 1, Mirela Bomboe. Mititelu a propus amendarea Antena 1 cu 60.000 de lei.

"Rostul acestor emisiuni este audienţa, iar audienţa este mare. Astea sunt emisiuni premeditate: facem un scandal între x şi y, care oricum se vor bălăcări, vom difuza şi imaginile pentru care au fost deja sancţionaţi de CNA şi ne prefacem că intervenim", a spus şi Narcisa Iorga, membru al CNA. "Chiar dacă o cheamă Oana Zăvoranu, are şi ea dreptul la imagine", a mai spus Iorga. Ea a propus amendarea televiziunii Antena 1 cu 80.000 de lei.

La rândul său, Dan Grigore, membru al CNA, a propus amendarea Antena 1 cu 100.000 de lei.

Narcisa Iorga şi Dan Grigore au spus că au propus sancţiuni mai mari, întrucât Antena 1 a mai primit de la CNA în ultimul an o somaţie şi cinci amenzi, dintre care ultima a fost în cuantum de 80.000 de lei.

În cele din urmă, propunerea de amendă în cuantum de 60.000 de lei făcută de Christian Mititelu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolelor art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", a art. 19, alin. 1 şi 2 din Codul audiovizualului, potrivit cărora "(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; k) calitatea şi tipologia limbajului" şi a art. 34, alin. 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici