CNA: Naţional TV, amendat cu 10.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze Naţional TV cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor, în emisiunea "Iubire interzisă" difuzată pe 27 octombrie.

207 afișări
Imaginea articolului CNA: Naţional TV, amendat cu 10.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor

CNA: Naţional TV, amendat cu 10.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Iubire interzisă" difuzată pe 27 octombrie, în intervalul 16.45 - 18.30. La începutul emisiunii pe ecran a apărut scris "AP" (acordul părinţilor), genul programului fiind "reality show". De asemenea, pe ecran a fost postat textul "Acest program este o ficţiune".

Membrii CNA au considerat că în această emisiune tinerele sunt invitate să practice prostituţia, sub pretextul unui mesaj moralizator.

La propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea, Consiliul a decis să amendeze Naţional TV cu 10.000 de lei. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi (Radu Călin Cristea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu).

"Avem de-a face cu o emisiune al cărei mesaj este de fapt unul care pare foarte ambiţios şi îndrăzneţ (...) Însă la o oră accesibilă minorilor, minorele primesc o lecţie de iniţiere în prostituţie, pentru ca undeva apoi să se strecoare o lecţie moralizatoare că nu e bine să se întâmple aşa ceva (...) Este un mesaj foarte periculos", a spus Radu Călin Cristea.

El a propus amendarea Naţional TV cu 10.000 de lei pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", dar şi a articolului 19, articolului 2, literele f şi i din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; i) prezentarea femeii în ipostaze degradante".

De cealaltă parte, Nicoleta Popa, reprezentanta televiziunii Naţional TV, a declarat în faţa membrilor CNA că emisiunea "Iubire interzisă" este o producţie externă postului TV, care spune o poveste tragică de familie.

"Demersul programului a fost acela de a se arăta faptul că nu aşa (prin prostituţie, n.r.) se rezolvă o criză", a explicat Nicoleta Popea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici