CNA le-a transmis şefilor televiziunilor că este hotărât să crească nivelul amenzilor aplicate

Membrii CNA le-au transmis, miercuri, responsabililor editoriali ai principalelor televiziuni şi radiouri din România că sunt hotărâţi să crească nivelul amenzilor aplicate, dacă staţiile vor continua să aibă abateri constante de la legislaţia audiovizualului.

135 afișări
Imaginea articolului CNA le-a transmis şefilor televiziunilor că este hotărât să crească nivelul amenzilor aplicate

CNA le-a transmis şefilor televiziunilor că este hotărât să crească nivelul amenzilor aplicate

Zece din cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), între care Laura Georgescu, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu au participat, miercuri, la sediul CNA, la o întâlnire informală cu directori generali şi responsabili editoriali ai principalelor televiziuni şi radiouri din România.

Printre temele acestei întâlniri, organizată la propunerea lui Gabriel Tufeanu, s-au numărat conţinutul emisiunilor de ştiri, al dezbaterilor şi al programelor de divertisment, dar şi publicitatea.

Gabriel Tufeanu a spus încă din şedinţa CNA din 12 februarie că îşi doreşte organizarea unei întâlniri a membrilor CNA cu reprezentanţii televiziunilor pentru a discuta aspecte care ţin de încălcarea frecventă a legislaţiei audiovizualului în emisiunile de divertisment difuzate de acestea.

De altfel, în şedinţa din 12 februarie, CNA a aplicat sancţiuni dure principalelor televiziuni generaliste din România din cauza emisiunilor de divertisment difuzate. Astfel, Antena 1 şi Pro TV au fost amendate cu câte 70.000 de lei, Antena Stars, cu 50.000 de lei, iar Kanal D, cu 40.000 de lei, din cauza emisiunilor de divertisment difuzate în perioada mai - decembrie 2014, în care au fost prezentate în mod repetat scene de violenţă şi limbaj injurios.

Scopul întâlnirii de miercuri cu reprezentanţii editoriali ai radiodifuzorilor a fost enunţat încă de la începutul acesteia de Gabriel Tufeanu.

El le-a adresat acestora rugămintea de a respecta legislaţia audiovizualului, având în vedere că, în prezent, Consiliul se confruntă cu foarte multe sesizări şi având în vedere că foarte multe posturi încalcă frecvent atât Legea audiovizualului, cât şi Codul audiovizualului.

Tufeanu a explicat că a invitat reprezentanţii radiodifuzorilor la această întâlnire, pornind de la o şedinţă de săptămâna trecută a CNA, când a fost abordată "problema divertismentului".

"Am propus amenzi foarte mari, care nu s-au mai dat şi mi-a părut rău. Dar problemele se întâmplă în fiecare zi, problema divertismentului, a ştirilor, a dezbaterilor şi a publicităţii (...) Suntem într-o poziţie aici puţin dificilă sau foarte dificilă, trebuie să respectăm o lege şi să o aplicăm, lege pe care nu am făcut-o noi. Vreau să vă rog, mai cu seamă că anul ăsta nu este un an care să aibă mize deosebite, deşi se întâmplă lucruri multe, să respectaţi legislaţia audiovizualului, astfel încât noi să nu mai fim în situaţia de a da amenzi mari (...) Eu nu vreau să dăm amenzi. Dar trebuie să respectăm legea", a spus Gabriel Tufeanu.

El a precizat că, până în prezent, radiodifuzorii au fost obişnuiţi cu sancţiuni mici aplicate de CNA, precum somaţii publice sau amenzi de 10.000 de lei. "Ne dorim să nu mai dăm amenzi, să nu mai avem de ce da amenzi. Să putem să ne ocupăm de alte lucruri, să corectăm lacunele din lege (Legea audiovizualului, n.r.), să facem o strategie (...) Noi nu mai avem timp să facem nimic pentru că trebuie să dăm amenzi", a spus Gabriel Tufeanu.

"Suntem determinaţi să ridicăm amenzile, în ciuda oricăror presiuni s-ar face asupra noastră", le-a spus şi Laura Georgescu, preşedintele CNA, reprezentanţilor editoriali ai televiziunilor şi radiourilor prezenţi la întâlnire.

Laura Georgescu a mai atras atenţia că, pe lângă acel conţinut difuzat de televiziuni care nu respectă legislaţia audiovizualului, s-a ajuns în momentul de faţă ca televiziuni şi radiouri să se atace între ele.

"De acest lucru nu scăpăm decât printr-o înţelegere, un armistiţiu. Suntem în plin măcel mediatic (...) Până unde ducem măcelul? (...) Să fixăm un perimetru reglabil. Unde vrem să ajungem?", a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, Dorina Rusu, care, marţi, a participat la prima şedinţă a CNA în calitate de membru titular, a spus că, de când a fost făcut anunţul că a fost propusă pentru această funcţie, a primit numeroase mesaje pe contul său de pe reţeaua Facebook prin care i se cerea să închidă anumite televiziuni.

"Prin dezbatere şi întâlniri şi cu societatea civilă va trebui să se schimbe piaţa asta, mediul audiovizualului. Consider că, prin venirea mea la CNA şi a colegului meu (Radu Herjeu, un alt nou membru al Consiliului, n.r.), vom aduce un plus de echilibru. Eu, ca fost jurnalist şi ca om de societate civilă, nu-mi doresc să fac pe poliţistul presei. Îmi doresc să discutăm, să dezbatem, să negociem în termeni de discuţii care pot avea loc între membrii CNA şi jurnalişti şi sunt convinsă că, încet, încet o să ajungem la o normalitate (...) Misiunea mea este să aplic legea. Sper că şi din interior şi din afară să se schimbe percepţia asupra rolului CNA. Rolul CNA nu este să desfiinţeze, ci să facă să funcţioneze mai bine", le-a spus Dorina Rusu reprezentanţilor televiziunilor şi radiourilor.

La rândul său, Radu Herjeu (care a fost recent numit în funcţia de membru al CNA, dar nu a participat până în prezent la nicio şedinţă publică a Consiliului) a spus, în întâlnirea de miercuri, că îşi doreşte să schimbe percepţia că CNA sancţionează anumite posturi ţinând cont de alte motive decât legislaţia audiovizualului.

"Se spune de multe ori că poliţiştii stau la colţ şi dau amenzi pentru că ei îşi iau primă (în funcţie de numărul amenzilor aplicate, n.r.) (...) Aici nu se pune problema aceasta. Indiferent dacă vă dăm amendă de 5 lei sau de 500 de lei, nu putem fi bănuiţi de un interes pecuniar. Mai există o bănuială şi eu voi încerca să o înlătur, aceea a parti-prís-urilor, potrivit căreia judecata nu se face pe fond, ci pe formă, în funcţie de numele postului care este în discuţie. De fiecare dată când un post ia amendă, discuţiile nu sunt dacă a meritat, ci cine i-a dat acea amendă (...) Eu sper ca această bănuială să dispară în curând. Sigur, ar fi cel mai uşor acest lucru dacă nu ar mai fi nevoie să aplicăm amenzi", a spus Radu Herjeu.

El a precizat că sunt probabil televiziuni şi radiouri care nu vor da atenţie acestui apel al CNA, privind respectarea legislaţiei audiovizualului. "Probabil că unii dintre voi îi veţi da atenţie, alţii, nu. Să fim serioşi, probabil nu omoară nimeni gâsca cu ouăle de aur pentru că aşa îl roagă cineva de la CNA. Dacă veţi dori să ignoraţi acest apel, vom aplica legea şi vom intra în aceeaşi tiradă", a spus Herjeu.

Pe de altă parte, Gabriel Tufeanu a atras atenţia că limbajul injurios apare nu numai în programele de divertisment, ci şi în programele de ştiri şi de dezbateri. "Sunt nişte invitaţi care au un vocabular şi o cultură, care oricând pot să găsească cuvinte care nu sunt injurioase. De ce le folosesc pe cele injurioase?", a mai spus Tufeanu.

Şi membrul CNA Monica Gubernat a atras atenţia cu privire la limbajul injurios folosit în cadrul programelor şi la încălcarea frecventă a legislaţiei privind protecţia minorilor.

"La emisiunile de divertisment mă deranjează manelizarea ca stil de viaţă şi exploatarea minorilor", a spus Monica Gubernat, precizând totodată că la ştirile difuzate de televiziunile generaliste, cu excepţia TVR, o deranjează că există "60% necrolog şi 30% violuri".

"E inadmisibil să vezi la televizor amante bătându-se între ele, copii trimişi să se căsătorească şi să spuneţi că vreţi să daţi un bun exemplu (...) E inadmisibil să vezi detectorul de minciuni aplicat pe mamă şi copil şi copilul să afle că mama nu-l iubeşte. Vi se pare normal? Cu asta avem de-a face. Dacă te uiţi pe cifrele de audienţă, te sperii. Sunt excepţional de bune. Dar, totuşi, trebuie să începem să găsim un echilibru", a spus Monica Gubernat.

În ceea ce priveşte dezbaterile difuzate de televiziunile de ştiri, Gubernat a spus că şi-ar dori să fie "un pic de imparţialitate, bună-credinţă şi echilibru".

La rândul său, membrul CNA Florin Gabrea a vorbit despre "atitudinea moderatorilor", precizând că "s-a instituit un anumit tip de comportament". "Nu există nicăieri în Europa televiziuni la care un moderator priveşte direct în ecran şi se adresează, spre exemplu, lui Victor Ponta", a spus Gabrea. Din punctul acestuia de vedere, nu există altă soluţie în cazul nerespectării legislaţiei audiovizualului decât aplicarea unor sancţiuni mai mari. "Audienţa este mai mare sau mai mică, dar sancţiunile sunt în general mici", a mai spus Gabrea.

Unii dintre reprezentanţii televiziunilor prezenţi la întâlnire au vorbit despre necesitatea stabilirii unui cod de bune practici al industriei, alţii, despre problemele financiare cu care se confruntă cele mai mari televiziuni private din România, invocând necesitatea atragerii de audienţă.

Alţii au făcut apel la membrii CNA să sprijine radiodifuzorii din punctul de vedere al reglementării, în sensul ca posturile să beneficieze de anumite facilităţi care să le ajute financiar.

"Înţelegem nevoia dumneavoastră de finanţare suplimentară", a spus membrul CNA Răsvan Popescu, precizând că membrii Consiliului vor încerca să găsească soluţii în acest sens, în limitele legii. "Dar nici nu o să mai puteţi spune apoi: «Noi de disperare (din lipsa banilor, n.r.) facem lucrurile astea»", a spus Popescu, referindu-se la emisiunile de divertisment care încalcă legislaţia audiovizualului şi la limbajul injurios folosit în anumite programe.

Pe de altă parte, unii dintre reprezentanţii posturilor le-au cerut membrilor CNA să încerce "să facă puţină prevenţie", înainte de a decide să crească nivelul amenzilor aplicate.

La întâlnire au participat aproximativ 30 de persoane din forurile de conducere şi editoriale ale televiziunilor şi radiourilor din România. Între aceştia s-au numărat reprezentanţi ai Digi 24, Naţional TV, RFI România, România TV, Pro TV, TVR 1, Societatea Română de Radiodifuziune, Kanal D, Antena Stars, Antena 1, Naşul TV, Radio Zu, B1 TV, Gold FM, Europa FM, Realitatea TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici