CNA somează Realitatea TV, în urma sesizării purtătorului de cuvânt al Guvernului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să someze postul Realitatea TV pentru lipsa informării corecte, în urma unei sesizări primite, săptămâna trecută, de la purtătorul de cuvânt al Guvernului.

37 afișări
Imaginea articolului CNA somează Realitatea TV, în urma sesizării purtătorului de cuvânt al Guvernului

CNA somează Realitatea TV, în urma sesizării purtătorului de cuvânt al Guvernului

CNA a analizat în şedinţa de marţi sesizarea de pe 7 aprilie a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, în care este reclamată emisiunea "Realitatea zilei" din 6 aprilie, de la Realitatea TV, în care a fost prezentată o declaraţie din 2 octombrie a premierului Emil Boc, potrivit căreia nu vor fi mai mult de doi secretari de stat la ministere, şi a fost discutată din punctul de vedere al actualului număr de secretari de stat de la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor.

Ioana Muntean a sunat pentru a interveni în emisiune şi a face unele precizări, însă punctul de vedere al Guvernului nu a fost prezentat în emisiunea "Realitatea zilei" din 6 aprilie. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului a intervenit în emisiunea "Deschide lumea" din 7 aprilie şi a făcut precizările respective.

"Când aţi difuzat declaraţia premierului din octombrie, aţi scos-o din context (...). Nu se solicită punctul de vedere al instituţiei despre care se vorbeşte. Trebuia cerut punct de vedere de la Guvern: «De ce aveţi nevoie de cinci secretari de stat dacă în octombrie spuneaţi că vor fi doi»", a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Ioan Onisei a mai remarcat că Ioanei Muntean i-a fost refuzată o intervenţie în direct în emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu pentru că la ediţia respectivă ar fi fost invitat un membru PDL, care nu a acceptat invitaţia. Însă declaraţia lui Emil Boc din 2 octombrie fusese făcută în calitatea acestuia de prim-ministru, nu de preşedinte PDL.

"Era vorba de numirea lui Alexandru Nazare la Ministerul Finanţelor, de declaraţia prefectului Sibiului care spune că îşi aşteaptă numirea pe postul de secretar de stat la Ministerul Economiei. Astea sunt fapte", a spus reprezentanta postului, Roxana Niculescu, director de programe Realitatea TV.

Niculescu a amintit că a doua zi, pe 7 aprilie, a urmat declaraţia de la Parlament a lui Emil Boc care spunea că Realitatea dezinformează, că probabil va primi o amendă de la CNA, ca şi Antena 3, iar Ioana Muntean a intervenit pe post şi în emisiunea "Deschide lumea", punctul de vedere al Guvernului fiind reluat în ştirile Realitatea de la ora 18.00, din 7 aprilie, precum şi în cele de la orele 6.00 şi 8.00 din 8 aprilie.

"Rugăm şi pe doamna Muntean şi pe oricine doreşte să aibe dreptul la rectificare să sune la şeful staţiei, aşa este normal, unde îi va răspunde instant cineva cu responsabilităţi editoriale", a mai spus Roxana Niculescu, făcând referire la convorbirea Ioanei Muntean cu o asistentă de producţie, pe 6 aprilie, când a cerut să intre în direct în emisiunea "Realitatea zilei" şi nu i s-a permis.

"Eu sunt uimit că spuneţi că nu aţi făcut nicio anchetă internă. Nu v-aţi pus absolut deloc problema că poate dumneavoastră aţi greşit", a spus şi membrul CNA Gelu Trandafir reprezentantei postului.

Membrii CNA au decis somarea postului Realitatea TV pentru încălcarea Legii audiovizualului, articolul 3, aliniatul (2), care prevede că "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a sesizat CNA cu privire la emisiunea "Realitatea Zilei" difuzată pe Realitatea TV în 6 aprilie, precizând că în respectivul program "a fost interpretată eronat şi tendenţios" o declaraţie a premierului, publicul nefiind informat corect.

În mod concret, potrivit sesizării, în emisiunea "Realitatea Zilei" s-a afirmat că, "deşi premierul Emil Boc a declarat că nu va accepta mai mult de doi secretari de stat la ministere (a fost inserată o declaraţie a premierului Boc în acest sens, din data de 2 octombrie 2009), în acest moment sunt numiţi câte patru, cinci sau chiar şase secretari de stat la ministere, pe ecran fiind afişat titlul «Boc a uitat»".

"De asemenea, în mod eronat, prezentatorul emisiunii şi invitaţii au susţinut că s-ar fi creat posturi noi de secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, dar şi la cel al Finanţelor Publice. În calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, am cerut să intervin în cadrul primei părţi a emisiunii, pentru o informare corectă a publicului. Am afirmat în discuţia telefonică, pe care am avut-o cu asistenta producătorului Realitatea TV, că declaraţia premierului referitoare la un număr maxim de doi secretari de stat la ministere viza perioada de timp cuprinsă între retragerea PSD de la guvernare şi învestirea unui nou Guvern. De asemenea, am evidenţiat faptul că organigramele de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi de la Ministerul Finanţelor Publice nu au suferit modificări aşa cum se susţinea în emisiunea «Realitatea Zilei». Nu mi s-a permis să intervin în direct pe aceste teme, asistenta producătorului motivând că a fost invitat un membru al PDL în emisiune, dar nu a acceptat nimeni invitaţia. Am menţionat faptul că precizările le voi face în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, nefiind, de altfel, membru al niciunui partid politic", scrie Ioana Muntean în adresa către CNA.

Ea precizează că a acceptat propunerea asistentei de a nu intra în direct în emisiune, cu condiţia ca moderatorul să prezinte pe post punctul de vedere pe care l-a transmis în convorbirea telefonică.

"Consider că publicul nu a fost informat corect de postul Realitatea TV în legătură cu afirmaţiile premierului Emil Boc, întrucât nu a fost făcută o prezentarea obiectivă a subiectului dezbătut, care să conţină şi punctul de vedere pe care l-am transmis telefonic", mai spune purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici