CNA: România TV, amendată cu 20.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Corneliu Vadim Tudor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 20.000 de lei televiziunea România TV, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în emisiunea "Ediţie Specială", difuzată pe 1 ianuarie.

531 afișări
Imaginea articolului CNA: România TV, amendată cu 20.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în emisiunea de dezbatere "Ediţie specială", difuzată pe 1 ianuarie, de la ora 20.00, invitaţii Remus Cernea şi Corneliu Vadim Tudor au intrat într-o polemică pe tema legalizării prostituţiei.

În acest context, Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios şi violent la adresa lui Remus Cernea, catalogându-l pe acesta din urmă "dezaxat", "copilul străzii", "femeia cu barbă", etc.

În urma difuzării acestei emisiuni, CNA a primit o reclamaţie de la un telespectator.

Prezentă la şedinţa CNA de joi, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a spus că realizatoarea Violeta Romanescu a încercat "să stăvilească elanul verbal" al europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor.

"Reclamaţia nu e făcută de domnul Cernea, ci de un telespectator. Chiar telespectatorul recunoaşte încercările realizatoarei de a stăvili elanul verbal al domnului Vadim Tudor (...) Stângăciile Violetei Romanescu ni le asumăm (...) Sunt cunoscute astfel de declaraţii ale europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor", a spus Roxana Niculescu.

Membrul CNA Christian Mititelu a remarcat faptul că România TV continuă să îl invite în emisiuni pe Corneliu Vadim Tudor, deşi ştie cum o să se comporte acesta.

La rândul său, Florin Gabrea i-a spus ironic Roxanei Niculescu: "E un obicei pe care îl repetaţi la nesfârşit. Nu exista posibilitatea să-i taie microfonul? Să vorbească ca o păsărică care n-are cioc domnul Corneliu Vadim Tudor? (...) Nepăsarea dumneavoastră este îngrijorătoare pentru mine (...) Chemaţi o mare personalitate intelectuală, puneţi o fisă de aparat şi îi daţi drumul să înjure (...) Îl înjosiţi pe domnul Corneliu Vadim Tudor folosindu-l ca pe o maimuţă care urlă".

De asemenea, membrul CNA Radu Călin Cristea a remarcat "premeditarea" cu care Corneliu Vadim Tudor este invitat în studio la România TV. Radu Călin Cristea a propus amendarea România TV cu 20.000 de lei, sancţiunea fiind aplicată cu opt voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Lorand Turos şi Monica Gubernat).

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 18 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat", a articolului 19, alineatul 2 din Cod - "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: k) calitatea şi tipologia limbajului" şi a articolului 40, alineatul 3 din Cod - "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici