CNA: În Uniunea Europeană, încălcările legilor în presa scrisă sunt sancţionate de justiţie

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat pentru MEDIAFAX, cu privire la proiectul deputatului Silviu Prigoană de trecere a presei scrise şi online sub autoritatea Consiliului, că, în Uniunea Europeană, eventualele încălcări ale legilor în presa scrisă sunt sancţionate numai de justiţie.

206 afișări
Imaginea articolului CNA: În Uniunea Europeană, încălcările legilor în presa scrisă sunt sancţionate de justiţie

CNA: În Uniunea Europeană, încălcările legilor în presa scrisă sunt sancţionate de justiţie (Imagine: Andreea_Balaurea/Mediafax Foto)

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că nu a văzut proiectul iniţiat de Silviu Prigoană, însă în Uniunea Europeană justiţia este cea care sancţionează eventualele încălcări ale legilor în presa scrisă.

"Eu nu am văzut acest proiect. România este ţară membră a Uniunii Europene, iar în Uniunea Europeană nu există autorităţi publice care să licenţieze sau să sancţioneze presa scrisă. Orice eventuale încălcări ale legilor în presa scrisă sunt sancţionate numai de justiţie", a spus Răsvan Popescu.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar, condusă de un consiliu format din 11 membri. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conform iniţiativei legislative a lui Silviu Prigoană, "Consiliul exercită autoritate în domeniul presă scrisă (ziare şi reviste) şi presă online, numai în cazurile expres prevăzute de prezenta lege", în acest sens urmând să fie completat articolul 10 al actualei reglementări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici