CNA obligă Realitatea TV să acorde drept la replică CREDIDAM

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a hotărât, marţi, să emită o decizie de acordare a dreptului la replică pentru Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) în emisiunea "Jocuri de putere" difuzată de Realitatea TV.

728 afișări
Imaginea articolului CNA obligă Realitatea TV să acorde drept la replică CREDIDAM

CNA obligă Realitatea TV să acorde drept la replică CREDIDAM (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, două sesizări din partea CREDIDAM privind o ediţie a emisiunii "Jocuri de putere", difuzată de Realitatea TV în data de 20 septembrie.

Potrivit primei sesizări, "în cadrul emisiunii, realizatorul Rareş Bogdan a comis un veritabil linşaj mediatic, instigând la încălcarea legii de către instituţii fundamentale ale statului de drept: Parlament, ANAF. Rareş Bogdan avea obligaţia de a informa corect opinia publică privind activitatea CREDIDAM şi de a interveni atunci când unul dintre numeroşii invitaţi ai emisiunii spunea lucruri neadevărate, neverificate sau pe care nu le putea proba cu documente reale".

De asemenea, potrivit celei de-a două sesizări, în cadrul emisiunii "de peste 3 ore, s-a făcut reclamă mascată pentru Marshall Turism SRL, emisiunea desfăşurându-se în incinta hotelului Marshall din str. Emanoil Bacaloglu 2. Pe tot parcursul acestei emisiuni au fost amintite numele acestei firme, cât şi administratorul acesteia, Ion Antonescu, fără a se menţiona expres că este clip publicitar, conform prevederilor legale".

Potrivit raportului de monitorizare, în emisiunea menţionată a intervenit însă Adriana Donţu, directorul general al Oficiului Român Pentru Drepturile de Autor (ORDA), organizaţie menţionată pe parcursul emisiunii alături de CREDIDAM.

Preşedintele CREDIDAM, Ştefan Gheorghiu, a fost prezent la şedinţa de marţi a Consiliului pentru a-şi consolida sesizarea înaintată CNA.

Moderatorul emisiunii "Jocuri de putere", Rareş Bogdan, prezent şi el la şedinţa de marţi a Consiliului, a spus: "Nu îl cunosc pe domnul Ion Antonescu. M-am dus acolo pentru a realiza această emisiune, pentru că era o cafenea a actorilor, aşa mi s-a prezentat, am vorbit despre acest lucru o singură dată în emisiune, nu am făcut reclamă, Ion Antonescu nici nu am rostit numele. (...) Am spus că ne aflăm în Cafeneaua actorilor pentru că arătam imagini de pe pereţi şi am vorbit că se află în hotelul Marshall, dar nu am spus unde", a declarat acesta.

El a subliniat că realizarea acestei emisiuni s-a făcut în urma numeroaselor telefoane venite din partea unor mari actori. "Această problemă a ORDA există, inclusiv a radiodifuzorilor şi a actorilor, artiştilor, cum sunt ei remuneraţi (...). Am solicitat instituţiilor statului să declanşeze un control, eu nu am incitat, nu am spus că nu trebuie respectată legea, din contră, am spus că trebuie respectată legea. Legat de prezenţa reprezentanţilor ORDA şi CREDIDAM în emisiune, noi am solicitat ca preşedinta ORDA să fie prezentă în emisiune (...) Dânsa nu avea semnal la telefon, să reluăm convorbirea. În momentul în care voi organiza următoarea dezbatere pe această chestiune foarte spinoasă a drepturilor de autor plătite prin ORDA (...). Eu nu am făcut acuzaţii, dacă au existat acuzaţii, le-au făcut marii actori", a mai declarat acesta.

Reprezentanţii CNA au hotărât, cu unanimitate de voturi, să emită o decizie de acordare a dreptului la replică CREDIDAM în emisiunea "Jocuri de putere".

La şedinta de marţi a Consiliului au participat Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici