CNA: Programele TV şi radio, inclusiv publicitatea, să aibă un volum al sunetului uniform

CNA a decis, marţi, să recomande uniformizarea volumului sunetului în programele de radio şi televiziune, astfel încât să fie eliminat disconfortul creat telespectatorilor şi ascultătorilor, resimţit în special la difuzarea publicităţii.

767 afișări
Imaginea articolului CNA: Programele TV şi radio, inclusiv publicitatea, să aibă un volum al sunetului uniform

CNA: Programele TV şi radio, inclusiv publicitatea, să aibă un volum al sunetului uniform (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) vrea să elaboreze un standard pentru nivelul tăriei sunetului, prin care să se asigure o uniformizare a volumului acestuia în programele de radio şi televiziune, prin punerea în aplicare a Recomandării European Broadcasting Union (EBU) 128-2011.

În acest sens, în şedinţa de marţi, Consiliul a adoptat o recomandare la propunerea "Grupului de lucru Loudness", constituit din iniţiativa CNA şi coordonat de Sotir Caragaţă, director al Direcţiei Secretariat General din CNA.

Grupul Loudness este format din reprezentanţi ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de producţie şi ai mediului universitar (Universitatea Politehnică Bucureşti, Uniunea Cineaştilor din România - UCIN, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Pro TV, Antena Group, Realitatea TV, România TV, B1 TV, The Money Channel, Europa FM, RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Abis Studio, AV Audio SYS, Pink Stripe) şi din trei reprezentanţi ai CNA (Sotir Caragaţă, Petre Dincă şi Cristian Ivanciovici).

Sotir Caragaţă a declarat, în şedinţa de marţi, că Grupul Loudness a fost constituit pentru a analiza problemele generate de lipsa de uniformitate a volumului sonor din programele audiovizuale şi pentru a identifica soluţii pentru remedierea acestora. El a făcut referire la numeroasele reclamaţii primite de CNA din partea telespectatorilor, care sunt nemulţumiţi de faptul că sunetul nu este uniform în programele de la televiziune şi radio.

Membrii Grupului Loudness au avut trei întâlniri de lucru la sediul CNA, în perioada 8 aprilie - 20 mai, adoptând în cadrul întâlnirii din 20 mai o propunere de recomandare, care a fost analizată în şedinţa de marţi de membrii CNA.

Recomandarea a fost adoptată marţi de membrii CNA, cu câteva modificări la propunerea Narcisei Iorga, care a cerut eliminarea oricăror termene de punere în aplicare a acestei recomandări. Iorga a atras atenţia că CNA nu deţine echipamentele şi nu poate măsura tăria sunetului în programele difuzate de posturile de televiziune şi radio.

Prin documentul adoptat, CNA recomandă radiodifuzorilor, distribuitorilor de servicii de programe şi furnizorilor de programe ca tăria sonoră medie să fie stabilită la valoarea de - 23 LUFS.

Tăria sonoră medie se măsoară în conformitate cu prevederile Recomandării EBU R128, se precizează în documentul adoptat de CNA.

Totodată, CNA recomandă radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii de programe să efectueze reetalonarea lanţurilor de transmisie cu semnal de aliniere conform normelor ITU-R BS645, EBU R68-2000 şi EBU Tech Doc 3304, cu următorii parametri tehnici de nivel: -18dBFS / -4VU / 0,775V / 0 dBu/ -6DIN / 4BBC. Reetalonarea lanţurilor de transmisie trebuie efectuată anual, indiferent de mediul de transmisie utilizat.

Recomandarea se aplică radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii de programe aflaţi sub jurisdicţia României.

Pe măsura implementării acestei recomandări, radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii vor notifica CNA, semnalând eventualele probleme de implementare.

Ulterior, Grupul de lucru Loudness va elabora un bilanţ al situaţiei şi îl va prezenta membrilor CNA.

Caracterul de recomandare - şi nu de normă obligatorie - făcută staţiilor radio-TV şi distribuitorilor de servicii este determinat atât de necesitatea asigurării, în timp, a unor dotări tehnice pentru realizarea setului de măsuri tehnice propuse şi, mai ales, de lipsa unei prevederi legale, în acest sens.

EBU a studiat caracteristicile de nivel ale semnalelor audio utilizate în producţia, distribuţia şi transmisia programelor care se difuzează. În acest context, EBU consideră că operarea asupra nivelului semnalului audio trebuie să se facă pe baza determinării tăriei sonore a acestuia.

Pe lângă valoarea medie a tăriei sonore a unui program ("Programme Loudness"), EBU recomandă ca decriptorii "Gama Tăriei Sonore" ("Loudness Range") şi "Nivelul Precis al Vârfului Maxim" ("Maximum True Peak Level") să fie folosiţi pentru nominalizarea semnalelor audio, pentru încadrarea în limitele tehnice ale unui lanţ de semnal complet, precum şi pentru satisfacerea nevoilor estetice ale fiecărui program/ staţie în funcţie de specificul programului şi de publicul ţintă căruia îi este dedicat.

EBU recomandă ca "Nivelul Tăriei Sonore a Programului să fie normalizat la un nivel ţintă de - 23 LUFS. Deviaţia permisă de la nivelul ţintă va trebui, în general, să nu depăşească -/ 1 LU pentru acele programe pentru care o normalizare exactă la nivelul ţintă nu este practic realizabilă (de exemplu, pentru programe/ transmisii în direct)".

EBU recomandă şi ca semnalul audio să fie de regulă evaluat în ansamblul său, fără să se acorde o atenţie specială elementelor componente - specifice, cum ar fi vocea, muzica şi efectele sonore.

Măsurătoarea trebuie să fie făcută cu un echipament de măsurare a tăriei sonore, în conformitate cu indicaţiile EBU, iar măsurătoarea trebuie să includă o metodă de evaluare.

CNA a primit în ultimii ani mai multe reclamaţii privind sonorul, care se modifică în special în timpul difuzării spoturilor publicitare.

Potrivit unei reclamaţii, "volumul sonorului în timpul spoturilor publicitare este cu aproximativ 20-30% mai mare decât în timpul emisiunilor/ filmelor difuzate". "(...) în ultimii ani, sonorul reclamelor a devenit mult mai mare, astfel încât e deranjant. Este clar o strategie de marketing pentru a atrage atenţia la spoturile publicitare. Nu mi se pare normal ca, la fiecare 20 de minute, să trebuiască să dau mai încet sonorul pentru că începe brusc televizorul să urle şi apoi, când se termină, să dau mai tare pentru că nu se mai aude nimic", spune un telespectator într-o sesizare transmisă CNA şi prezentată în întâlnirea de luni.

Pe de altă parte, o telespectatoare spune că este hipoacuzică şi trebuie să dea mai tare sonorul la televizor pentru a asculta emisiunile în limba română. "Dar când se anunţă publicitatea, sonorul cu partea muzicală este mult mai puternic, ceea ce mă determină să reduc din telecomandă volumul pentru a nu-i deranja pe vecini", spune aceasta, solicitând CNA să impună televiziunilor să reducă numărul decibelilor "la părţile muzicale dintre emisiuni şi în special la anunţarea publicităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici