CNA: Antena 3, amendată cu 2.500 de lei pentru o informaţie incorectă despre Traian Băsescu

CNA a amendat Antena 3 cu 2.500 lei, după ce Preşedinţia a reclamat postul pentru transmiterea unei informaţii "tendenţioase", "mincinoase", titrând pe ecran la "Sinteza Zilei"-"Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea! O fi bine?", iar la "Ştirea Zilei"-"Cotrocenii vor elevii high".

76 afișări
Imaginea articolului CNA: Antena 3, amendată cu 2.500 de lei pentru o informaţie incorectă despre Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În data de 22 septembrie, Antena 3 a difuzat, între orele 21.29 - 22.56, emisiunea "Sinteza Zilei", moderată de Mihai Gâdea, care a avut ca titlu "Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea! O fi bine?". În emisiune au fost invitaţi Valentin Stan, Mugur Ciuvică, Radu Tudor şi Victor Ciutacu, potrivit CNA.

În aceeaşi zi, de la ora 20.07 până la 20.55, la Antena 3 a fost difuzată şi emisiunea "Ştirea zilei", moderată de Gabriela Vrânceanu Firea, care i-a avut ca invitaţi pe Bogdan Niculescu Duvăz, Sorin Roşca Stănescu şi Eugen Nicolaescu. Titlul afişat pe ecran a fost "Cotrocenii vor elevii high".

Ca urmare a acestor emisiuni, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a transmis CNA o adresă prin care a cerut Consiliului să analizeze dacă informaţiile din cele două emisiuni, inclusiv titlurile afişate pe ecran, respectă "principiile unei informări corecte".

CNA a analizat, în şedinţa de joi, cele două emisiuni de la Antena 3 şi reclamaţia făcută de Preşedinţie, constatând că postul de televiziune a încălcat legislaţia audiovizuală privind informarea corectă a publicului.

Potrivit lui Gelu Trandafir, publicul nu este informat corect. "Mie mi se pare că este evident că atât titlul de la «Sinteza Zilei», cât şi unele informaţii, precum «tu, ca stat, le furnizezi droguri», nu au nicio legătură cu informarea corectă", a spus Gelu Trandafir. El a mai spus că "nicăieri în acest raport nu se vorbeşte despre liber la droguri şi prostituţie". "Şi afirmaţia este categorică, «preşedintele vrea»", a mai spus Trandafir.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că sunt două aspecte care "din păcate" privesc foarte multe emisiuni de dezbateri. "Întâi de toate, superficialitatea - nici moderatorii, nici invitaţii emisiunilor nu s-au deranjat (...) să citească concluziile raportului. Al doilea aspect este politizarea", a spus vicepreşedintele CNA.

"Dacă la «Ştirea Zilei» avem pe crawl un fragment din raport şi o voce din off care parafrazează în mod corect acest raport, la «Sinteza Zilei» nu avem aşa ceva. Avem, dimpotrivă, titluri tendenţioase, nu mai vorbesc de luările de poziţie ale invitaţilor (...) La niciuna dintre cele două emisiuni nu este invitat nimeni din cadrul comisiei respective. Este limpede că nu se doreşte dezbaterea subiectului, ci politizarea", a spus Ioan Onisei.

El a spus că, deşi la "Ştirea Zilei" erau trei invitaţi, aceştia s-au pronunţat "mai puţin în legătură cu această temă, în schimb, moderatorul are un intro care este tendenţios". "Preşedinţia are un plan: marijuana să fie legală, prostituatele să taie chitanţe şi să plătească impozite, nu amenzi", a spus Gabriela Vrânceanu Firea. "Este o introducere în temă care nu are a face cu subiectul real şi cu ceea ce postul afişează", spune Onisei.

În ceea ce priveşte "Sinteza Zilei", Onisei a spus că în această emisiune nu s-a asigurat "imparţialitatea, echilibrul şi pluralismul de opinii".

Ioan Onisei a mai spus că în "Sinteza Zilei" s-a preluat un fragment din emisiunea "Vorbe grele", difuzată pe Antena 2 în data de 28 mai 2009, în care moderatorul Victor Ciutacu "a introdus în discuţie această temă (cea a legalizării drogurilor uşoare, n.r.) şi a cerut părerea domnişoarei Elena Băsescu". "Domnul Ciutacu se face acum că plouă şi spune că Elena Băsescu a lansat un pion de încercare", a spus Onisei, făcând referire la afirmaţiile lui Victor Ciutacu de la "Sinteza Zilei".

De cealaltă parte, Christian Mititelu a spus că analiza raportului comisiei prezidenţiale trebuie privită "mai larg şi jurnalistic". "Eu mă mir că biroul Preşedinţiei a făcut o plângere tocmai în legătură cu această emisiune. Sunt aceeaşi invitaţi pe care-i priviţi seară de seară. E acelaşi iz de tendenţiozitate (...) Avem aceeaşi problemă de pluralism (...), iar Valentin Stan, pentru că probabil mai ştie ce se întâmplă în străinătate, a pus batista pe ţambal şi nu s-a exprimat ca de obicei", a spus Christian Mititelu.

El a spus că "politizarea e un lucru firesc". "E un raport făcut de o comisie prezidenţială, cu remarca că la noi în ţară toate rapoartele serioase se fac numai de o comisie prezidenţială, este al treilea într-un an electoral, iar preşedintele spune că şi-l asumă în totalitate", a spus Christian Mititelu, precizând că, după părerea lui, o discuţie în acest sens este una "legitimă".

"Eu m-aş limita la problema informării incorecte prin titlu, în care i se atribuie o poziţie fermă preşedintelui, care nu rezultă neapărat din raport (...) În opinia mea, ambele titluri sunt hazardate", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

De cealaltă parte, Cristina Bachmeier, reprezentanta postului Antena 3 la şedinţa CNA, a spus că "pe tema respectivă au fost prezentate atât aspectele pozitive, cât şi cele negative". "Titlul afişat se afişează de către producător", a precizat Bachmeier.

În urma discuţiilor, Ioan Onisei a propus amendarea postului Antena 3 cu 5.000 de lei, pentru încălcarea art. 71, alin. 1 (b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate", şi a art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului - "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Grigore Zanc a propus pentru titlul de la "Sinteza Zilei" o somaţie publică, iar pentru emisiunea "Ştirea Zilei" o scrisoare de avertizare.

Întrucât cele două propuneri, ale lui Ioan Onisei şi Grigore Zanc, nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicate, Răsvan Popescu a propus amendarea postului Antena 3 cu 2.500 de lei. Propunerea lui a fost adoptată în unanimitate de membrii CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici