CNA, sesizat de o persoană despre care există suspiciuni că foloseşte identitate falsă

O persoană despre care există suspiciuni că foloseşte o identitate falsă şi care, în noiembrie, a transmis CNA o sesizare privind Etno TV, ce este în atenţia DNA, a sesizat din nou la începutul lunii ianuarie Consiliul, cu privire la o altă televiziune, respectiv Estrada TV.

237 afișări
Imaginea articolului CNA, sesizat de o persoană despre care există suspiciuni că foloseşte identitate falsă

CNA, sesizat de o persoană despre care există suspiciuni că foloseşte identitate falsă (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Consiliul a primit, pe 8 şi pe 10 ianuarie, două sesizări de la o femeie, L. I., despre faptul că televiziunea Estrada TV ar încălca legislaţia audiovizualului privind difuzarea de teleshopping şi publicitate. Potrivit sesizărilor, la Estrada TV este difuzat teleshoppping în care terapeutul naturist Stelian Fulga prezintă remedii despre care spune că vindecă toate afecţiunile.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, i-a informat pe membrii Consiliului de această situaţie. Laura Georgescu a precizat că a fost la rândul său informată de şefa Biroului Cancelaria Consiliului că aceeaşi persoană, L.I., a mai făcut o sesizare, în luna noiembrie, la CNA, privind televiziunea Etno TV. Sesizarea aceasta din urmă ar fi fost solicitată Consiliului de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), din cauză că există suspiciuni că persoana L.I. foloseşte o identitate falsă.

Astfel, Laura Georgescu le-a spus membrilor CNA prezenţi alături de ea la şedinţa de marţi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) că va supune la vot dacă cele două sesizări făcute de L.I., privind Estrada TV, vor intra "pe circuit" în CNA, respectiv dacă conţinutul sesizat va fi monitorizat de direcţia de specialitate a Consiliului, urmând ca monitorizările să intre în analiza membrilor CNA, în şedinţă publică, şi să se decidă dacă a fost sau nu încălcată legislaţia audiovizualului.

Părerile între membrii CNA au fost însă împărţite, unii dintre aceştia - Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea - spunând că nu ar trebui analizate sesizările făcute de L.I privind Estrada TV dacă există suspiciuni privind faptul că persoana foloseşte o identitate falsă, în timp ce alţi membri, între care Răsvan Popescu, Lorand Turos, Valentin Jucan şi Laura Georgescu, au spus că sesizările ar trebui să fie luate în considerare, întrucât Consiliul nu are în atribuţii să analizeze dacă identitatea unei persoane care sesizează CNA este adevărată sau nu.

"Acest caz puţin nebulos confirmă de fapt obsesiile mele, care sunt de câteva luni şi pe care le-am formulat, şi anume legat de această formularistică prin care se pot depune plângeri la CNA. Mă delimitez de faptul că absolut oricine, inclusiv cu identitate falsă, se poate adresa Consiliului", a spus Radu Călin Cristea, precizând că se poate ajunge la situaţia că CNA îşi poate consuma şedinţe întregi să analizeze sesizări făcute de o persoană care nu există.

El a mai spus că, pentru a evita asemenea lucruri, formularele prin care o persoană se adresează CNA cu o sesizare ar trebui să fie "mult mai riguroase" şi să cuprindă informaţii sporite privind datele de identificare. "Eu nu doresc să servesc o eventuală probă la DNA", a mai spus Cristea.

Şi Florin Gabrea a spus că nu vrea să îşi asume o plângere a unei persoane care nu există. "Faptul că DNA analizează această speţă nu vi se pare curios?", a întrebat Gabrea.

Însă Lorand Turos a spus că, la baza eventualelor sancţiuni pe care le aplică CNA, stă raportul de monitorizare pe care departamentul de specialitate al Consiliului îl elaborează în cazul unei sesizări. Numai astfel CNA poate să aplice sau nu o sancţiune pentru încălcarea legislaţiei. "Problema dacă putem sau nu identifica persoana denunţătoare nicidecum nu exonerează radiodifuzorul în privinţa încălcării legii (...) Conform legii, trebuie să verificăm fiecare sesizare. Eventuala sancţiune nu depinde de sesizare, depinde de încălcarea legii (...) Din această sesizare văd că s-ar fi încălcat reglementarea privind teleshopping şi publicitatea. Dacă noi aflăm că un radiodifuzor a încălcat legea şi nu acţionăm, cum se numeşte comportamentul ăsta? Abuz. Indiferent cine e persoana de la care aflăm", a spus Lorand Turos.

La rândul său, Valentin Jucan a spus că CNA nu poate să ceară date suplimentare de identificare din partea persoanelor care sesizează Consiliul, date care de altfel nici nu pot fi verificate de CNA. "Cred că ar fi o problemă dacă, în situaţia în care ne aflăm, cu lipsa de credibilitate, să cerem date suplimentare de la români ca să poată face o sesizare", a spus Jucan.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi, nu este o certitudine că persoana L.I. ar avea o identitate falsă.

În cele din urmă, Monica Gubernat a anunţat că va prelua ea conţinutul celor două sesizări privind Estrada TV, astfel încât CNA să poată să analizeze dacă ele sunt sau nu întemeiate, independent de identitatea persoanei care a făcut respectivele sesizări.

"Consideraţi că este autosesizare din partea mea. Îmi asum conţinutul. Vreau să închei subiectul. Suntem ca în Caragiale...", a spus Gubernat, referindu-se la faptul că membrii CNA nu s-au putut pune de acord dacă să voteze sau nu analiza conţinutului celor două sesizări făcute de L.I. în cazul Estrada TV, din cauză că există suspiciuni privind identitatea sesizatoarei.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, pe 30 octombrie 2014, într-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în anul 2014. Atunci, la sediul CNA au avut loc percheziţii ale DNA, iar, la momentul respectiv, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că aceste percheziţii ar fi avut legătură cu sancţionarea mai multor televiziuni, între care se număra Antena 3, Estrada TV, Etno TV şi Taraf TV. Sursele judiciare au mai spus atunci că procurorii anticorupţie verifică modul în care au fost amendate mai multe televiziuni, având suspiciunea că şefa CNA, Laura Georgescu, ar fi instigat mai multe persoane să întocmească sesizări false cu privire la aceste televiziuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici